Quantcast

Kristupo vasaros festivalyje - pasiutėliai su skalbimo lenta

Kristupo vasaros festivalis neįsivaizduojamas be jaunosios kartos iniciatyvų. Ši šventė jau tapo tikra karštų jaunimo kūrybos naujienų vitrina. Vienas įdomiausių šios vitrinos egzempliorių šiemet – gatvės svingo grupė “Rhythm Junkies”.

Vos užgrojus šiai linksmai kompanijai ar klube, ar koncerto scenoje, ar miesto skverelyje, žmonės ima šypsotis, rašoma organizatorių pranešime. Smagios retro melodijos ir ritmai, palydimi muzikantų šūksniais ir teatriniais pokštais, šokėjų trypsniais ir triukais; keisčiausias instrumentų kratinys – gitara, smuikas, akordeonas, skalbimo lenta, bandža, kazu, klarnetas, tūba; stilinga atlikėjų išvaizda, tarsi jie būtų nužengę iš seno amerikietiško filmo ekrano – visa tai daro „Rhythm Junkies” grupę  nepanašią į jokią kitą.

„Vienintelis mūsų kūrybos akstinas ir tikslas – linksminti kitus ir patiems gerai praleisti laiką, nes mes visi dirbame skirtingą sunkų darbą, esame labai geri draugai bei mėgstame tai, kuo gyvename grupėje”, - pasakojo vienas ansamblio įkūrėjų klarnetininkas Marius Zaremba.

„Mums nesvarbu groti už pinigus ar už dyką, gatvėje, kavinėje, savo namuose ar sode. Svarbiausia – draugystė,  meilė muzikai ir svingo kultūrai. Visa tai – mūsų gyvenimo būdas”, - dėstė  Marius.

„Rhythm Junkies” istorija unikali. Tik klarnetininkas iš grupės narių yra baigęs aukštąsias muzikos studijas. Dar keli muzikantai yra mokęsi groti, bet daugelis paėmė instrumentus į rankas spontaniškai – iš meilės lindihopui. Mat visi „Rhythm Junkies” nariai yra „lindihoperai”. Jie atrado senojo džiazo standartus šokdami.  Supratę, koks didelis malonumas būtų šokti pagal gyvą muziką, bičiuliai susinešė turimus instrumentus ir ėmė akompanuoti džiazo šokiams.

Laisvas, sugėręs daugybės šokių elementus lindihopas neatsiejamas nuo svingo energijos. Kai tik svingą išstūmė šokiui netinkamas bibopas, prasidėjo ir lindihopo saulėlydis.

Tačiau „Rhythm Junkies” gali valandų valandas groti ir be šokėjų, dėl kurių iš esmės susibūrė. „Mes taip užsikuriame bendraudami tarpusavyje ir su publika, kad emocijų užtenka ir be šokėjų”, - juokavo M.Zaremba. - Grojame jau trečius metus – žmonės kai kuriuos mūsų kūrinius moka atmintinai, dainuoja kartu su mumis. Tačiau mums visą laiką norisi atnaujinti repertuarą, taigi, nenuobodžiaujame”.

 Anot Mariaus, „Rhythm Junkies” kolektyve kuria visi – jokio skirtumo, ar muzikantas „baigęs tris klases ir du koridorius, ar aukštąją mokyklą”. Šios grupės atliekamos džiazo standartų aranžuotės – tai kolektyvinis darbas ir ilgų diskusijų vaisius.

„Mes tam tikra prasme esame net stipresni už profesionalus, nes gyvename savo kūryba. Mes nebandome nieko sužavėti ar užkariauti savo muzika”, - teigė  kitas grupės kūrėjas Mindaugas Bikauskas.

Įdomu, kad susidomėję lindihopu kai kurie „Rhythm Junkies” nariai net neįtarė  turintys gebėjimų šokti. Tačiau džiazo šokiuose ir jų muzikoje glūdintis optimizmo užtaisas veikia  magiškai. „Lindihoperiai” savo ruožtu traukia lyg magnetas aplinkinius nuotaikinga aura.

Daugelis  „Rhythm Junkies” muzikantų tik ką baigė mokslus, susirado darbą, bet jie neketina liautis skleisti geros nuotaikos viruso. „Tai – mūsų misija”, - įsitikinęs Mindaugas.

Pašėlęs lindihopas. Ansamblis „Rhythm Junkies”; originalios džiazo standartų aranžuotės su šokio elementais. Rugpjūčio 19 d. 20 val. Vilniaus mokytojų namų kieme (Vilniaus g. 39, Vilnius)


Šiame straipsnyje: Kristupo vasaros festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių