Quantcast

Kada pagaliau prasidės Vilniaus namų Maskvoje statybos?

Vilniui teko laukti trejus metus, kol Maskva teikėsi pasirašyti sklypo, skirto Vilniaus namų statybai Maskvoje, nuomos sutartį. Vilniaus valdžia tikisi, kad nuo šiol ledai judės greičiau. Bet ar ne per naivu tikėtis, kad realios statybos prasidės rudeniop.

Maskva statėsi, mes - laukėm

Dar 2005-aisiais Vilnius ir Maskva sutarė apsikeisti sklypais, kuriuose būtų statomi miestus reprezentuojantys pastatai. Vilnius šiuo tikslu suteikė Maskvai 14 arų žemės sklypą Rinktinės ir A.Juozapavičiaus gatvių sankirtoje.

Sklypas maskviečiams suformuotas 2006 m. pabaigoje – 2007 m. pradžioje. Netrukus buvo leista pastatą projektuoti, patvirtintas sklypo detalusis planas. Leidimą statybai maskviečiai gavo 2008 m. rugsėjį. Nieko nelaukdami į statybvietę įvažiavo pirmieji buldozeriai. Imtas ręsti 9 tūkst. kv. metrų centras, su 500 vietų sale teatrui, operai ar baletui, ekspozicijų salėmis, muziejumi, konferencijų patalpomis, restoranais, viešbučiu, turizmo ir informaciniu centru.

Maskvos namai Vilniuje kilo, o analogiškas Vilniaus projektas dūlėjo Rusijos federacijos valdininkų stalčiuose. Visi Vilniaus valdžios vizitai į Federacijos sostinę, prasidėję nuo 2006-ųjų, baigdavosi gražiais pažadais, kad Vilniaus namų Maskvoje sklypo nuomos dokumentai netrukus bus parengti. Mūsų sostinei pažadėtas 30 arų sklypas prie Maskvos olimpinio kaimelio. Tačiau tik prieš keletą dienų Vilniaus valdžiai iš tiesų pavyko gauti sklypo nuomos sutartį iš Maskvos mero Jurijaus Lužkovo rankų.

Statysim mažesnius namus, bet greitai

Pirmadienio vakarą iš Maskvos sugrįžusi Vilniaus politikų ir verslininkų delegacija vėl gyva pažadais – greitai bus parengtas sklypo detalusis planas, pastato techninis projektas ir šių metų pabaigoje prasidės statybos. Ar ne naivoka tikėti, kai trejus metus turėjome galimybę stebėti Maskvos biurokratinio aparato apsukas. Kiek vilties, kad šįkart Maskvos valdžios padažai pasitvirtins, portalas kalbino Vilniaus namų Maskvoje projektą kuruojantį sostinės vicemerą Stanislovą Šriūbėną.

- Kokios aplinkybės nulėmė, kad būtent šį pirmadienį Vilniaus meras Vilius Navickas pasirašė mūsų miestui paskirto sklypo nuomos sutartį su Maskvos meru J.Lužkovu?

- Žadėta sutartį sutvarkyti anksčiau. Kuomet praėjusį rugsėjį lankiausi Maskvoje, jie mums buvo pažadėję, kad po mėnesio viską sutvarkys, bet ta sutartis įstrigo. Kaip ir pas mus, taip ir Federacijos registre dokumentas ilgokai išguli, kol būna užregistruotas. Vien biurokratinės kliūtys, o ir jie patys neskuba, suprakaitavę bėgioję. Kai dokumentas visgi buvo paruoštas, jie jį ir pasirašė.

- Kokių dokumentų dar reikia, kad prasidėtų reali Vilniaus namų Maskvoje statyba?

- Nuomos sutartis jau pasirašyta, trūksta tik sklypo detalus plano ir pastato techninio projekto. Detalųjį jie rengs patys, o kovo pabaigoje Maskvą  turėtų pranešti, ar leis mums prisidėti rengiant pastato techninį projektą. Pastarąjį rengs jų architektai ir tvirtins taip pat Rusijos sostinės valdžia. Vilnius tik pinigus moka. Aišku, savivaldybė neįdeda nė lito. Projektą finansuoja konkursą laimėjusi kompanija. (Ūkio banko investicinė grupė, susijusi su garsiu Lietuvos milijonieriumi Vladimiru Romanovu. - red. past.)

Truputį keista, nes, pavyzdžiui, Lietuvoje pastato techninio projekto niekas negali patvirtinti, kol nėra sklypo detalaus plano. Kada jie parengs šį dokumentą – pasakyti labai sunku.

- Tačiau keli pastarojo vizito dalyviai žiniasklaidai yra užsiminę, kad Vilniui paskirtame sklype iš trijų pastatų tik vienas yra nugriautas. Kitų esą Maskvos valdžia dėl krizės sugriauti nesugebėjusi.

- Netiesa. Mūsų aikštelėje buvo senas namas, jį nugriovė, ir sklypą mums atidavė. Dabar jis švarus, nėra jokių statinių. Jie net ir sniegą sklype nuvalė prieš mūsų atvažiavimą.

- Jūs nuomone, kada galėtų prasidėti Vilniaus namų Maskvoje statybos?

- Jie pažadėjo, kad dokumentus sutvarkys pagal pagreitintą programą, panašiai, kaip statant socialinius būstus. Jeigu viskas gerai, statybos galėtų prasidėti rudeniop. Taip, šiemet, o kas čia tokio? 5-6 mėn., techninis projektas paruoštas ir gali pradėti statybas.

Deja, teks statyti mažesnį nei tikėjomės pastatą. Pirminiuose planuose buvo numatyta, kad Vilniaus namų Maskvoje plotas sieks 20-25 tūkst. kv. metrų. Tačiau šio vizito metu paaiškėjo, kad mums kol kas bus leidžiama statyti tik 10 tūkst. kv. metrų statinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių