Quantcast

Nacionaliniam diktantui pateiktas lengvas tekstas?

Jau penktą kartą lietuvaičiai turėjo galimybę išmėginti jėgas nacionaliniame diktante. Šiemet lietuvių kalbos žinias pasitikrinti buvo galima ne tik Lietuvos savivaldybėse, atstovybėse užsienyje, bet ir internetu.

Dalyviams skyryba pasirodė sunkesnė

Šeštadienį šalyje surengtas pirmasis šių metų nacionalinio diktanto etapas. Vilniuje jį buvo galima rašyti miesto savivaldybėje, 19-oje seniūnijų paskirtose mokyklose, internete. Vilniaus savivaldybėje apsilankė daugiau nei pusšimtis žinias pasitikrinti panorusių vilniečių. Diktantui parinktas nuotaikingas Vandos Juknaitės kūrinys „Skubėkime augti“ , kurį gyventojai rašė apie pusvalandį. Diktanto metu savivaldybėje nesklandumų nebuvo.

„Puikus tekstas. Pernai  buvo parinktas labai liūdnas V.Landsbergio tekstas, o šiemet buvo šypsena, buvo nuostabu. Tekstas - apie Lietuvos gražią kalbą. Nors diktantas kiek sunkokas ir klaidų tikriausiai padariau, bet tikrai buvo labai smagu“, - džiaugėsi 49 metų vilnietė Edita, nacionalinį diktantą rašiusi jau ketvirtą kartą.

„Pernai diktantas buvo lengvesnis, gal 4-6 klaidas padariau. Manau, visai neblogai. Šiemet sunkesnė pasirodė skyryba, nes ji primiršta šiek tiek. Ir žodžiai sunkesni parinkti, negirdėti. Nežinau, kaip pasisekė. Tiesą pasakius, diktantui namuose visai nesiruošiau“, - atviravo studentė Dovilė.

„Nebuvo sunku. Negaliu lyginti su ankstesniais diktantais, nes šiemet pirmą kartą dalyvauju. Tiesiog anksčiau neprisiruošdavau, bet jau kelintus metus iš eilės galvojau, kad norėčiau pabandyti“, - pasakojo vilnietė Laima.

Finalas įvyks gegužę

Preliminariais duomenimis šiemet iš viso nacionalinį diktantą rašė apie 7 tūkst. lietuvaičių. Tai – visu 1 tūkst. daugiau, nei pernai. Gyventojai lietuvių kalbos žinias galėjo tikrintis ir užsienio šalyse. Išankstiniais duomenimis Gruzijoje nacionalinį diktantą rašė 8 tautiečiai, Vokietijoje - 7 lietuvaičiai. Pastarojoje šalyje buvo ir daugiau norėjusių dalyvauti, tačiau atvykti sutrukdė smarkiai pliaupiantis lietus.  

Beje, šiemet būta ir naujovių. Bendrovė „Microsoft Lietuva“ sukūrė sprendimą, kad gyventojai galėtų rašyti tekstą internetu, o vėliau pasitikrinti, ar nepadarė klaidų. Ši naujovė pasiūlyta  tiems, kurie negalėjo atvykti į savivaldybes ar atstovybes užsienyje. Tiesa, internautai dėl raštingiausio piliečio vardo varžytis negalėjo.

Pasak savaitraščio „Atgimimas“ direktorės Dalios Jankaitytės, iki gegužės 8-osios, kuomet planuojamas nacionalinio diktanto finalas, iš visų rašiusiųjų bus atrinkta apie 100 raštingiausių  dalyvių. Jie nacionalinį diktantą bus kviečiami rašyti į Lietuvos televizijos patalpas.

„Raštingiausieji atrenkami atsižvelgiant į visų dalyvavusiųjų bendrą lygį. Pavyzdžiui, pernai į finalą pateko lietuvaičiai, padarę iki 2 klaidų. Viena ryškiausių – dauguma gyventojų nemokėjo teisingai užrašyti V.Landsbergio pavardės. Šiemet Valstybinė lietuvių kalbos komisija sakė, kad diktantas labai lengvas. Nariai įtaria, kad visi jį parašys labai gerai. Reiškia, atrinkti raštingiausius greičiausiai bus sunkiau nei pernai. Nors dalyviai sakė, kad šiemet diktantas sunkesnis už pernykštį“, - sakė D.Jankaitytė. 

Pirmą kartą Nacionalinis diktantas buvo surengtas 2005 metais savaitraščio „Atgimimas“ iniciatyva.


Šiame straipsnyje: nacionalinis diktantas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių