Quantcast

Lietuvos lenkų sąjunga prie Prezidentūros rengia piketą

Artėjant savivaldybių rinkimams, Lietuvos lenkų sąjunga prie Prezidentūros organizuoja piketą. Jame bus pasisakoma prieš esą bloginamą tautinių mažumų švietimo situaciją.

„Informuojame, kad 2010 m. gruodžio 13 d. Lietuvos lenkų sąjungos Vilniaus miesto skyrius organizuoja protesto piketą prie Prezidentūros, adresu S. Daukanto a. 3, Vilniuje. Numatomas dalyvių skaičius – apie 300 žmonių. Piketas vyks nuo 13.00 iki 14.00 val.“ , - rašoma trečiadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Netrukus priėmimui bus teikiama Švietimo įstatymo nauja redakcija, kuriai pranešimą išplatinusi Lietuvos lenkų sąjunga nepritaria.

Pranešime teigiama, kad tautinių mažumų atstovai pasisako prieš priverstinį perėjimą nuo mokymosi gimtąja kalba prie mokymosi valstybine kalba, valstybinės ir gimtosios kalbos programų bei egzaminų suvienodinimą, vienos mokyklos išsaugojimą kitos ugdymo kalbos mokyklos sąskaitą.

„Pasisakome už būtinumą išsaugoti vietovėse nors vieną iš esamų mokyklų ir valstybine  lietuvių ugdymo kalba ir mokyklų tautinių mažumų ugdymo kalba“, - teigia pranešimo autoriai.

Lietuvos lenkų sąjunga ryžtasi „apibendrinti“ ir tariamą bendrą rusų ir lenkų švietimo atstovų nuomonę.

„(Nuomonė) yra vienareikšmiška – švietimo įstaigos tautinės mažumos ugdymo kalba yra konkurencingos ir garsėjančios  gerais ugdymo pasiekimais, integruotos į Lietuvos valstybės gyvenimą, o Švietimo įstatymo projekte  numatomas  tautinių mažumų švietimo situacijos, sąlygų bloginimas ir gimtosios kalbos vartojimo siaurinimas. Aukščiau minėta pozicija, ne tik lieka neišgirsta, bet ir pateikiami nauji bandymai įvesti priverstinį mokymą valstybine kalba net ikimokyklinėse įstaigose. Atsižvelgiant į tai, protesto akcijos metu dar kartą bus viešai išreikšta pozicija ir nerimas dėl tautinių mažumų švietimo situacijos Lietuvoje bloginimo, kas prieštarauja tarptautinės teisės normoms, kurių laikytis įsipareigojo mūsų valstybė“, - teigia akcijos organizatoriai.


Šiame straipsnyje: Lietuvos lenkų sąjunga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių