Quantcast

Akcijos „Pagalvok, kai perki“ savanoriai davė kraujo unikaliam tyrimui

Baltijos aplinkos forumo iniciatyva Vilniaus mokytojų namuose pradėtas pavojingų cheminių medžiagų tyrimas. Iš daugiau nei 200 pageidavusių dalyvauti žmonių atrinkta 10 savanorių.

Tyrimui paimta jų kraujo, o po mėnesio planuojama paimti ir dalyvių namų dulkių mėginių. Atlikus tyrimus turėtų paaiškėti, kokios nuodingos cheminės medžiagos kaupiasi mūsų organizme. Dulkių mėginių tyrimai padės atskleisti cheminių medžiagų kiekius mus supančioje aplinkoje. Pirmieji rezultatai turėtų būti žinomi jau gegužės mėnesį.

Akcijos koordinatorė ir Baltijos aplinkos forumo specialistė Justė Buzelytė teigė, kad nepaisant apribojimų, taikomų cheminėms medžiagoms, mūsų aplinkoje jų labai gausu.

„Kasdien susidūrusiame su daugybe įvairių gaminių – nuo kosmetikos iki baldų, išskiriančių didesnius ar mažesnius cheminių medžiagų kiekius. Laikui bėgant mūsų organizmas gali tapti cheminių medžiagų saugykla. Mūsų akcijos tikslas – šviečiamasis. Norime, kad pamatę rezultatus žmonės susimąstytų ir rinktųsi sveikatai bei aplinkai palankesnius produktus“, - teigė J.Buzelytė.

Tarp pirmųjų10-ties atrinktųjų buvo Jurgis Didžiulis ir Erica Jannings. Pirmasis žurnalistams teigė, kad jo pasiryžimą dalyvauti akcijoje lėmė rūpestis savo sveikata.

„Mūsų noras – labiau prevencinio pobūdžio, nes geriau užkirsti kelią ligai, nei ją gydyti. Taip pat norėtumėme ir kitus užkrėsti ta prevencija“, - teigė savanoris.

Tyrime dalyvavusi žemės ūkio specialistė iš Utenos rajono portalo Diena.lt žurnalistams teigė, kad dalyvauti renginyje ją paskatino rūpestis artimųjų sveikata.

„Nusprendžiau dalyvauti, nes labai noriu sužinoti, kokios gi medžiagos yra susikaupusios mano organizme. Be to, mano anūkas labai alergiškas. Tikiuosi, kad kai paims dulkių mėginius namuose, gal kas nors ir aišku , - teigė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikinu

Sveikinu portretas
Bet reiktų dirbt ir iš kito galo- tiesiog gal raudonai žymėt pakuotes, baust gamintojus mus nuodijančius. Ale jo, turi jie pinigų- išsikyšiuos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių