Quantcast

Ar 2010-aisiais liks Vilniuje VEKS skulptūros prie Neries?

Sausį bus sprendžiamas trijų diskusijų audrą ne tik Vilniuje, bet ir visoje šalyje sukėlusių skulptūrų „Puskalnis“, „Dviaukštis“ ir „Krantinės arka“ likimas.

Skulptūroms miesto savivaldybė yra leidusi stovėti tik kultūros sostinės metus. Todėl jau pirmosiomis 2010 metų dienomis Vilniaus valdžia spręs, ką su jomis daryti toliau – pratęsti „galiojimo“ laiką, ar liepti išardyti.

„Formaliai nuo sausio 1-os dienos tos skulptūros yra tarsi nelegalūs statiniais, kuriuos arba reikia su kranais nugriauti, arba leisti stovėti toliau“, - aiškino G.Babravičius.

Jis sakė, kad šis klausimas bus sprendžiamas iš karto po Naujų metų. „Nežinau, ar tam reikia tarybos sprendimo, galbūt pakaks kultūros komiteto nuomonės“, - svarstė vicemeras.

Skulptūros Neries krantinėje išdygo šių metų pavasarį. Sumaniusi, kad šiuolaikiškų ir dinamišką augančio miesto dvasią atspindinčių skulptūrų Vilniuje beveik nėra, 2008 metais VEKS paskelbė konkursą meno kūriniams viešosiose erdvėse sukurti.

Tarptautinė meno ekspertų grupė, sudaryta iš trijų užsienio ir dviejų lietuvių specialistai, išrinko tris geriausius darbus – Roberto Antinio „Puskalnį“, Mindaugo Navako „Dviaukštį“ ir Vlado Urbanavičiaus „Kratinės arką“, dabar geriau žinomą vamzdžio vardu.

Projektui Kultūros ministerija uždegė žalią šviesą ir jam įgyvendinti skyrė 300 tūkst. litų.

Kurdami skulptūras menininkai jas įsivaizdavo stovint Neries krantinėje, tačiau darbams einant į pabaigą paaiškėjo, kad tai nesuderinta su Vilniaus savivaldybe. Tarp VEKS ir miesto užvirė pusmetį trukęs nervų karas.

Nors prieš skulptūrą „Arka“ protestavo miesto Tarybos kolegija, Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetas, Miestovaizdžio skyrius ir Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija, leidimą galiausiai pasirašė anuometis savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas. Sprendimas vadintas kompromisu - skulptūroms prie Neries leista stovėti tik 2009 metus.


Šiame straipsnyje: vilniaus vamzdis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių