Quantcast

Neleidus agitacijos mokykloje, direktorei grasino J. Kaminskis?

Rinkimų į Seimą agitacijoms pasiekus mokyklą, nesusipratimų iškyla neretai. Šį trečiadienį konfliktas įsižiebė sostinės centre esančioje rusų mokykloje.

Viena – tik istorijos pradžia

Vidurinės mokyklos Vilniuje direktorė tikina besilaikanti Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymų laikotarpiui prieš rinkimus, dėl to nesiėmusi organizuoti mokytojų susitikimo su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) kandidatais į Seimą.

Vilniaus vicemeras, LLRA atstovas Jaroslavas Kaminskis teigia, kad direktorė pati pažeidė įstatymus, atsisakiusi tai padaryti.

Istorijos pradžia tokia: trečiadienį Vilniaus „Santaros“ vidurinės mokyklos direktorė Larisa Jalovaja sulaukė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių skambučio dėl vizito. Abiejų konfliktuoti pradėjusių pusių istorijos versijos čia ir išsiskiria.

Direktorė: man pasakė, kas viršininkas

L. Jalovajos teigimu, jai ryte paskambino savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė (LLRA narė) ir pasakė, kad savivaldybės tarybos nariai nori susitikti. Direktorė pamanė, kad susitikimas bus skirtas einamiesiems mokyklos reikalams aptarti: gal dėl remonto, gal dėl elektros instaliacijos, kurią reikia pakeisti, gal – dėl mokyklos aikštelės. „Dėliojausi, kad galiu pakalbėti, o kai jie atvyko, pasitikusi pamačiau, kad atvykusi atstovė iš Klaipėdos, dar vienas vyrukas. Aš jų nepriėmiau, nes čia ne mūsų deputatai, ne mūsų savivaldybės darbuotojai“, - pasakojo mokyklos direktorė.

„Situacija labai nemaloni, kadangi sulaukiau grasinimų dėl to, kad nepriėmiau rinkimų kandidatų į Seimą. Jie prašė susitikimo su mokytojais per pertrauką. Aš paaiškinau, kad mokytojams pamoka skaitosi ne 45 minutės, o 60 minučių, mokytojas turi visą valandą būti su moksleiviais ir su jais dirbti, ruoštis pamokai, kabinetą surasti, atrakinti ir taip toliau. Kai trys pamokos praėjo ir turi būti kažkokie susitikimai su deputatais, jie negalimi ir neįmanomi. Man atvykėliai pasakė, kad su manimi išsiaiškins. Paklausiau, ar man grasinama. Ne, - atsakyta, - išsiaiškinsime, kaip įstatymą vykdote“, - sakė L. Jalovaja.

Direktorei buvo pasakyta, kad susitikimą ji gali organizuoti ir vakare, tuomet L.Jalovaja pasakė, kad yra skelbimų lenta, ant jos ir gali kandidatai kabinti skelbimą dėl susitikimo. „Pasakiau, kad nerinksiu mokytojų. Jie norėjo mane įpareigoti organizuoti tą susitikimą, nes žino, kad patiems kviečiant tiesiog niekas neateis“, - aiškino mokyklos direktorė.

Praėjus vos penkiolikai minučių po svečių išvykimo, direktorė sulaukė J. Kaminskio skambučio. „Jis pasakė: „Jūs žinote, kad aš jūsų tiesioginis viršininkas?“ Ne, nežinojau, dirbu savo tiesioginį darbą, žinau ką daryti, kaip daryti. Pasakė, kad jis su manimi dar išsiaiškins, ir kad aš pasigailėsiu. Taip, citavo įstatymą, kad aš jo nevykdau, – nežinodama, ko dabar laukti, pasakojo mokyklos direktorė. – Mano nuomone, vis tiek kažkas bus, taip nepaliks. Jeigu pasakė, kas yra mano tiesioginis viršininkas, tai ar čia ne grasinimas?“

Direktorė, priimdama sprendimą neorganizuoti susitikimo, sako rėmusis Švietimo ir mokslo ministerijos raštu „Dėl rinkimų agitacijos mokyklose“. Jame, be viso kito, rašoma, jog „mokyklų vadovai turėtų laikytis ugdymo planuose nustatytų reikalavimų dėl savaitinių pamokų skaičiaus ir trukmės. Mokyklų patalpose vykstantys rinkimams skirti susitikimai neturi trukdyti pamokoms ir neformaliojo ugdymo veiklai“.

J. Kaminskis: įstatymas numato, kad turi padėti

J. Kaminskio teigimu, jam buvo pranešta, kad kandidatai į Seimą, atvykę į mokyklą, prašė mokyklos direktorės sudaryti jiems galimybę susitikti su mokytojais, o ši jiems „grubia forma“ pasakiusi: „Kabinkite skelbimą ir patys organizuokite, aš čia nieko nedarysiu“.

„Galbūt tai būtų normalu, bet yra dar įstatymai, kurie neleidžia direktorei grubiai elgtis su bet kuo. Tuo pačiu, Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo 46 straipsnis numato, kad „Valstybės ir savivaldybės institucijų bei įstaigų vadovai, taip pat savivaldybės merai ar jų įgalioti asmenys turi padėti kandidatams į Seimą organizuoti susitikimus su rinkėjais“. Taigi direktorė negalėjo grubia forma jiems atsakyti ir išvaryti, o turėjo bendrauti ir pasiūlyti savo paslaugas, kad galėtų jiems padėti, kadangi ji yra savivaldybės įstaigos vadovė“, - aiškino J. Kaminskis.

Dėl paties skambučio direktorei, J. Kaminskis vadina melu kalbas apie grasinimus. „Buvo pasakyta, kad įstatymo privalu laikytis visiems, jai buvo pacituotas minėtas įstatymo straipsnis. Jeigu ji ketina garsiai kalbėti, aš tada kreipsiuosi dėl šmeižto, laikotarpiu iki rinkimų teismai greitai priima sprendimus. Nebuvo jai grasinta jokiais atleidimais“, - sakė J. Kaminskis.

Komentaras

Švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys

„Jeigu pertraukų metu mokytojai turi budėti ir ruoštis pamokoms, tai, matyt, trukdytų. Ministerija ne kartą išaiškino, jog nėra prieš, kad mokyklose vyktų pilietinis ugdymas, bet jis turi vykti ne ugdymo proceso metu, o jeigu tai vyksta ugdymo proceso metu, tai pirmiausia turi būti suderinta su pačiais mokytojais, tai turi būti suplanuotas renginys. Rekomenduotina, kad į tokį renginį būtų pakviesti visi tos apygardos kandidatai ir galėtų pasisakyti. Tai turi būti suplanuota ir numatyta pagal planus. Puikiai įsivaizduoju, kad pilietinio ugdymo pamokos galėtų būti politiniai debatai tarp įvairių partijų atstovų įvairiais klausimais.“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaidas

Vaidas portretas
Ta LLRA kaip koks vezys - chamai banditai smulkaus kalibro

Jonas

Jonas portretas
Seimo rinkimuose balsuokime už "tvarkiečius".

to Jonas

to Jonas portretas
Jonai rinkimuose balsuokim uz DK
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių