Quantcast

Ermitažo-Guggenheimo muziejaus projektas – žinomų architektų knygose

Ar dažnai galime pasididžiuoti, jog Vilnius minimas užsieniečių rašomose knygose? Ermitažo - Guggenheimo muziejaus galimybių studija ir projektas padėjo Vilniui įsirašyti į pasaulinės architektūros istoriją.

Šis projektas pateko į dviejų garsių architektų Zaha Hadid (Didžioji Britanija) ir Daniel Libeskind (JAV) aprašytų naujausių projektų architektūros knygas.

Ermitažo - Guggenheim muziejaus projektavimo  konkursą laimėjusi architektė Z.Hadid knygoje „The Complete“ („Užbaigtas“) pristato geriausius savo darbus , o tarp jų ir galimo muziejaus Vilniuje modelį bei dizainą.

Z.Hadid yra apdovanota Pritzkerio architektūros premija ir tapo pirmąja (ir kol kas vienintele) moterimi, pagerbta šiuo prestižiniu apdovanojimu. Jai suteikta ir garbinga Amerikos architektų instituto narystė ir Britanijos imperijos 3-iojo laipsnio ordinas. Taip pat ji yra patekusi į „Times“ žurnalo įtakingiausių žmonių šimtuką.

Projektuojamą  pastatą Vilniuje Z. Hadid  įvardina kaip vieną naujausių ir originaliausių savo darbų, kuris turėtų susijungti daugybę meno sferų: nuo paveikslų galerijų iki vizualiųjų menų.

„Pastatas išnyra tarsi mistiškas plaukiojantis objektas, kuris, rodos, nepaklūsta jokiai sunkio jėgai“, - taip apie muziejų Z.Hadid rašo savo knygoje.

Galimybių studijoje konkurse dalyvavęs,  D.Libeskind savo siūlytą Ermitažo- Guggenheim muziejaus projektą taip pat įamžino savo architektūrinių darbų knygoje „Counter point“ („Priešingas klausimas“).

Vilniaus projektas puikuojasi šalia tokių pasaulyje žinomų D.Libeskindo projektų, kaip Pasaulio prekybos pastatų Niujorke atstatymas ir memorialas nukentėjusiems rugsėjo 11- ąją.  Apibūdindamas savo projektuojamą pastatą Vilniuje architektas parašė taip: „Paprastumas vis dar išlieka atviras naujom ir netikėtom idėjom. Aš mėgstu nagrinėti tai, kas ir taip yra aišku“.

2007 m.Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos architektų sąjungos organizuotas konkursas plačiai atspindėtas Lietuvos ir užsienio spaudoje, o šios autorinės Z.Hadid ir D. Libeskind knygos, kuriose įtraukti konkursui pateikti projektai, tik patvirtina, kaip patys autoriai aukštai vertina savo darbus. Minėtas knygas galima įsigyti ir internetu:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių