Quantcast

I. Simonaitytės premija šiemet padalinta pusiau

Klaipėdoje įteikta Ievos Simonaitytės literatūros premija. Šiemet prestižinį apdovanojimą pasidalino novelistas Algis Kuklys ir Kristijono Donelaičio poemą „Metai“ į rusų kalbą išvertęs Sergejus Isajevas.

Trečiadienio vakarą į I.Simonaitytės viešosios bibliotekos Gerlacho palėpėje rinkosi žinomos uostamiesčio literatūros pasaulio asmenybės. Būtent čia tradiciškai buvo pagerbti šių metų I. Simonaitytės literatūros premijos lauretai.

Šiemet į garbingiausią Klaipėdos literatūros premiją pretendavo 5 poetai ir rašytojai. Tačiau komisijos sprendimu šiemet premija buvo padalinta į dvi dalis, o, jos lauretais paskelbti Sergėjus Isajevas ir Algis Kuklys.

Nors iki šiol vertimai pristatomi I.Simonaitytės premijai nebuvo, šiemet nuspręstą padaryti išimtį. Mat atsižvelgiant į faktą, jog artėja K.Donelaičio jubiliejus, o  šis vertimas iš originalo į rusų kalbą yra pirmasis, jo autorius S.Isajevo iš kandidatų sąrašo buvo nutarta nešalinti.

Novelistui A.Kukliui šiemet premija skirta už žodžio, stiliaus, minties tobulumo paieškas ir dvasinių vertybių teigimą novelėse.

Renginyje taip pat dalyvavo premijos rėmėjos, bendrovės „Mūsų laikas“ valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas. Apie lauretus kalbėjo mokslų daktarė Žavinta Sidabraitė. Premijų gavėjų kūrybą skaitė režisierius Algimantas Verbutas ir Žaliakalnio gimnazijos moksleiviai.

Renginį vedė I.Simonaitytės bibliotekos vadovas Juozas Šikšnelis. Šventės metu saksofono grojo profesorius Pranciškus Narušis.

Literatūrinės I. Simonaitytės premijos tradicija užgimė dar 1987 metais. Per šį laikotarpį iš 27 įteiktų premijų tik 15 buvo skirta už grožinius literatūros kūrinius.

Šiemet I. Simonaitytės premijai gauti buvo svarstomi šie literatūriniai darbai: poečių Nijolės Puzanauskienės eilėraščių rinkinys „ Apyaušrio miestas“, Dianos Trijonytės  Jusčienės „Tylos drugiai“, Sergejaus Isajevo Kristijono Donelaičio „Metų“ vertimas į rusų kalbą bei Algio Kuklio novelistiką. Komisijos  posėdyje buvo atkreiptas dėmesys ir į rašytojo Roko Flicko romaną „Paskutinis traukinys“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių