Quantcast

Klaipėdoje sustabdytas saldainių su GMO pardavimas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl neteisingo ženklinimo sustabdytas 15 tūkst. 168 kilogramų dešimties pavadinimų ukrainietiškų saldainių realizavimas.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami importuojamų maisto produktų kontrolę, paėmė šokoladinių saldainių „Triufel Lasošči“ mėginius ištirti dėl genetiškai modifikuotų organizmų. Saldainių sudėtyje nustatyta daugiau kaip 5 proc. genetiškai modifikuotų sojų produktų, apie ką nebuvo nurodyta nei ženklinimo etiketėse, nei kituose lydinčiuose dokumentuose.

Įmonei importuotojai – „Baltijos Bretlingis“ uždrausta saldumynus tiekti į rinką, visa siunta (15 tūkst. 168 kilogramų) sulaikyta. Įmonei nurodyta šiuos produktus perženklinti teisės aktų nustatyta tvarka, nurodant, kad jų sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų.

„Baltijos Bretlingis“ bus nuo šiol kontroliuojama griežčiau. Jei atlikus mėginių tyrimus nustatoma, kad maisto produktai neteisingai ar nepilnai paženklinti, pagal galiojančius teisės aktus, šio importuotojo įvežamų maisto siuntų mėginiai imami tris kartus iš eilės, kol tyrimų rezultatai atitinka visus reikalavimus. Ši įmonė prasižengia ne pirmą kartą, 2008 m. ji buvo įtraukta į padidintos rizikos įmonių grupę“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Nuo šių metų pradžios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai importo metu atrinko 102 maisto produktų mėginius genetinei modifikacijai nustatyti – kepinių, šokolado ir saldainių gaminių, sojos, kukurūzų, rapsų, ryžių, bulvių produktų, maisto papildų. Nustatyti septyni atvejai, kai maisto produktų sudėtyje buvo rasti genetiškai modifikuoti sojų produktai, o dokumentuose ir ženklinimo etiketėse apie tai nebuvo nurodyta. Buvo sustabdytas tokių produktų (107,5 t) realizavimas, nurodyta juos perženklinti teisės aktų nustatyta tvarka.


Šiame straipsnyje: Baltijos Bretlingissaldainiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių