Quantcast

Kukurūzų labirinto lankytojus tenka raminti ir apsaugos darbuotojams

Nuo miesto pramogų pavargę sostinės gyventojai jau ketvirti metai iš eilės gali stabtelėti kelyje Vilnius-Trakai ir pasivaikščioti po kukurūzų labirintus.

Rugsėjis – geriausias mėnuo paklaidžioti po į dangų išstypusių augalų koridorius, nes pirmąjį rudens mėnesį jau nuo vėjo linguoja kukurūzų burbuolės ir rudenio laukiantys lapai pradeda skleisti mistinius čežėjimo garsus.

Kukurūzų labirintų sumanytojas ir prižiūrėtojas Saulius Kaminskas pasakojo, kad kiekvienas mėnuo labirinte lankytojams teikia savotiško žavesio.

“Lankytis labirinte galima jau nuo rugpjūčio mėnesio, tuomet labirintas žaliausias. Rugsėjo mėnesį galima džiaugtis subrendusiomis burbuolėmis, o spalį, pakandus  pirmosioms šalnoms, kukurūzų lapai apdžiūna ir besitrindami vieni į kitus kelia ausiai malonų čiužesį”, - apie savo kūrinį pasakojo labirintų entuziastas.

Portalo diena.lt žurnalistei nuvykus prie kukurūzų labirinto, laukymėje buriavosi grupelė paauglių. Moksleiviai, atvykę iš Ariogalos, laukė labirinte apie valandą klaidžiojančių bendraklasių. “Naktį būtų baisiau, bet ir dieną buvo smagu. Su klase važiuojame į Trakus, tai užsukome išbandyti ir labirinto”, - kalbėjo kurkurūzų galvosūkį per 20 minučių išsprendusi Gintarė.

S.Kaminskas džiaugėsi, kad klientų jam ieškoti netenka. “Reklamos nereikia. Žmonės patys čia atvažiuoja. Dažnai atvyksta mokykliniai autobusai, pilni vaikų”, - džiaugėsi labirintų kūrėjas.

Pasak pašnekovo, Europos krepšinio čempionatas pritraukė daugiau lankytojų ne tik į sostinę, bet ir į jo labirintus. “Tik, žinoma, juos čia atveždavo draugai lietuviai, patys jie apie labirintą nežino”, - teigė S.Kaminskas.

Kukurūzų labirintus ypač pamėgo mergvakarių ir bernvakarių organizatoriai. Pasak S.Kaminsko, jie atvyksta ne tik pasivaikščioti klaidingais takeliais, bet ir sugalvoja kūrybingų pramogų.

Kurti labirintą Vilniuje dirbantis vyriškis pradeda žiemą. “Pirmiausia ant popieriaus nusibrėžiu planą, apgalvoju kiekvieną takelį ir detalę. Pavasarį sėju ir vėliau pradedu formuoti takelius”, - apie kukurūzų labrintų kūrimą pasakojo pašnekovas. Vyras teigė, kad viską padaro pats, gal tik su maža draugų ar šeimos pagalba.

Jau ketvirtą rudenį žaliuojantis kukurūzų labirintas leido klaidžioti Gedimino pilies (2008 m.), Lietuvos tūkstantmečio ženklo (2009 m.), Europos (2009 m.) kontūrų koridoriais. Šiemet į Trakus važiuojantys sostinės gyventojai kviečiami paklaidžioti pagal Mikelandželo paveikslą “Sukūrimas” paruoštu labirintu.

Norėdamas į pasivaikščiojimą tarp kukurūzų įnešti šiek tiek filosofijos, S.Kaminskas savo kūrinyje išbarstė užrašų su filosofinėmis mintimis. “Vieniems jos patinka, kiti sako, kad varo depresiją. Idealaus labirinto, kuris įtiktų visiems, tikriausiai neįmanoma sukurti, - kalbėjo vyras. – Nustojau bandyti įtikti kitiems. Dabar darau tai, kas pačiam patinka”. Šalia didžiojo labirinto užaugintas ir mažasis, kuriame išraižyti krepšinio kamuolio formos takeliai.

Ekstremalesnių pojūčių mėgėjai kviečiami apsilankyti vakarais, kai čežantys kukurūzų lapai kelia siaubo filmuose matytą vaizdą. “Dieną po labirintą klaidžioti ypač smagu šeimoms su vaikais, nes tuo metu galima matyti visą aplinką ir jos grožį”, - pasakojo S.Kaminskas.

Apie finansinius reikalus kukurūzų mylėtojas nenorėjo atvirai kalbėti, tačiau prasitarė, kad nuo pirmų metų rezultatai pranoko lūkesčius. Vyras džiaugėsi ir praėjusio savaitgalio oru, kuris į labirintą pritraukė apie 500 žmonių.

Kukurūzų labirintų idėja kilo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tačiau ar Lietuvos oro sąlygos palankios šiai pramogai įkurti? “Palankios, kukurūzai užauga aukšti ir vešlūs. Man tik baisiausia, kad Vilniaus krašte žemės yra nederlingos ir kas bus, jei užeis sausra”, - kalbėjo kukurūzų nelaistantis S.Kaminskas.

Šiais metais vyras sukūrė 1,8 hektaro ir 30 arų ploto labirintus. Kur panaudojamos visos kukurūzų burbuolės, pasibaigus lankytojų sezonui? “Dalį burbuolių parduodu cukrui, dar bandysiu siūlyti medžiotojams. Pats pernai išbandžiau džiovintas burbuoles naudoti kūrenimui. Jos puikiai dega kaip malkos”, - kalbėjo pašnekovas.

S.Kaminstas pripažino, kad ne visos emocijos, patirtos apsilankius lankytojams, malonios. Vyrui kartais tenka tvarkyti labirinto takelius po nekultūringų gyventojų apsilankymo. Tačiau jo teigimu, kasmet nuostolių vis mažiau. “Per tiek metų jau išmokau pastebėti žmonių charakterius. Jei pamatau, kad gali kilti problemų, bandau lankytojus pakreipti kita linkme. Tačiau yra tekę kviesti ir apsaugos darbuotojus, kad būtų sutramdyti nekultūringi lankytojai”, - pasakojo kukurūzų labirintų kūrėjas.

Kukurūzų labirintuose apsilankyti galima iki lapkričio mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių