Quantcast

Prasideda akcija „Mieste - be savo automobilio"

Visą savaitę sostinės vairuotojai bus raginami verstis be automobilio. Rugsėjo 16-22 d. Vilniuje tradiciškai organizuojama Europos judrioji savaitė ir tarptautinė Europos diena „Mieste - be savo automobilio".

Akcijos tikslas - ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai, žmonių sveikatai, eismo saugumui, bet ir paskatinti miesto gyventojus bent akcijos metu nevažiuoti savo automobiliu, pasirinkti mažiau teršiantį viešąjį transportą arba dviračius, keliauti pėsčiomis. 

Šios akcijos metu taip pat stengiamasi didinti miesto gyventojų atsakomybę naudojant transporto priemones. 

Akcijos renginiai prasidės nuo anketinė apklausos ,,Švarus oras vilniečiams". Vėliau - Europos judrioji savaitė ,,Švarus oras visiems": transporto tikrinimas Vilniaus miesto gatvėse (dėl išmetamųjų dujų koncentracijos kiekio leistinos normos neviršijimo), prevencinė saugaus eismo akcija „Vaikas keleivis - saugus eismo dalyvis",  "Į mokyklą ant dviračio", bevariklio transporto parodėlės mokyklose, vaikų ir jaunimo plakatų ,,Švarus oras vilniečiams" ekspozicija, tarptautinė Europos diena „Mieste be savo automobilio!". 

Rugsėjo 22 d. Rotušės aikštėje nuotaikingos šventės, skirtos dienai be automobilio, metu vyks saugaus elgesio gatvėje varžybos, vaikų ir jaunimo piešinių konkursas ,,Aš saugus gatvėje", mažųjų dviratininkų važiavimo varžybos, pėsčiųjų ir dviratininkų žygis, koncertas, įvairių konkursų pravedimas, atrakcionų organizavimas, varžybos velokartais. 

Tarptautinė diena be automobilio daugelyje pasaulio šalių minima rugsėjo 22 d. Pirmą kartą akcija „Mieste - be savo automobilio" buvo surengta Prancūzijoje 1998 m., o 2000-iais ji vyko jau 760-yje Europos miestų.

2001 m. Berlyno Aplinkosaugos akademijoje buvo įvertinti akcijos rezultatai, pasirašyta įvairių šalių, tarp jų ir Lietuvos, aplinkos ministrų deklaracija. Nuo tada rugsėjo 22-oji paskelbta Tarptautine diena be automobilio, prie akcijos kasmet prisijungia ir  Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių