Quantcast

Ledas tirpsta, ugniagesiai nerimsta

Ant vandens telkinių sparčiai tirpstantis ledas prišaukia vis daugiau nelaimių, tačiau Vilniaus mieste ir rajone nelaimių kol kas išvengta.

Pastarąją savaitę visoje Lietuvoje neišvengta skaudžių įvykių ant ledo. Keletą žmonių ledinis vanduo jau pasiglemžė, kur kas daugiau gyvybių pavyko išgelbėti.

Ugniagesiai praneša, kad Kauno mariose ledo storis 12 cm, Totoriškių  ežere – 27 cm, o Tauragno ežere – net 39 cm. Tai Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos šios dienos duomenys. Atrodo, galim būti ramūs.  Hidrologai praneša, kad Kuršių mariose ledo storis vos kelių centimetrų storio, o vietomis jis suaižėjęs ir priplaktas prie kranto. Neliko ant jo ir nė vieno poledinės žūklės mėgėjo.

Vilniaus apskrities priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė portalui diena.lt teigė, kad sostinėje ir aplink ją kolkas ramu – jokių pražūtingų incidentų išvengta. „Nuo metų pradžios ugniagesiai ant ledo ir vandenyje įvykdė keturias operacijas. Ištraukti keturi skenduoliai“, - teigė ugniagesių gelbėtojų atstovė. Vilniaus rajone šiemet nenuskendo nė vienas žmogus, tačiau mieste gelbėtojams teko kelios nelengvos užduotys. Dukart iš vandens ištraukti automobiliai BMW, kuriuose buvo po vieną prigėrusį žmogų. „Dar du kartus gelbėtojai iš vandens ištraukė skenduolius savižudžius, nušokusius nuo tiltų“, - pranešė L. Valauskienė.

Tuo tarpu Nemuno žemupyje - ledonešis. Tačiau neramios žinios tebeateina iš pamario ir kitų šalies vietų. Balandžio 5 d. Klaipėdos centre, prie Jono kalnelio esančiame tvenkinyje įlūžo 3 vaikai. Vaikai per ledą ėjo prie dviejų poledinės žūklės mėgėjų. Vaikams įlūžus, vandenyje atsidūrė ir du minėti žvejai. Vyrai sugebėjo į krantą išsikapanoti savo jėgomis, o dviem devynerių metų dvynukėms mergaitėms ir dvylikamečiui jų broliui į pagalbą atskubėjo netoliese sportavęs 36 metų Norvegijos pilietis Simen Skappel. Jis ant kranto ištraukė mergaites, o berniuką išgelbėjo atskubėję gelbėtojai. Kiaurai permirkusius vaikus greitosios medicinos pagalbos medikai išvežė į ligoninę. Medikų pagalbos prireikė ir drąsiam gelbėtojui iš Norvegijos.

Balandžio 7 –osios vakarą buvo gautas pranešimas, kad Klaipėdoje, Trinyčių tvenkinyje įlūžo ir pradėjo skęsti apie 55 metų vyras. Atskubėję ugniagesiai ištraukė apie 15 metrų nuo kranto įlūžusį vyriškį ir partempė jį į sausumą, o iškviesti medikai šlapią ir sušalusį nelaimėlį išvežė į ligoninę.

Balandžio 8-osios vakarą Klaipėdos gelbėtojai skubėjo į Dubysos gatvėje esantį tvenkinį, kur pasak pranešėjo skendo dar vienas žmogus. Atskubėję gelbėtojai pastebėjo ant ledo sėdintį 49 metų vyrą, kuris bijojo eiti nesaugiu ledu. Ugniagesiai su gelbėjimo rogėmis nukėlė nuo ledo vyriškį ir perdavė jį iškviestiems medikams.

Balandžio 9 d. popietę Kauno mariose ties Pažaislio vienuolynu maždaug 300 m nuo kranto įlūžo žmogus. Atskubėję ugniagesiai bandė jį pasiekti, tiesdami ištraukiamas kopėčias, tačiau netvirtas ledas neišlaikė gelbėtojo ir jis įlūžo. Atvykę narai iki skęstančiojo dar mėgino prišliaužti ledu, tačiau vėl atsidūrė vandenyje. Tada nutarta  priplaukti su valtimi, laužant ledus, tačiau skęstančio žmogaus išgelbėti nepavyko: jis paniro po ledu.

Įlūžusį ir nuskendusį vyrą vakar vakare gelbėtojai ištraukė ir iš Klaipėdos rajono Ketvergių kaimo tvenkinio.

Šie pavyzdžiai tik įrodo, kad ledas ant daugelių Lietuvos tvenkinių jau yra pavojingas. Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja šalies gyventojus, ypač poledinės žūklės žvejus, vaikus, kad ledas ant vandens kasdien darosi vis plonesnis ir pavojingesnis. Sinoptikai prognozuoja, kad artimiausiomis dienomis saulė ne tik kaitriau pašildys, bet ir vietomis kris šlapi krituliai ar palis. Tad ledas dar labiau tirps, pakis jo struktūra. Nors vietomis jis ir storokas, tačiau jau ne toks tvirtas. Kad neįvyktų skaudžių nelaimių, prašoma visų gyventojų nerizikuoti gyvybe ir nelipti ant netvirto ir pavojingo ledo.

Ugniagesiai primena, kad tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliai, yra šaltinių, povandeninių srovių, auga krūmai ir nendrynai. Ledas labai pavojingas atodrėkių metu. Tad dar kartą prašome gyventojų nerizikuoti ir pramogų gamtoje ant ledo geriau atsisakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių