Quantcast

Gelbėtojai perspėja: nelipkite ant ledo, pavojinga

Vėluojantis pavasaris įgriso miestiečiams, tačiau gelbėtojai perspėja, kad žmonės neturėtų prarasti budrumo – atlydys atneša ir pavojus.

Ledas jau nesaugus

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė portalui kaunodiena.lt pasakojo, kad šalia miesto ant vandens telkinių esantis ledas neatitinka saugumo reikalavimų.

„Ledas yra iškorėjęs, neskaidrus. Be to, jis pasidengęs šlapio sniego sluoksniu, ledą veikia ir nuolatiniai krituliai. Ledas nėra saugus, todėl bet kada galima įlūžti“, – perspėjo Dž. Vaitkevičienė.

Jos teigimu, ledas laikomas tvirtu, kai jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Toks ledas gali išlaikyti žmogų. Kad ledas išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis nei 12 cm.

Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas – jau nesaugus. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai.

Atstovė spaudai džiaugėsi, kad per šventes, staigiai pasikeitus oro sąlygoms, ugniagesiams nuo ledo neteko gelbėti nė vieno žmogaus, be to, nebuvo ir nė vieno skenduolio.

„Matyt, šiemet kauniečiai budresni, mūsų patarimai nepraėjo veltui“, – svarstė Dž. Vaitkevičienė.

Potvynio grėsmės dar nėra

Kasmet pavasario labiausiai bijo Kauno rajono gyventojai, kurie prieš tris metus nukentėjo nuo baisaus potvynio. Kauno miesto savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Griškonis ramino, kad Neris šiuo metu rami.

„Šiuo metu Kaune jokių ledų sangrūdų nėra. Dažniausiai jos formuojasi rajone, tačiau jokių pavojaus signalų nesulaukėme“, – tikino V. Griškonis.

Kovo viduryje ties Radikiais jau formavosi ledų sangrūdos, vanduo buvo pakilęs iki 1,5 metro, tačiau anot specialistų, tai nekėlė pavojaus gyventojams.

„Mes nuolat stebime situaciją, sekame, ar nėra kokių pasikeitimų. Gauname pranešimus apie vandens lygio pakitimus. Tikimės, kad atšilimas bus laipsniškas ir potvynio pavyks išvengti“, – sakė V. Griškonis.

Civilinės saugos specialistas taip pat perspėjo gyventojus saugotis ir esant pliusinei temperatūrai nebelipti ant vandens telkinių, nes ledas jau yra per plonas.

Saugokitės varveklių

Gelbėtojai priminė, kad pavasarį visų gyventojų tyko ir daugiau pavojų. Per atlydį sniegas ir ledas pradeda tirpti ne tik ant žemės, bet ir ant namų stogų.

„Reikėtų saugotis nuošliaužų nuo stogų, pradėjusių tirpti varveklių“, – perspėjo Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė.

Jos teigimu, namų savininkai yra atsakingi už savo turtą ir privalo nudaužyti varveklius bei nuvalyti stogines. „Jeigu bus susižalotas žmogus, atsakys to namo savininkas“, – perspėjo Dž. Vaitkevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių