Quantcast

D.Kedžio kapas daugeliui tapo kovotojo simboliu

Praėjus dienai po Drąsiaus Kedžio laidotuvių į Jonučių kapines nesiliauja plūdę žmonės, norintys savo akimis išvysti herojumi tapusio velionio kapą.

Gėlių jūra ir toliau didėja, o aplink išstatytų žvakių rusena dar daugiau nei šeštadienį. Vis naujas uždega čia atvykę kauniečiai, garliaviškiai ir svečiai iš kitų miestų, neturėję galimybės palydėti jo į paskutinę kelionę laidotuvių dieną, tačiau žūtbūt norėję atsisveikinti su D.Kedžiu ir jį pagerbti. Daugeliui jų D.Kedys dar iki savo mirties buvo tapęs kovotojo simboliu.

Stabtelėję prie kapo dažnas sukalba maldą ar bent tylos minute pagerbia mirusiojo atminimą. Baltais gėlių žiedais nuklotą žemės kauburėlį ir link jo vedančias vainikų bei žvakių virtines iš tolo pastebi visi atvykusieji į kapines. D.Kedžio amžinojo poilsio vieta - vos už keliasdešimties metrų nuo pagrindinio įėjimo.

„Taip, tikras mūsų didvyris. Kovotojas“, - atidžiai vieną po kito apžiūrėdama išstatytus keliasdešimt laidotuvių vainikų ant gedulo juostų užrašytoms mintims pritarė garbaus amžiaus moteris.

„Atrodo, kad niekam net rankos nekilo nugvelbti gėlių, kurių čia tokia gausybė. Buvau atėjęs vakar ir pagalvojau, kad tik kam nešautų tokia mintis. Juk dabar dažnai nuo „šviežių“ kapų ilgapirščiai nurenka gražius gėlių žiedus ir grąžina atgal į turgavietes“, - iš visų pusių dar kartą apžiūrėjęs D.Kedžio kapą, sekmadienį po pietų konstatavo netoliese gyvenantis vyras.

Panašu, kad daugeliui D.Kedžio pusėje buvusių ir tebesančių žmonių jo kapas taps savotiška paminkline vieta, simbolizuojančia nelygią kovą su galingomis jėgomis. Tad ir ją aplankyti bei prisiminti velionį norinčių atsiras dar ilgai.

Iš ten atvykstančiųjų nė vienam neberūpi teisėsaugos pareigūnų įtarimai, esą D.Kedys pernai spalį suplanavo ir įvykdė dvigubą žmogžudystę. Kur kas svarbesnė jiems atrodo priežastis ir tikslas, vardan ko galėjo būti taip pasielgta.

Apie tai liudija daugelio gedinčių žmonių palikti žodžiai gedulo vainikų juostose: „Dėl savo dukrelės paaukojai gyvenimą. Ilsėkis ramybėje. Dievas bus jiems teisėjas. Šios kovos Tu nepralaimėjai - pagarba Tau! Mažieji Drąsiaus gerbėjai. Tavo kilnus tikslas išliks amžinai atminty. Paskutinis sudie...“


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių