Quantcast

Į lietuvių kalbos egzaminą – be raminamųjų, bet su cigaretėmis

Pirmadienį šalies abiturientai laikė pirmąjį valstybinės kalbos egzaminą. Šių metų sėkmės receptas: ne raminamieji ir paruoštukės, o maldos bažnyčioje.

„Tomai, nutilk. Ar gali bent akimirką patylėti, juk matai, kad kartojuosi egzaminui, - drebančiomis rankomis lapą popieriaus autobuse gniaužė dvyliktokė Agnė. – Prisipažinsiu, labai bijau. O laiko pasiruošti egzaminui labai trūko.“

Mergina, kaip ir daugelis jos klasės draugų, egzaminui rengėsi nei daug nei mažai – vos kelias dienas.

Jokio valerijono kvapo. Jokių ašarų. Tik drebančios rankos ir pastėrusios akys. Įtampą prieš pirmąjį egzaminą abiturientai malšino skirtingais būdais: vieni linksmai plepėjo su draugais, kiti – įtampą šalino piešdami savo portretus, treti – mintyse kartojosi išmoktas žinias. 

Likus valandai iki egzamino daugelis Kauno abiturientų būriavosi mokyklos kiemuose, kiti paskubomis bėgo į artimiausią spaudos kioską nusipirkti egzaminui reikalingų tušinukų. „Dėmesio: spaudos kioske jau nebėra tušinukų, jų nėra ir parduotuvėje“, - būriui likimo draugų parbėgęs iš artimiausio spaudos kiosko rėkė Justas. 

Kiekvienas abiturientas, tvarkingai į švarko kišenę surikiavęs po du – tris mėlynu rašalu rašančius tušinukus, išsitraukė tapatybę įrodančius dokumentus ir pateikęs jį prie mokyklos durų stovinčiam prižiūrėtojui žengė įrodyti, ko išmoko per dvyliką mokykloje praleistų metų.

Valstybinį lietuvių kalbos egzaminą šiemet moksleiviai rašė beveik 5  valandas. Pirmojoje egzamino dalyje vaikai turėjo atlikti teksto rašymo užduotį, antrojoje – laukė teksto suvokimo užduotis. „Akys išvarvėjo. Pirštus ir galvą labai skauda. Kaip reikės parašyti antrą egzamino dalį? - po pirmosios egzamino dalies skundėsi Kauno Jurgio Dobkevičiaus vidurinės mokyklos dvyliktokė Asta Valaitytė. – Likus dienai iki egzamino naršiau internete ir ieškojau egzamino užduočių. Tačiau lietuvių kalbos egzamino užduočių neradau, o taip tikėjausi rasti nors autorių sąrašą. Juk jei neparašai apie autorių – darbo įžangos nėra.“ 

Norintiems sužinoti egzaminų užduotis teko susidurti ir su klasės draugų išdaigomis. „Turiu egzamino užduotis. Nori sužinoti? Kiek mokėsi?“ - tokį pasiūlymą sekmadienio vakare išgirdo Maironio gimnazijos abiturientė Agnė Jotautaitė. Vėliau paaiškėjo, kad  klasiokas tik juokavo, jokių egzamino užduočių jis neturėjo. 

Pusvalandį tarp egzaminų dalių atsikvėpti iš mokyklų išėję dvyliktokai iškart už mokyklų kampų nėrė mažinti įtampos – viena po kitos smilko degančios cigaretės. „Cigaretė būtina. Tai geriau nei kokie raminamieji. Beje, prieš egzaminą nuėjau į bažnyčią, uždegiau žvakę, pasimeldžiau – tikiuosi, kad padės“, - sakė Maironio gimnazijos dvyliktokas Tomas Raižys. 


Šiame straipsnyje: egzaminaiabiturientai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių