Quantcast

Legaliai grafičius Vilniuje leista piešti vos mėnesį

Sostinės grafičių piešėjams savivaldybė leido dažus purkšti Neries krantinėje, ant sienos, esančios tarp Žaliojo ir Žirmūnų tiltų. Deja, tik mėnesį.

Leidimas naudoti prieplaukos sieną duotas tik nuo balandžio iki gegužės vidurio. Vėliau viešosios tvarkos sergėtojai grafičių piešėjus vėl gaudys ir baus.

"Apmaudu, kad tokių sienų iki šiol dar nėra. Jei projekto rezultatais bus patenkinti už tai atsakingi miesto savivaldybės darbuotojai, visiškai legalių sienų Vilniuje turėtų atsirasti", – "Vilniaus dienai" sakė viena "Legalios sienos" projekto organizatorių Evelina Kazakevičiūtė.

Nors grafičius piešti viešose Vilniaus vietose iš anksto su miesto savivaldybe nesuderinus eskizų yra draudžiama, Neries prieplaukos siena Olimpiečių gatvėje mirga vis naujais piešiniais.

Akciją sugalvojusi portalo "Graffiti.lt" komanda gavusi leidimą organizuoti renginį įsipareigojo sieną prižiūrėti, o atsiradus ant jos netinkamų piešinių, žodžių ar simbolių, juos uždažyti.

Iki šiol norėdami piešti ant Neries prieplaukos sienos pavieniai grafičių mėgėjai turėdavo prašyti savivaldybės leidimo, jo negavę piešdavo nelegaliai.

"Ne visiems legaliai piešti norintiems piešėjams buvo priimtina nuolat kreiptis į savivaldybę. Jiems reikėjo rašyti prašymus, rodyti savo darbus, kuriuos jie norėtų realizuoti ant tos sienos, viešinti savo asmens duomenis. Per šį mėnesio projektą jiems to daryti nereikės", – aiškino E.Kazakevičiūtė.

Iki gegužės 15 d. menininkai ant sienos galės piešti ką tik panorėję, eskizų derinti su savivaldybės darbuotojais jie neprivalės.

Anot akcijos organizatorių, jų tikslas yra suteikti grafičių menininkams kūrybinę laisvę ir vietą saviraiškai. Be to, leidimas legaliai ant sienų purkšti dažus turėtų ugdyti visuomenėje nekokį įvaizdį turinčių piešėjų savimonę, atpratinti nelegaliai reikštis ant miesto pastatų sienų.

"Norime įrodyti miesto savivaldybei, jog visiškai legali siena neturės miestui neigiamų padarinių, nebent teigiamų", – sakė grafičių kūrėja.

Įrodyti tam, ką sako, menininkai turės trisdešimt dienų ir paupio sieną. Ne kartą dėl laisvo piešimo pamirštose sostinės erdvėse su savivaldybės darbuotojais diskutavę kūrėjai tokio meno naudą įrodinės pagal griežtas taisykles. Ant sienos atsiradęs naujas piešinys bus nufotografuojamas ir įkeliamas į interneto svetainę, kur jo meninę vertę nustatys miesto valdininkai.

Jei piešinys savivaldybės atstovams nepatiks, jis turės būti nedelsiant užpurškiamas.
Tiesa, kūrėjus ribos ne tik valdininkų estetinis išprusimas ir vos mėnesiui atiduota siena – piešti jie galės kasdien nuo 10 val. ryto, o atėjus 22 val. vakaro teks išsiskirstyti.


Šiame straipsnyje: Graffitigrafičiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Slalom One

Slalom One portretas
Tai, kad ta siena jau nuo seno legali, dar 1998 metais, kai niekas nezinojo to tikrojo graffiti skonio ant jos belekas vanojo ...

Neformatas

Neformatas portretas
Bent kazkiek juda. Tikiuosi biurokratu "meninis isprusimas" bus pakankamas, kad iteisintu ta siena ir atsirastu daugiau tokiu sienu, o tada galbut tokiu pavyzdziu paseks kiti miestai, o jei nepaseks - priversim, tik deja nezinia kada :/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių