Quantcast

D.Kedys atgulė amžinojo poilsio (papildyta)

Atsisveikinimas su D.Kedžiu šeštadienį, 10 val., prasidėjo Garliavos bažnyčioje aukojamomis Šventomis Mišiomis.

"Mišios aukojamos už mūsų tikėjimo brolį Drąsių, kurį šiandieną palydime į amžinąją kelionę", - mišių pradžioje ištarė kunigas.

Į bažnyčią susirinko apie du šimtus žmonių. Tarp jų buvo matyti ir velionio D.Kedžio artimieji.

Tarp trijų Šv.Mišias aukojančių kunigų matyti ir D.Kedžio artimųjų rengtuose mitinguose aktyviai dalyvaudavęs bei prieš pedofilijos apraiškas Lietuvoje pasisakydavęs kunigas altarista Jonas Varkala.

Pasibaigus Šv.Mišioms, D.Kedžio artimieji sugrįžo į Jonučių laidojimo namus. Velionio sesuo Neringa Venckienė ir jos globojama šešiametė brolio dukra kartu su tėvais Laima ir Vytautu Kedžiais į šermenis parvežti juodu mikroautobusu tamsintais langais, vairuojamu mergaitę vis dar tebelydinčių apsaugininkų.

13 val. prasidės laidotuvės.

Į laidojimo namus gausiai renkasi gėlėmis nešini žmonės. Didelė jų dalis nė asmeniškai nepažįstami su D.Kedžiu ar jo artimaisiais, tačiau sako atvykę atsisveikinti su velioniu iš solidarumo. Stovėjimo aikštelėje jau matyti ir keli juodais gedulo kaspinais paženklinti automobiliai.

Papildyta 11.20 val.

Į laidojimo namų salę plūsta vis didesnės virtinės žmonių su gėlėmis. Vainikai ir krepšeliai nebetelpa salėje, todėl jais nuklotas ir grindinys prie įėjimo.
Taką, vedantį šermenų link, ženklina šimtai žvakelių.

Jonučių kapinėse baigta puošti kapo duobė. D.Kedys amžinojo poilsio atguls netoli pagrindinio įėjimo į kapines.

Papildyta 11:40 val.

Likus pusantros valandos iki paskutinio atsisveikinimo su D.Kedžiu, laidojimo namai buvo sausakimši. Gėles žmonės jau deda lauke, prie įėjimo į pastatą. Visi norintieji patekti į šarvojimo salę, turi palaukti eilėje.

Atsisveikinti su D.Kedžiu atvyko ir Seimo narys Saulius Stoma. Šis parlamentaras taipogi aktyviai dalyvavo protesto akcijose prieš pedofilijos apraiškas Lietuvoje.

Prie laidojimo namų atvyko jau pirmoji dalis kolonos, pajudėjusios nuo Kauno pilies. Kita dalis turėtų atvykti po 12 val. Užstatytos ne tik stovėjimo aikštelės, bet ir aplinkinių gatvelių kelkraščiai.

Papildyta 12.10 val.

Žmonių ir automobilių srautai be paliovos didėja. Daugelis susirinkusiųjų lūkuriuoja kieme, prie laidojimo namų. Tarp jų matyti ir ištikimas D.Kedžio bendražygis juodkrantiškis Albertas Žilius.

Laidotuvių ceremonijoje dalyvauja daugiau nei tūkstantis žmonių.

Beje, neapsieita ir be nedidelio incidento. Policijos pareigūnų dėmesį patraukė sidabrinis "Mercedes Benz" markės limuzinas. Patruliams kilo įtarimų, kad jame sėdintyss jaunuoliai ir vairuotojas gali būti neblaivūs. Pareigūnai automobilį sustabdė, o iš jo išlipusį svirduliuojantį jauną vyrą išvežė girtumui patikrinti.

Papildyta 12.40 val.

Nedidelės policijos patrulių pajėgos prižiūri viešąją tvarką ir transporto srautus greta laidojimo namų ir Jonučių kapinių.

Atvykstančių automobilių koloną pareigūnai nukreipinėja į kiemus ir gretimas gatveles, nes aikštelės prie kapinių ir laidojimo namų jau sausakimšos.

Nuo gedulo namų iki D.Kedžio kapo vietos tėra vos keli šimtai metrų, tačiau dar likus valandai iki laidotuvių, susirinkusieji ėmė formuoti taką kapo link.

Papildyta 14 val.

D. Kedys atgulė amžinojo poilsio Jonučių kapinėse. Į kapines jį palydėjo maždaug 5 tūkst. žmonių minia, susirinkusi iš visos Lietuvos. Prie kapo kartu su namiškiais stovėjo ir šešiametė D. Kedžio dukra.

Karstą atnešus iki kapo duobės per visas kapinaites nuaidėjo plojimai, gausi minia susirinkusiųjų taip parodė pagarbą mirusiajam.

Atsisveikinant su D.Kedžiu prie kapo duobės skambėjo poezija, buvo sakomos atsisveikinimo kalbos. Specialiai kalboms buvo parengta įgarsinimo įranga.

"Netekome sūnaus, brolio, svainio ir svarbiausia - tėvo, kovojusio už savo dukrą. Į savo namus jis jau nebesugrįš", - prie kapo kalbėjo viena moteris, privertusi nemažą dalį minios nubraukti ašarą.

Palaidojus D. Kedį dar ilgai žmonės vieni kitiems per rankas perdavinėjo atsineštas gėles.

Laidotuvių ceremoniją trumpam sutrikdė moteris, kuri bandė per minią prasibrauti prie kapo, tačiau ji netrukus buvo sulaikyta žmonių ir nuraminta. Panašu, kad ji galėjo būti nestabilios psichikos.

Dar prieš pajudant laidotuvių procesijai, ji stovėjo prie pat duobės krašto ir nė nereagavo į duobkasių prašymus pasitraukti. Tai akimirksniu sukėlė šurmulį tarp greta buvusių garbaus amžiaus moterų: "Gal ją čia kas atsiuntė? Ar tik neturi rankinėje kokio sprogmens."

Nors aplink buvę keli vyrai mėgino ją patraukti į šalį ir išvesti iš minios, tikėdamiesi taip išvengti galimo incidento, moteris vis tiek nesitraukė ir priešinosi. Vėliau, kai karstas su palaikais buvo leidžiamas į duobę, ant kelių klūpojusi moteris ėmė rėkti: "Padėkite, gelbėkite, leiskite man pasakyti!"

Papildyta 15 val.

Panašu, kad vienos televizijos laidos kūrybinė grupė D.Kedžio laidotuvėse patyrė fiasko. Dar neprasidėjus procesijai, laidojimo namų prieigose pasigirdo būrelio žmonių šūksniai: "Lauk, lauk, Gaivenį lauk!"

Paaiškėjo, kad kažkas iš susirinkusiųjų atpažino tarp televizijos operatorių stovintį laidos "Abipus sienos" operatorių. Netrukus rėkusieji nurimo, o viena moteris priėjo ir pasiteiravo, ar vyras su kamera išties atstovauja minėtos laidos kūrėjams. Iškart po to jo buvo paprašyta pasišalinti: "Jau ir taip jūs visko daug parodėte, tad gal šįkart pakaks."

Papildyta 17 val.

Iki pat šeštadienio vakaro kauniečiai ir miesto svečiai tebelankė Jonučių kapines. Dalis jų teigė nespėję apsilankyti laidotuvėes dėl kelyje į Garliavą susidariusių automobilių spūsčių.

Atėjusieji stabteli prie gėlėse skendinčio D.Kedžio kapo, nuo kurio į šalis driekiasi eilėmis išstatyti gėlių vainikai, o greta rusena išrikiuotos žvakelės. Jų skaičius ir toliau nepaliaujamai didėja, nes dalis atėjusiųjų uždega naujas.


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių