Quantcast

Kauno ąžuolyną skaldo sklypais. Ar jų neužstatys?

Maždaug 7 ha Kauno ąžuolyno parko ketinama panaikinti valstybinės reikšmės miško statusą. Jo netektų Dainų slėnis, tolimųjų metimų sektorius ir teritorija prie Viešosios bibliotekos. Specialistai nuogąstauja, kad ateityje šios teritorijos gali būti užstatytos.

Vadovaujantis aplinkos ministro 2009 m. balandžio 14 d. įsakymu parengtas Kauno miesto savivaldybės valstybinės reikšmės miškų plotų schemos pakeitimo projektas. Jame numatyta, kad Kauno mieste miško statusas bus panaikintas beveik 207 ha žemės.

Kauno miesto miškų plotų patikslinimo projektą rengia Valstybinė miškų tarnyba, tačiau jis dar tebėra derinimo stadijos. Savo atsiliepimus netrukus pateiks ir miesto savivaldybė.

Aplinkos apsaugos skyrius nepritaria, kad Ąžuolyno parko atskiriems sklypams būtų panaikintas valstybinio miško statusas.

"Ąžuolynas yra vientisas darinys. Jei dalis teritorijos neturės miško statuso, galima prognozuoti, kad ilgainiui šie plotai bus urbanizuoti. Miško žemėje to daryti negalima", – svarstė skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Be to, kad projektas derinamas su savivaldybės administracija, jis turi būti apsvarstytas viešai – toks svarstymas buvo suorganizuotas spalio 22 d. Jame dalyvavę visuomenės atstovai reikalavo, kad būtų užtikrina reali teisinė Ąžuolyno apsauga, žmonėms nereikėtų nuolat ginti šios teritorijos.

Kauno ąžuolyno parke ne mišku siūloma pripažinti apie 7 ha žemės. Iš jų 4,5 ha – Mažajame ąžuolyne prie viešosios bibliotekos, 1,6 ha – tolimųjų metimų sektoriuje, apie 1 ha – Dainų slėnyje.

Kauno ąžuolyną saugo ne vien tai, kad jis yra valstybinės reikšmės miškas. Vyriausybės nutarimu 84 ha plotas Žaliakalnyje, kuriame gausu šimtamečių ąžuolų, yra pripažintas valstybinės reikšmės parku.

Daugiau šia tema skaitykite trečiadienį "Kauno dienoje".


Šiame straipsnyje: Kauno ąžuolynasĄžuolynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių