Quantcast

Filharmonijoje - koncertas J.Gruodžio 125-osioms gimimo metinėms

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje trečiadienio vakarą vyks koncertas „Juozas Gruodis ir jo amžininkai“, skirtas Juozo Gruodžio 125-osioms gimimo metinėms.

Dalyvaus Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir smuikininkė Ingrida Armonaitė. Diriguos Robertas Šervenikas.

Programoje: Juozo Gruodžio baleto „Jūratė ir Kastytis“ koncertinis atlikimas ir simfoninė poema „Gyvenimo šokis“, Aleksandro Glazunovo  koncertas smuikui ir orkestrui a-moll, op. 82, George'o Enescu „Rumuniška rapsodija“.

J. Gruodis (1884-1948) yra svarbiausia tarpukario Lietuvos muzikos figūra. Po Mikalojaus Konstantino Čiurlionio jis minimas kaip pirmasis kompozicijos dėstytojas, akademinės kompozitorių mokyklos kūrėjas.

Jis taip pat pirmasis lietuvių kompozitorius, reguliariai kūręs simfoninę muziką, kurioje tęsė vėlyvojo programinio romantizmo tradiciją ir apibrėžė nacionalinės muzikos viziją, artimą daugumai mažesnių Europos tautų. Kaip tik nuo J. Gruodžio laikų, pastebi muzikologai, folkloro ir klasikos derinys lietuvių muzikoje tapo tradicija, kuri, tolstant nuo XIX a. pirmavaizdžio, iš kartos į kartą buvo įvairiais būdais aktualizuojama ir interpretuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių