Quantcast

Dokumentinis filmas „Kraujo kelias“ žygį per Lietuvą pradės Klaipėdoje

Pirmadienį Klaipėdos „Ąžuolyno” gimnazijoje savo žygį per Lietuvos mokyklas pradės filmas „Kraujo kelias“, jautriai bylojantis apie kaulų čiulpų donorystę.

Dokumentinio filmo apie kaulų čiulpų donorystę – gyvybę gelbstintį meilės artimui aktą premjera spalį buvo parodyta Vilniaus publikai, lapkritį – Klaipėdos, vasarį filmo laukia kauniečiai. „Tačiau svarbiausia, kad filmą pamatytų ir savo galimybes kurti gyvybės stebuklus suprastų pagrindinis filmo adresatas – jauni, sveiki ir sąmoningi Lietuvos žmonės“, – mano šios juostos iniciatorė onkohematologinių ligonių bendrijos „Kraujas” pirmininkė klaipėdietė Dalia Bielskytė.

Todėl onkohematologinių ligonių bendrija „Kraujas”, jau antri metai vykdydama projektą „Būk geras, abituriente”, pradeda žygį per Lietuvos mokymo įstaigas, kviesdama jaunus žmones pasižiūrėti filmą, susipažinti su kaulų čiulpų donoryste, gauti atsakymus į visus klausimus ir priimti rimtą savarankišką sprendimą – tapti potencialiais kaulų čiulpų donorais.

D.Bielskytės įsitikinimu, kaulų čiulpų donorystė – unikali organų donorystės forma, kuri gali išgelbėti gyvybes kraujo vėžiu sergantiems žmonėms. Lietuvoje kaulų čiulpų transplantacijos vykdomos jau 12 metų, o prieš šešerius metus Onkohematologinių ligonių bendrija „Kraujas“ pradėjo informacinę kampaniją „Būk geras“, populiarinančią kaulų čiulpų donorystę. Per tą laiką Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registras padidėjo nuo 250 iki 7 tūkst. žmonių.

„Dokumentinio filmo „Kraujo kelias” kūrėjai jautriai ir gražiai pažvelgė į donorystės stebuklą, meistriškai atidengė mirties ir gyvybės spektaklio uždangą. Unikalus, tikrais įvykiais paremtas filmas šimtams žiūrovų primins, kad kiekvienas iš mūsų gali tapti donoru ir dovanoti gyvenimą“, – teigė D.Bielskytė.

Filmą kūrė talentingų žurnalistų komanda: Ieva Kašauskaitė-Petrauskienė, Asta Ramoškaitė, Viktorija Kalaimaitė, konsultavo profesionalūs gydytojai hematologai, patirtimi dalijosi pacientai ir donorai, jų artimieji.

Filmo peržiūrą Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje organizuojanti teatro mokytoja ekspertė Audra Lenkauskienė sakė: „Vaikai, jaunuoliai yra jautrūs ir imlūs. Informaciją apie galimybę išgelbėti gyvybę, įprasminti savo gyvenimą verta sužinoti kuo anksčiau. Manau, filmo kūrėjams pavyko rasti jaunimui suprantamą kalbą. Tikiuosi prasmingos ir turiningos popietės, kurios rezultatas galbūt bus – išgelbėta gyvybė“.

Klaipėdos „Ąžuolyno” gimnazijoje (Paryžiaus Komunos  g. 16) filmas „Kraujo kelias“ bus rodomas sausio 30 d. 14.40 val. Ji pristatys ir į žiūrovų klausimus atsakys viena šio filmo herojų D.Bielskytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių