Quantcast

Folklorui pinigų yra, liūties nuostoliams – ne

Ekstremalių situacijų padariniams likviduoti skirtas savivaldybės administracijos direktoriaus rezervas sparčiai senka – lėšos naudojamos folkloro ansamblių kelionėms ir minėjimams.

Švaisto ir neraudonuoja

Tvirtindama biudžetą miesto savivaldybė tam tikrą sumą kasmet skiria ir ekstremalioms situacijoms, kurių neįmanoma numatyti iš anksto. Šios lėšos, t.y. ne daugiau kaip 1 proc. biudžeto sumos, keliauja į savivaldybės administracijos direktoriaus rezervą.

Visų pirma šios lėšos naudojamos ekstremalių situacijų padariniams kompensuoti, tačiau šiuo metu pinigai švaistomi įvairiems kultūros projektams remti.

"Praėjo dar tik pusmetis, o pinigų jau daug išdalyta, – pripažįsta savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas. – Baisu pagalvoti, kas bus, jeigu atsitiks kokia nors stichinė nelaimė, o pinigų neturėsime."

Užsiminus, kad rezervo lėšos naudojamos ne pagal paskirtį, V.Gudėnas nesiginčijo ir pridūrė, kad ir jį patį piktina pernelyg įkyrūs prašytojai.

"Gerai dar, kad šiemet knygoms leisti neskyrėme, o ankstesniais metais yra buvęs ne vienas toks atvejis", – pabrėžė administracijos direktorius.

Atkakliausi – kultūrininkai

Iš keturiolikos projektų, kuriems skirta lėšų iš rezervo fondo, tiesiogiai su ekstremaliomis situacijomis ir dėl jų patirta žala susijęs viso labo vienas. Balandžio viduryje skirta 10,8 tūkst. litų pavasarinio polaidžio padarinių likvidavimo Aleksoto seniūnijoje darbams apmokėti.

Esą, jeigu būtų laiku pateiktos paraiškos projektams ir renginiams finansuoti, formuojant biudžetą jiems būtų numatyta lėšų.

Dėl aplaidumo laiku nebuvo skirta lėšų Kauno tautinės kultūros centro vaikų folkloro ansamblio "Ratilėlis" dalyvavimo festivalyje "Euro Folk 2010" Bulgarijoje išlaidoms padengti. Iš rezervo jiems skirta 17 tūkst. litų.

Administracijos direktorius gynėsi, kad pinigų nešvaisto lengva ranka. Esą parašoma gana daug neigiamų atsakymų įvairiems prašytojams.

Atlyginti neskuba

Šio mėnesio pradžioje miestą paralyžiavusios liūties nuostoliai apskaičiuoti, tačiau dar neaišku, ar jie bus kompensuoti iš administracijos direktoriaus rezervo fondo. Visą naktį lijęs lietus kai kuriuos kelius pavertė neišvažiuojamais, įsmego gatvės, o nuokalnėse susidarė žemių ir žvyro nuošliaužos.

Ekstremalių situacijų komisija apskaičiavo, kad žala siekia 0,5 mln. litų. Didžiausia suma būtų skirta gatvėms remontuoti, taip pat apskaičiuota, kiek reikia pinigų joms valyti ir želdiniams tvarkyti.

V.Gudėnas, kurio dispozicijoje yra rezervas būtent ekstremalių situacijų nuostoliams kompensuoti, negali pasakyti, ar šios stichinės nelaimės padariniai bus finansuojami iš fondo.

"Atsakymo dar neturiu, – sakė valdininkas, kuris pagal įstatymus savo nuožiūra gali skirti lėšas iš minėto rezervo. – Klausimą svarstė ekstremalių situacijų komisija, visą medžiagą jie pateikė Biudžeto ir finansų komitetui. Jeigu komitetas pritars, pinigų skirsime."

V.Gudėnas pabrėžė, kad skiriant lėšas būtina atsižvelgti į visas aplinkybes – dabartinę miesto finansinę padėtį, kitas išlaidas. Jis tikisi, kad Biudžeto ir finansų komitetas priims teigiamą sprendimą.

Apie tai, kokiems projektams teikiama pirmenybė bei kokios yra rezervo skirstymo taisyklės, skaitykite penktadienio "Kauno dienoje".


Šiame straipsnyje: Liūtis Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių