Quantcast

Kiemsargiai: lieka gyviems į žemę lįsti (papildyta)

Ketvirtą mėnesį algų nesulaukiantys miesto tvarkytojai penktadienį surengė streiką po Vilniaus savivaldybės langais. Streiko paraginta valdžia tą pačią dieną darbuotojams pervedė 1,2 mln. litų.

Be cento gyvena ketvirtą mėnesį

Daugiau nei 100 miesto tvarkytojų iš bendrovių „Stebulė“ bei „Šilėja“ šiemet trečią kartą susirinko piketuoti prie savivaldybės. Jų atsinešti transparantai traukė akį rėksmingais užrašais: „Pažadais sotus nebūsi!“, „Mere, atsigręžk į darbo žmogų!“, „Kiek galima iš mūsų tyčiotis?“ ir panašiais. Savivaldybės aikštė plyšo nuo pasipiktinusių miesto tvarkytojų šūkių „Gėda!“, „Šalin merą!“, „Norim valgyt!“. Mat trečias-ketvirtas mėnuo algų negaunantys darbuotojai gėdino valdžią ir prašė sumokėti nuo parėjusių metų besitempiančias skolas.

„Algos negaunu keturis mėnesius. O ką daryti? Už butą mokesčiai nemokėti, prasidėjo šildymas, tuoj elektrą atjungs. O dar valgyti reikia. Tenka butelius iš konteinerių rinkti? O kaip kitaip išgyventi“, - skundėsi bendrovės „Stebulė“ darbuotoja Stasė. 

„Man per mėnesį priklauso 500 litų dydžio alga, nuo lapkričio sumažins iki 350 litų. Juokinga suma, net duonai neužtenka, bet ir tos ketvirtas mėnuo negaunu. Už butą nemokėta du mėnesius. Vandenį, elektrą, šildymą tiekiančios bendrovės neklausia, kodėl aš mokesčių nesumoku. Jos man tuoj atjungs ir šildymą, ir elektrą. Bet nieko nedarysi, lieka tik laukti, gal kas nors sumokės“, - su ašaromis akyse kalbėjo Algirdas Ivanauskas.

„O jeigu dar žmogus suserga? Ką daryti? Gyvam lieka į žemes lįsti“, - antrino kolega Francas Augustovskis.

Merą išvadino kvailiu

Nuo 11 val. dienos piketuojanti minia valdžios atstovų sulaukė tik po valandos. Su pasipiktinusiais kiemsargiais kalbėtis išėjo Vilniaus miesto vicemeras Romas Adomavičius, savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas bei Komunalinio ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas. Juos minia pasitiko šūksniais „Gėda!“.

Netikėtai prie skanduotojų prisijungė ir pats vicemeras R.Adomavičius, garsiau už visus šaukdamas „gėda!”. Sutrikusi minia akimirkai nuščiuvo, tačiau vos priartėjusį vicemerą užvertė kaltinimais ir skundais: kad neišmaitina šeimų, nesumoka mokesčių, klausė, kiek laiko vicemeras negauna algos, ar turi ko valgyti? Nemenkai kliuvo ir pačiam miesto merui Viliui Navikcui, kuris neišdrįso pasirodyti alkanai miniai.

„Vilniaus miesto savivaldybės meras piktybiškai neperveda lėšų. Mes dirbame ir juos maitiname. Meras neduoda mums pinigų, nes jam reikia tukti. Jis dabar netelpa į televizorių. Aš tą merą gerai pažįstu. Kai jis mokėsi mokykloje - buvo debila. Vos vos baigė vienuoliktą klasę, tempėsi kaip virvė iš paskos“, - rėžė piketuoti atėjusi „Stebulės“ darbuotoja Leontina Cibulskienė. Minia jai parpliupo šaukti valio.

Piketuotojai sulaukė pinigų

Išklausiusi minios skundus valdžia stengėsi šiai paaiškinti, kaip susidarė skolos miestą tvarkančios bendrovėms, kiek jų savivaldybė padengė, ir kaip likutį ketina sugrąžinti.

„Skolos susideda iš dviejų dalių. Viena jų susidarė dar pernai metais. Už ją atsakinga anoji valdžia: ne tas storas riebus meras, kaip jūs sakėte, o truputį kitas meras. Tačiau šiais metais „Stebulei“ sumokėta beveik 8 mln. litų. Tai daugiau, nei šiemet buvo atlikta darbų“, - aiškino vicemeras R.Adomavičius, tačiau minia juo nepatikėjo.

Iškart buvo nuspręsta sudaryti grupę iš piketuotojų, kuri pasišovė po pietų keliauti į buhalteriją ir aiškintis, ar iš tiesų milijonai buvo sumokėti. Jei taip – kur jie pradingo?

Savivaldybės administracijos direktorius pridūrė, kad šiandien, piketo dieną, taip pat grąžinta dalis skolų. Apie 500 tūkst. litų pervesta „Stebulei“, 150 tūkst. litų - „Vilniaus zundai“, 200 tūkst. litų -„Šilėjai“, tieka pat – „Rasų valdai“ ir „Naujamiesčio būstui“.

„Šiandien, streiko dieną, dalį lėšų pervedėme. Bet jeigu streikai bus kiekvieną dieną, savivaldybė neturės tiek pinigų, kad kaskart sumokėtų. Ar žmonės streikuoja, ar ne – ne nuo to priklauso mokėjimai. Savivaldybė neturi pinigų, dėl krizės nesurenkamas miesto biudžetas“, - miniai aiškino V.Milėnas.

Be šių įmokų „Stebulės“, „Vilniaus zundos“, „Rasų valdos“ darbuotojams ir kitoms miestą tvarkančios įmonėms Vilniaus miesto savivaldybė šiemet pervedė apie 13 mln. litų. Šiandien skolų liko dar 23 mln. litų. Iš jų net 15 mln. litų – skola „Stebulei“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių