Quantcast

Kas penkta mokykla Vilniuje veikia neteisėtai?

Teismas paskelbė nuosprendį: higienos paso neturinti Šv. Kristoforo pagrindinė mokykla veikia neteisėtai. Tačiau šį neva būtiną dokumentą turi mažiau nei kas penkta sostinės ugdymo įstaiga.

Visiems reikalavimai vienodi

Šis atvejis visai nebūtų išskirtinis, jei neapsikentę situacijos tėvai nebūtų kreipęsi į teismą. Neturėti higienos paso sostinės mokykloms tapo kone norma – jį turi mažiau nei 20 proc. mokyklų.

Nors teoriškai jis yra būtinas, praktikoje retai pasitaiko atvejų, kai dėl prastai sudarytų mokymosi sąlygų nukenčia mokyklų administracija. Visuomenės sveikatos centro specialistai atlieka higieninį vertinimą, išduoda pažymą, aprašančią mokyklos būklę ir duoda laiko jai sutvarkyti.

"Bet kokiu atveju, išduodamas pasas ar ne, išduodama pažyma, kurioje surašoma, kurių kriterijų mokykla neatitinka. Ši pažyma parodo, ką pirmiausia reikia tvarkyti, tarkime, ne sienas dažyti, o į prausyklą atvesti karštą vandenį", – aiškino Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Jei trūkumų mokyklai ištaisyti nesiseka, ji turi nurodyti priežastis – pavyzdžiui, negavo finansavimo iš steigėjo. Baudos skiriamos tuomet, kai įrodoma, kad pažeidimai atsirado dėl vadovo aplaidumo. Vienas iš tokių atvejų buvo su buvusia Šv. Kristoforo vidurinės mokyklos vadove.

Moksleivių tėvams toks požiūris atrodo keistas. "Įsivaizduokite, jei kas nors norėtų atidaryti privačią mokyklą ir sakytų: mums trūksta kelių smulkmenų iki higienos paso, bet Vilniuje daugelis mokyklų jo neturi, tai ir į mus pažiūrėkite pro pirštus. Tikrai neleistų atidaryti, o savivaldybės įsteigtoms mokykloms galima. Bet Vyriausiasis administracinis teismas labai aiškiai pasakė, kad savivaldybei galioja lygiai tie patys reikalavimai ir jie turi būti vykdomi", – kalbėjo moksleivių tėvams atstovaujantis advokatas R.Varno.

Per dideli reikalavimai?

Nors didžioji dalis Vilniaus mokyklų veikia neturėdamos higienos pasų, A.Razmienė įsitikinusi, kad joms keliami reikalavimai nėra per dideli: "Reikalavimai yra tikrai realūs ir pamatuoti, bet mokyklų būklė yra tikrai labai prasta. Daugybę metų nuo pastatymo jos nebuvo tvarkomos ir dabar mums kelia nerimą, kad visos lėšos skirtos šiltinti, bet įėję į vidų mes matome nelygias grindis, sulūžusią įrangą sporto salėse ar nepritaikytus suolus. Juk normalus reikalavimas, kad būtų toks apšvietimas, kuriam esant vaikai negadintų akių, kad temperatūra būtų bent 18 laipsnių, kad baldai būtų pritaikyti moksleiviams pagal ūgį – nieko ten ypatingo nėra."

Jai pritarė ir Šv. Kristoforo pagrindinės mokyklos vadovė. "Nematau tose normose nė vieno reikalavimo, kuris būtų neprotingas, todėl stengsimės juos atitikti ir manau, kad mums visai nebedaug trūksta", – sakė ji.

Plačiau apie sostinės mokyklų būklę skaitykite antradienio „Vilniaus dienoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių