Quantcast

Kultūros vertybių registrą papildė naujas sostinės objektas

Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba įtraukė į jį pastatą, žinomą kaip istorinė Vilniaus mokslo bičiulių draugijos buveinė.

Šis Goštauto gatvės pirmuoju numeriu pažymėtas, 1910 metais suprojektuotas neoklasicizmo stiliaus namas buvo pirmasis Lietuvoje pastatas, specialiai skirtas viešai eksponuoti dailės meno vertybes. Jame darbavusis Vilniaus mokslo bičiulių draugija plėtojo plačią kultūrinę, mokslinę, leidybinę veiklą.

Pagrindinis jos tyrinėjimų objektas buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija ir paveldas. Draugijoje būrėsi lietuviai mokslininkai bei lenkų inteligentai, jos nariais kurį laiką buvo Andrius Domaševičius, Mykolas ir Vaclovas Biržiškos, Jonas Jablonskis, Tadas Daugirdas. Tačiau draugijos veikloje dalyvaudavo ne tik oficialūs jos nariai, bet ir studentai, mokytojai, visi mokslu bei kultūra besidomintys vilniečiai. Taigi ši vieta buvo svarbus kultūros židinys.

Lietuvą okupavus sovietams, draugijos sukaupti meno, mokslo  rinkiniai, turtinga biblioteka buvo perskirstyti įvairioms mokslo ir kultūros įstaigoms. 1984-1989m. pastatą perėmė Lietuvos dailės muziejus ir atidarė jame šiuolaikinės dailės ekspoziciją.

Tęsiant seniausias šio, dar 1913-aisiais pritaikyto muziejinei funkcijai, pastato tradicijas, planuojama jame įrengti dailininko Vytauto Kasiulio (1918-1995) kolekcijos muziejų.

V.Kasiulis kūrė Paryžiuje ir vienas iš nedaugelio lietuvių menininkų buvo aukštai įvertintas pasaulinėje meno erdvėje. Praėjusių metų pabaigoje Vilniaus paveikslų galerijoje surengtoje parodoje dailės mylėtojams pristatyta nedidelė V.Kasiulio darbų dalis sulaukė aktyvaus susidomėjimo. Parodą aplankiusi Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pritarė V.Kasiulio muziejaus sukūrimui. Šį siekį palaiko ir šalies kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Juo labiau, kad šiemet, rugsėjo 27d. dailininko našlė Bronė Kasiulienė Lietuvai padovanojo 596 vertingiausius savo vyro aliejinės tapybos, piešinių ir eskizų, litografijos, pastelių, akvarelių ir guašo technikos kūrinius, kol kas saugomus Lietuvos dailės muziejuje. Jam taip pat perduoti asmeniniai menininko daiktai ir archyvas. Ekspertų nuomone, unikalios dovanos vertė – per 15 milijonų litų.

Šalia nuolatinės V.Kasiulio kūrinių ekspozicijos būsimojoje galerijoje ketinama pristatyti asmeninės dailininko studijos Paryžiuje aplinką ir jo kūrybos archyvą, rengti išeivijoje kūrusių šio menininko amžininkų parodas, kultūros forumus, įgyvendinti kitus meno ir kultūrinio turizmo plėtros projektus.


Šiame straipsnyje: kultūros vertybių registras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių