Quantcast

Lokiui Kasparui liūdna, nes jis neturi draugės

Lietuvos zoologijos sodas pradėjo 71-ąjį sezoną. Jame šiemet apsigyvens nemažai naujų augintinių, o lokys Kaspras vis dar liūdi be draugės.

Į sodą atėjo pavasaris

„Sakykime visi kartu - gera!“ - tokiu paraginimu Kauno šampaninio choro vadovas Raigardas Tautkus kvietė kauniečius džiaugtis pavasariu ir 71-ojo Lietuvos zoologijos sodo sezono atidarymu.

Į šventę susirinkę kauniečiai džiaugėsi, kad pati gamta dovanojo puikų orą, kokio jau ne vienerius metus nebuvo. „Jau nepamenu, kada per atidarymą lietus nelijo“, - svarstė būrelis kauniečių.

„Džiaukimės tikru šiandien atėjusiu pavasariu ir Kauno šampaninio choro apsilankymu“, - svečius ragino Zoologijos sodo direktorius Vaclovas Dumčius. Jis pasidžiaugė, kad televizijos projekte laimėtą prizą - 25 tūkst. litų- Kauno choras paaukojo būtent Zoologijos sodui.

Kaip „Kauno dienai“ sakė V.Dumčius, pinigai bus panaudoti stebėjimo kameroms liūtų, tigrų ir snieginių leopardų būstuose bei lauko voljeruose įrengti. Tai reikalinga siekiant stebėti gyvūnų poravimąsi.

Išgyventi sunku

Zoologijos sodo vadovas neslėpė, kad nepaisant džiugių akimirkų, yra ir nemažai problemų. „Krizė nesibaigė, ir šiemet turime išsiversti su 300 tūkst. litų mažesniu biudžetu, nors elektra pabrango“, - apgailestavo V.Dumčius.

Nepaisant to, pavasarį sodas pasitinka su būriu naujų jauniklių, kurių susilaukė čia gyvenantys gyvūnai. Netrukus sodo augintinių gretas turėtų papildyti karčiuotieji vilkai ir ūdra iš Vokietijos, kengūros iš Helsinkio ir dar keli gyvūnai iš Čekijos.

„Baltajam lokiui labai reikalinga patelė. Ją prieš trejus metus užsisakėme Maskvoje“, - pasakojo Zoologijos sodo direktorius. Anot jo, Maskvos zoologijos sode gyvenančių baltųjų lokių genofondas yra labai geras, tačiau norint įsigyti draugę Kaune gyvenančiam lokiui Kasparui, teks pakloti nemažą pinigų sumą.

Kol vieni klausė Kauno šampaninio choro ir 1-osios muzikos mokyklos pučiamųjų orkestro koncerto, kiti sodo svečiai stebėjo, kaip smagiai maudosi lokys Kasparas, kaip išdykauja ir pešasi beždžionės ir kaip išdidžiai po savo narvą vaikšto syks nuo sykio užriaumojantis liūtas. Akivaizdu, kad kauniečiai per žiemą pasiilgo sodo gyventojų.

„Būtų smagu kasdien čia susirinkti - kad kiekvieną dieną čia vaikučių ir tėvelių būtų tiek daug“, - paragino R.Tautkus.

Lokiui Kasparui ieško draugės

Keturiolika metų Kauno zoologijos sode gyvenantis baltasis lokys Kasparas tikriausiai net nenutuokia, kad jo gyvenimą paįvairins draugė.

Tuo dabar rūpinasi VšĮ Meda Project“ direktorė Eglė Veršininienė, šeštadienį sukvietusi į „Meškomanijos“ šventę Verslo lyderių centre (BLC).

„Ar matėte meškiną Kasparą? Jis liūdnas, nes vienas, todėl Kasparui reikia draugės“, - pagrindinį „Meškomanijos“ tikslą įvardijo renginio vedėja Daiva Tamošiūnaitė-Budrė.

Į lokio palaikymo šventę susirinko ne itin daug kauniečių. Galbūt įtakos tam turėjo bilietų kainos, tačiau organizatorės teigimu, visos renginio metu surinktos lėšos bus skirtos Zoologijos sode gyvenančiam baltajam lokiui. Juolab, kad tai pirmas, bet ne paskutinis toks renginys.

„Meškomaniją“ rengsiu tol kol bus suriktos reikalingos lėšos ir pagerintos sąlygos baltajam lokiui Kasparui“, - savo pasiryžimo neslėpė E.Veršininienė.

„Gerai, kad miesto žmonės ir verslininkai domisi mūsų Kasparo likimu. Norime pagerinti lokio gyvenimo sąlygas ir parvežti jam patelę“, - pasakojo Zoologijos sodo Žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė. Moteris sakė, kad dar nėra tiksliai paskaičiuota, kiek kainuos naujo voljero įrengimas Kasparo draugei, tačiau suma gali siekti 100 tūkst. litų. Patelė, kuri greičiausiai atkeliaus iš Maskvos, gali kainuoti apie 160 tūkst. litų.

Pasak Zoologijos sodo darbuotojų, Kasparas su drauge kartu gyvens tik rujos metu, o paskui laiką leis šalia įrengtuose atskiruose būstuose. „Lokiai suėda savo jauniklius, todėl pateles reikia atskirti. Narvui, kuris skirtas plėšriesiems gyvūnams, įrengti reikia daugiau lėšų, nes ir saugumo reikalavimai didesni“, - lokių gyvenimo subtilybes atskleidė Zoologijos sodo vyriausioji vadybininkė Rasa Jautakienė.

Aistringas gyvūnų mylėtojas vicemeras Stanislovas Buškevičius nenustygo vietoje iš džiaugsmo, kad kažkas imasi padėti gyvūnams. „Ar jūs norite turėti draugų? Ar Esate už tai, kad lokys turėtų draugę“, - nuo scenos publiką kaitino S.Buškevičius. Meškučiams neabejingus vaikus ir jų tėvelius linksmino žinomi Lietuvos muzikantai, šokėjai, gyvūnų dresuotojai.

Aukcione buvo galima įsigyti vienetinių kolekcinių meškučių. „Turėjau užsakymą papildyti vieną kolekciją. Tai ir investicija į ateitį, ir parama Zoologijos sodui“, - sakė du dizainerių kurtus meškučius įsigijęs Juozas, panorėjęs likti nežinomas. Vyras už du meškučius nepagailėjo 720 litų, o iš viso aukcione parduota meškučių už 2490 litų.

Savo pirkėjų nesulaukę du meškučiai bus pardavinėjami internete, o lėšas taip pat žadama skirti lokiui Kasparui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių