Quantcast

Buvusiam „Vilniaus brigados“ nariui baudžiamasis procesas nutrauktas

Baudžiamasis procesas buvusiam sostinės nusikaltėlių šului, priklausiusiam „Vilniaus brigadai“, nutrauktas dėl apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties, pranešė Vilniaus apygardos teismas (VAT).

Anot pranešimo, dėl dalyvavimo nusikalstamame susivienijime, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis, svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu, kėsinimosi nužudyti bei kitų nusikaltimų Vilniaus apygardos teismas Vadimui Melničenkai pritaikė apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminą ir baudžiamąjį procesą jam nutraukė.

Ta pačia nutartimi šiam 40 metų vyrui panaikintas priverstinio pobūdžio medicinos priemonės - ambulatorinio stebėjimo pirminės psichikos sveikatos priežiūros sąlygomis - taikymas. V.Melničenka globos ir rūpinsis jo šeimos nariai.

Pasak teismo, V.Melničenka priklausė prieš keliolika metų garsėjusiai „Vilniaus brigadai“. Iš jos pasitraukęs, 1993-iųjų pavasarį su dviem bendrais jis subūrė naują nusikalstamą susivienijimą. Sostinėje ir jos apylinkėse siekusios dominuoti gaujos nariai vogė automobilius, plėšė ir grobė žmones, už kuriuos reikalaudavo išpirkų.

Apibrėžtą struktūrą ir vaidmenis turėję grupuotės nariai bendroje kasoje kaupė pinigus, už kuriuos įsigydavo šaunamųjų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų. 1997-ųjų gegužę Vilniaus centre per atstumą detonavus automobilyje paslėptą galingą sprogmenį, V.Melničenka buvo sunkiai sužalotas.

Jo vadovaujamos gaujos įvykdyti nusikaltimai atskleisti Vilniaus apygardos teismo 2003 metų gruodžio 24-osios nutartimi. Tačiau atsižvelgęs į teismo psichiatrinės ekspertizės akto išvadą, įvertinęs padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį ir V.Melničenkos asmenybę, teismas jam pritaikė stacionarinį stebėjimą psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje.

Šią nutartį 2004-ųjų liepą Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė, V.Melničenkai paskirdamas ambulatorinį stebėjimą pirminės psichikos sveikatos priežiūros sąlygomis.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2005-ųjų birželio 28 dieną abi teismų nutartis pakeitė, sustabdydamas baudžiamosios bylos dėl V.Melničenkai inkriminuojamų nusikalstamų veikų nagrinėjimą. Priverčiamoji medicinos priemonė - ambulatorinis stebėjimas pirminės sveikatos priežiūros sąlygomis - jam taikyta ir toliau.

Pernai pavasarį Vilniaus apygardos teisme gautas V.Melničenkos gynėjo prašymas atnaujinti baudžiamosios bylos nagrinėjimą, taikyti nuosprendžio priėmimo senaties terminą ir baudžiamąjį procesą jam nutraukti. 2010-ųjų spalį teismą pasiekė Žirmūnų psichikos sveikatos centro teikimas, kuriuo prašoma nutraukti V.Melničenkai taikomą priverstinę medicinos priemonę.

Vilniaus apygardos teismo 2010 metų spalio 27 dienos nutartimi atnaujinus bylos nagrinėjimą, baudžiamasis procesas V.Melničenkai dėl jo padarytų nusikalstamų veikų buvo nutrauktas, suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senačiai. Kartu teismas jam panaikino ambulatorinio stebėjimo pirminės psichikos sveikatos priežiūros sąlygomis taikymą.

Šią nutartį Lietuvos Apeliacinis teismas 2011 metų balandžio 15-ąją panaikino, grąžindamas bylą tam pačiam teismui nagrinėti ją iš naujo.

Šiemet rugsėjį Vilniaus apygardos teisme buvo gautas Žirmūnų psichikos sveikatos centro teikimas bei šios įstaigos gydytojų komisijos, apžiūrėjusios V.Melničenką, aktas.
Kaip teigiama pranešime, medikai konstatavo, kad paciento „organinė patologija, esanti psichikos sutrikimų priežastimi, lieka, psichikos liga yra negrįžtamo pobūdžio. (...) Todėl, nors psichikos sutrikimas lieka, bet nėra pavojingo elgesio visuomenės narių atžvilgiu, priverstinis ambulatorinis gydymas netenka prasmės“.

Taikyti apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminą ir baudžiamąjį procesą V.Melničenkai nutraukti teismo prašė ne tik jo gynėjas, bet ir posėdyje dalyvavęs prokuroras.

Vadovaudamasis dabar galiojančiomis Baudžiamojo, Baudžiamojo proceso ir Bausmių vykdymo kodeksų nuostatomis, teismas baudžiamąjį procesą V.Melničenkai dėl jo padarytų nusikalstamų veikų nutraukė, suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senačiai.

Konstatavęs, kad dėl šios priežasties nebegalima taikyti kitų procesinių priemonių, teismas panaikino priverstinio pobūdžio medicinos priemonės taikymą ir V.Melničenką perdavė jo šeimos nariams globoti ir rūpintis bei nustatyti jam medicininį stebėjimą.
Ši spalio 11 dieną teisėjos Daivos Pranytės-Zalieckienės paskelbta nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.


Šiame straipsnyje: Vilniaus brigadanusikaltimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvoje

Lietuvoje portretas
Nusikaltėliai turi neliačiamybę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių