Quantcast

Lietuviškosios dokumentikos istorija: Kazys Lukšys

Spalio 28 d., antradienį, 18.15 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungoje vyks trečiasis paskaitų- peržiūrų ciklo „Dokumentinio kino istorija" vakaras, kuriame bus parodyti 1923-1930 m. lietuviškų kino kronikų fragmentai.

Vakaro metu bus proga susipažinti su Amerikos lietuvio, operatoriaus Kazio Lukšio asmenybe, filmų gamybos bendrovės „Lietfilm" ir jos steigėjo Iljos Goršeino filmais. Kino siužetuose galima bus pamatyti Lietuvos prezidentus Juozą Stulginskį ir Antaną Smetoną, tautos patriarchą dr. Joną Basanavičių, pirmosios dainų šventės akimirkas, pasigrožėsime trečiojo XX a. dešimtmečio Neringos gamta, Karaliaučiaus, Tilžės, kitų Mažosios Lietuvos (Rytų Prūsijos) miestų ir miestelių vaizdais, gyvai užfiksuotais tik pavienėse kino kronikose.

Įdomi ypač su dideliu entuziazmu to meto lietuvių gyvenimą filmavusio Kazio Lukšio istorija. 1910 metais, visiškas našlaitis, jis emigravo į Ameriką. Ten įsigijo elektros mechaniko specialybę, tarnavo JAV kariuomenėje, lankė filmuotojų kursus, buvo įsigijęs 300 vietų kino teatrą Norfolko mieste (Masačiūsetso valstija). Filmavimo tikslais yra perplaukęs Atlantą net 15 kartų. Sutaupęs pinigų, 1928 m. Raseiniuose jis pastatė geriausią mieste mūrinį namą, jame įrengė viešbutį bei kino teatrą „Romuva", turintį 318 vietų salę. Tačiau K.Lukšį traukė ne verslas, o kino veikla. Jis įkūrė bendrovę „Lukšys ir K°", su savo kamera yra apvažiavęs beveik visą Lietuvą, filmuodamas viską, kas krito jam į akis: įvairias iškilmes, kariuomenės paradus, žmonių darbus laukuose, įdomesnius architektūros paminklus, bažnyčias, atlaidus, bažnytines procesijas, kaimų, miestelių peizažus ir t.t. Nufilmuotą medžiagą rodydavo Amerikos lietuviams. Ir priešingai: nufilmavęs, kaip lietuviai gyvena svetur, šiuos siužetus rodė Lietuvoje. Deja, iš gausios, remiantis jo paties ir kitų aprašymais, jo nufilmuotos medžiagos, tėra išlikę pavieniai fragmentai.

Paskaitą-peržiūrą ves kino dokumentininkas Algirdas Tarvydas ir istorikas hab. m. dr. Algimantas Kasperavičius, kuris atskleis to meto Lietuvos politinio ir socialinio gyvenimo kontekstą bei pakomentuos kronikos vaizdus.

Vakaras vyks Lietuvos kinematografininkų sąjungoje (Vasario 16-osios 13 / Šermukšnių 1, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių