Quantcast

Aplinkos ministerija: Kazokiškių sąvartynas nebus uždarytas (papildyta)

Nors teismas panaikino leidimą eksploatuoti Kazokiškių sąvartyną, Aplinkos ministerija tikina, jog nėra jokio reikalo sąvartyną uždaryti.

Sprendimas įsigalios po metų

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) panaikino leidimą eksploatuoti Kazokiškių sąvartyną. Šis teismo sprendimas – galutinis ir neskundžiamas.

Teismas patenkino Kazokiškių bendruomenės skundą, kuriuo buvo prašoma panaikinti Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento išduotą leidimą eksploatuoti sąvartyną. LVAT sprendimo įsigaliojimas atidėtas metams.

LVAT konstatuoja, kad leidimas sąvartyno veiklai buvo išduotas pažeidžiant įstatymus. Esą toks leidimas gali būti išduodamas tik galiojant teigiamam Aplinkos ministerijos sprendimui dėl planuojamos ūkinės veiklos galimybių pasirinktoje vietoje, o LVAT nustatė, jog leidimas buvo išduotas tuomet, kai Aplinkos ministerijos sprendimas jau nebegaliojo.

Aiškindamas, kodėl sprendimo vykdymas atidedamas metams, teismas tvirtina, kad sąvartyno uždaryti kol kas negalima. „LVAT taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad neatidėliotinas ginčijamo leidimo panaikinimas galėtų sukelti itin sunkių, neadekvačių ir neproporcingų pasekmių Vilniaus regionui ir jo gyventojams. Todėl, įvertinus galimai kilsiančias pasekmes, jei šis teismo sprendimas būtų vykdomas nedelsiant, teismas sprendimo vykdymą atidėjo vieneriems metams tam, kad per šį laikotarpį būtų galima išspręsti klausimą dėl Vilniaus apskrities savivaldybėse susidarančių atliekų šalinimo“, - teigiama LVAT pranešime.

Gresia ekologinė katastrofa?

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Ričardas Lazarevičius 1diena.lt teigė, esą šis teismo sprendimas iš esmės reiškia, kad po metų Kazokiškių sąvartynas turi būti uždarytas. Esą tokiu atveju Vilniaus regione esančios apskritys nebeturės kur dėti buitinių atliekų, ir sostinei bei aplinkinėms savivaldybėms grės ekologinė katastrofa.

„Nebus kur tvarkyti atliekas, - atsiduso R.Lazarevičius. – Pagal dabartines teisės normas, vežti buitines atliekas į kitą regioną yra draudžiama“.

Pasak jo, visame Vilniaus regione nėra kito sąvartyno, galinčio tokiomis apimtimis priimti atliekas iš sostinės ir aplinkinių savivaldybių, o norint įrengti naują sąvartyną, prireiktų ne vienų metų, o bent penkerių.

Gali išduoti naują leidimą

Tiesa, galutinis ir neskundžiamas LVAT sprendimas dar nereiškia, kad Kazokiškėse nebeliks sąvartyno. Anot R.Lazarevičiaus, sąvartyno eksploatavimui gali būti išduotas naujas leidimas, jeigu jo paprašys Kazokiškių sąvartyne šeimininkaujantis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras.

„Galimybė prašyti naujo leidimo yra. O dėl išdavimo ne vienas departamentas sprendžia: yra savivaldybė, Visuomenės sveikatos centras, kitos institucijos“, - aiškino pašnekovas.

Ministerija: sąvartyno uždaryti nereikia

Būtent tokį kelią pasirinko Aplinkos ministerija. Kazokiškių sąvartyno eksploatacijai bus siekiama gauti naują leidimą, pašalinus teisines klaidas.

„Suteiktas vienerių metų terminas yra trumpas, tačiau pakankamas, kad susiję subjektai galėtų pašalinti nurodytus formalius trūkumus “, – ministerijos išplatintame pranešime cituojamas Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius.

Ministerija tvirtina, esą leidimas eksploatuoti sąvartyną panaikintas dėl formalumų, kuriems sutvarkyti pakaks LVAT nustatyto vienų metų laikotarpio. Sąvartyną eksploatuojantis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras įpareigotas per šį laikotarpį atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir gauti naują taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių