Quantcast

Bernardinų sode rasti senojo Vilniaus fragmentai liks po žeme

Rekonstruojant Bernardinų sodą Vilniuje rastos XVI-XVII amžiaus namų liekanos, gatvių grindiniai, gynybinės sienos fragmentai ir kiti statiniai nebus eksponuojami.

Rekonstrukcijos projektą rengusios savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ direktorius Justinas Kulakauskas BNS sakė, kad pradinė parko vizija dėl radinių nebus peržiūrima, o archeologinių sluoksnių atidengimas eksponavimui nesvarstomas ir dėl finansinių priežasčių.

„Jeigu lendam po žeme ir bandome eksponuoti, tai tada prasideda didelės išlaidos, kurios nebuvo tam projektie numatytos. Ir ar tai reikalinga? Nutarta, kad tai nereikalinga, viskas užkartografuota, užfiksuota ir kada nors, jeigu valstybė bus labai turtinga kaip Izraelis ar Egiptas, galės atkasti“, - sakė jis.

Jo teigimu, po Vilniumi yra daugybė archeologinių vertybių, ir jų visų eksponuoti neįmanoma.„Gedimino prospekte irgi buvo krosnį atkasę, buvo pasiūlymas panagrinėti, kokios yra galimybės, kad ją demonstruotume. Tai yra trijų ar keturių metrų gylyje, įsivaizduojat, kiek visas tas dalykas kainuoja: įrengti vėdinimą, apšvietimą, apsaugoti, kad gavęs oro visas tas dalykas nepradėtų irti akyse. Tai fantastiški pinigai. Gal užtenka tiktai užfiksuoti ir žmonės turės supratimą, kad čia buvo miestas kažkada, kurį ramiai paskui miestui plečiantis, augant užpylė tingėdami išardyti. Viską atkasus neliks Sereikiškių parko, liks kažkoks senas Vilnius, nebus ten ką žmonėms nuveikti - nebus, kur pasivaikščioti, pailsėti, vaikus pavedžioti, pažaisti žaidimus“, - svarstė J.Kulakauskas.

Pasak J.Kulakausko, „jau turime tokių pavyzdžių, kur kaina pakankamai padidėjo - tai Valdovų rūmai, ten yra dalis išeksponuota tos senovės“.Šiuo metu archeologai darbus Bernardinų sode jau baigę ir rastieji pastatymai - užkasti.

Bernardinų sode archeologų rasti XVI-XVII amžiaus statiniai atskleidžia, kad Vilnius tuo metu buvo didesnis nei manyta iki šiol. Bernardinų sode atkastas monetas, papuošalus ir kitus smulkius radinius turėtų eksponuoti kuris noras iš Vilniaus muziejų.

Atkastus radinius birželį apžiūrėjęs miesto meras Artūras Zuokas sakė, kad jie gali pavėlinti parko rekonstrukcijos pabaigą.

Pagal ligšiolinį planą šiemet buvo numatyta atlikti visus pagrindinius sodo rekonstrukcijos darbus - išvedžioti apšvietimo tinklus, sutvarkyti takus, sukurti mažąją architektūrą, pasodinti didesnius medžius ir krūmus. Kitų metų pavasarį ketinta pabaigti sodinti gėlynus, įrengti alpinariumą.

Pagal šį planą, atkūrus Bernardinų sodą, anksčiau vadintą Sereikiškių parku, jis turėtų atgauti autentiškus, XIX amžiaus pabaigoje buvusius bruožus: atvirų - uždarų erdvių sistemą su daug šviesos, dailininko A.V.Štrauso kurtą centrinę dalį, botanikos ir vienuolyno sodų ekspozicijas, alpinariumą, rožyną ir kitus istorinius elementus.9 ha teritoriją užimantis Bernardinų sodas yra pačiame Vilniaus senamiesčio branduolyje, šalia Neries ir Vilnelės upių slėnių sankirtos, Gedimino pilies ir kalnų parko kalvyno papėdėje.Restauravimas finansuojamas Europos Sąjungos ir Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis. Projekto vertė yra 18 mln. litų, iš jų 10 mln. - Europos Sąjungos lėšos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių