Quantcast

Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje - paroda Žalgirio mūšiui

Ketvirtadienį Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje atidaroma paroda - instaliacija „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė Žalgirio mūšyje“, skirta Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejui.

Tai spalvingas LDK kariuomenės, pasiruošusios kautis Žalgiryje, maketas, sudėliotas iš 500 skulptūrėlių, kurias sukūrė įvairių šalies mokyklų mokiniai. Parodos atidaryme dalyvaus krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius pulkininkas leitenantas Gintautas Surgailis.

Šio projekto sumanytojas ir organizatorius - Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriaus mokytojas ekspertas Giedrius Plechavičius.

Projekte dalyvavo 16-os Lietuvos meno/dailės mokyklų (Biržų, Plungės, Skuodo, Birštono, Telšių, Vievio, Kauno ir kt.) mokiniai, iš viso - daugiau kaip 500 vaikų. Dalyvaudami šiame edukaciniame projekte moksleiviai susipažino su istorine medžiaga apie Žalgirio mūšį, sužinojo, koks buvo LDK karys, jo ginkluotė, simbolika ir kt. Iš popieriaus masės (naudojant „papje mashe“ techniką) jie lipdė LDK karius - raitelius ir pėstininkus, kuriuos siuntė į Vilnių, kad prisijungtų prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės. Iš 500 skirtingų spalvingų ir išraiškingų karžygių figūrėlių M. K. Čiurlionio menų mokykloje buvo sukurta instaliacija.

Vėliau numatyta išleisti kompaktines plokšteles su mokinių darbų nuotraukomis, dalyvių sąrašais ir šventės vaizdais. Visiems parodos dalyviams (mokiniams ir mokytojams) bus įteikti dalyvio pažymėjimai.  

Šis projektas - vienas iš Vyriausybės patvirtintos Žalgirio mūšio 600 metų minėjimo programos projektų, už šio projekto vykdymą atsakinga Krašto apsaugos ministerija.

Gegužės 15 d. LDK kariuomenės maketas „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė Žalgirio mūšyje“ bus parodytas Kariuomenės ir visuomenės šventėje Vilniaus Vingio parke, vėliau šie mokinių darbai keliaus po Lietuvos mokyklas, galiausiai bus eksponuojami Vytauto Didžiojo karo muziejaus filiale - Karo technikos ir transporto Vilniaus skyriuje (Olandų g. 21 a.).


Šiame straipsnyje: parodažalgirio mūšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių