Quantcast

Dar negirdėtas precedentas: mokykla pripažinta veikianti neteisėtai

Dėl Vilniaus Šv. Kristoforo vidurinės mokyklos reorganizavimo į antisanitarines sąlygas perkeltų mokinių tėvai teismų maratone pasiekė pergalę.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija pripažino, kad mokykla buvo reorganizuota neteisėtai. Jei iki kitų mokslo metų ji nebus tinkamai suremontuota ir negaus higienos paso, veikti negalės, rašo delfi.lt.

Anot advokato Ričardo Varno, šis teismo sprendimas gali paskatinti ir kitų mokyklų bendruomenes apsižiūrėti, kokiomis sąlygomis jos mokosi, bei skųsti savivaldybę. Sostinėje higienos pasus gavusios vos apie 20 proc. mokyklų.

Apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad mokymo įstaigų reorganizavimas gali būti vykdomas tik remiantis teisės aktais nustatyta tvarka, kuri šiuo atveju yra pakankamai sureguliuota. Didžioji dalis reorganizacijos veiksmų privalomai turi būti atlikta iki sprendimo dėl reorganizacijos priėmimo.

Šio ginčo atveju viena iš sąlygų, leidžiančių pradėti reorganizaciją, yra pasirengimas mokymo procesui, reali galimybė pritaikyti mokymo procesui mokyklos patalpas. Šias aplinkybes savivaldybė turėjo numatyti ir tam atitinkamai pasirengti, nes tai yra viena iš pagrindinių reorganizacijos sąlygų. Taigi savivaldybės sprendimas dėl mokyklos reorganizacijos paskelbtas neteisėtu.

Suvokiant, kad būtinybė šį sprendimą įgyvendinti tuoj pat, įsibėgėjus mokslo metams, sukeltų sumaištį, jo vykdymas nukeltas iki 2011 m. liepos 1 d., t. y. mokslo metų pabaigos.

„Kokios bus konkrečios šio sprendimo pasekmės, kol kas sunku pasakyti. Tačiau galioja principas, kad iš neteisės negali kilti teisė. Galutiniu, neapskundžiamu sprendimu teismas pripažino, kad savivaldybės sprendimas reorganizuoti mokyklą buvo neteisėtas, vadinasi, jo pasekmės turi būti naikinamos“, - teigė į teismą besikreipusių tėvų advokatas Ričardas Varno.

Delfi.lt primena, kad pirmą kartą ietys sukryžiuotos beveik prieš dvejus metus, kai Šv. Kristoforo vidurinės mokyklos mokinių tėvai išgirdo, kad perkrautą, dviem pamainomis dirbančią mokyklą planuojama reorganizuoti ir 1-8 klasių mokinius perkelti į patalpas Kalvarijų pagrindinėje mokykloje, kurioje tuo metu mokėsi 250 rusakalbių vaikų.

Visus mokslo metus kalbos šia tema nevyko, tačiau pavasarį, kai jau buvo vėlu ką nors pakeisti, tėvams buvo praneštas faktas – nuo rudens vaikai mokysis kitur. Kadangi tėvai buvo girdėję, kad patalpos toje mokykloje baisios, nuvyko jų apžiūrėti. Tai, ką jie ten pamatė, pranoko pačius blogiausius lūkesčius. Suremontuotas tik mokytojų kambarys, direktorės kabinetas bei kelios šalia esančios klasės. Vienintelis tualetas, kuris turi normalias duris, unitazus ir net plastikinius langus, priklauso mokytojams. Kitur nėra nei unitazų, nei galimybės gamtinius reikalus atlikti intymiai, nei vandens rankoms nusiplauti, o patalpoje tvyro šlapimo kvapas, susimaišęs su chlorkalkėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių