Quantcast

Darbo ginčų komisijai – pirmieji klaipėdiečių skundai

Klaipėdos apskrities gyventojai aktyviai kreipiasi į nuo šių metų pradžios pradėjusias veikti Darbo ginčų komisijas prie Valstybinės darbo inspekcijos.

Jau gauta keturiolika prašymų išnagrinėti tarp darbuotojų ir darbdavių kilusius nesutarimus.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Arūnas Džiugas pasakojo, kad daugiausia Klaipėdos apskrities gyventojai kreipėsi dėl neišmokėto atlyginimo, atleidus iš darbo, nesutarimų dėl jo dydžio, kitų išmokų, kurios darbuotojo nuomone, jam priklauso.

Sulaukta prašymų ir panaikinti drausmines nuobaudas.

„Į Darbo ginčų komisija kreipiamasi dėl įvairiausių klausimų, tačiau dominuoja nesutarimai dėl atlyginimų“, – tvirtino vedėjas.

Klaipėdoje dar nevyko ne vienas Darbo ginčų komisijų posėdis. Pirmieji yra suplanuoti kitą savaitę.

„Gavus prašymą, iš pradžių atliekamas parengiamasis darbas. Išanalizuojama situacija. Galiu spėti, kad komisijų krūvis bus nemažas. Apie 70 proc. skundų, kurių sulaukdavome buvo susiję su darbo ginčais“, – komentavo vedėjas.

Prie Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus yra sudarytos dvi komisijos. Jų nariai yra ne tik Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai, bet ir darbdavių organizacijų, profesinių sąjungų atstovai. Jiems mokama už darbą posėdžių metu. Lėšas skiria Valstybinė darbo inspekcija.

Anksčiau darbo ginčų komisijos buvo sudaromos įmonėse. Dėl darbuotojai manydavo, kad negali jose apginti pilnai savo teisių. Manoma, kad dabar bus užtikrinamas didesnis objektyvumas.

„Anksčiau Valstybinė darbo inspekcija negalėjo spręsti darbo ginčų, nors tokių skundų gaudavo. Darbuotojai turėdavo kreiptis į teismą. Dabar to daryti nereikės, išskyrus atvejį, kada kyla ginčas dėl darbuotojo atleidimo. Visus kitus ginčus tirs komisijos“, – teigė A.Džiugas.

Pasak vedėjo, į Darbo ginčų komisijas gali kreiptis ir darbdaviai, kurie nepatenkinti savo darbuotojais.

Jei šalys būtų nepatenkintos komisijos sprendimu, jos gali kreiptis į teismą. Tačiau be jos išvados teismas prašymo nagrinėti skundą nepriims.

„Dabar darbo ginčų nagrinėjimas bus paprastesnis. Anksčiau, jei su atleistu darbuotoju darbdavys neatsiskaitė, jis turėdavo kreiptis į teismą. Rašyti pareiškimą, samdyti advokatą. Būdavo ne tik didesnės išlaidos, bet ir užsitęsdavo pats procesas. Dabar žmogus pats nesudėtingai gali užpildyti prašymą nagrinėti skundą. Viskas daug paprasčiau“, – aiškino A.Džiugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aleksandr

aleksandr portretas
nu taip viska sutvarko tik va reikia buti budriems nes man kai posedis buvo jie atsiunte i el pasta bet nezinodamas tinkamai neperskaiciau atsiustos informacijos kuri buvo kampe su prisegimu tai zodziu nenuvykau kada reikia tai pvz uz db vidutini darbo uzmokesti kad gauti kol darbdavys neatsiskaito galiu kreiptis i teisma tai va bukite budrus ir viska rasykyte nedvejoje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių