Quantcast

Pasienyje – 74 asmenys ir kroviniai, skleidę per didelę radiaciją

Praėjusiais metais pasieniečiai nustatė 74 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė leistinas normas viršijančią radioaktyvią spinduliuotę.

Tai yra 57 proc. daugiau nei užpernai, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Leistinas jonizuojančios spinduliuotės fonas yra 0,2 mikrosiverto arba 20 mikrorentgenų per valandą.

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai jo neviršija, pareigūnai tikrina Lietuvos pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga - vadinamaisiais radiacijos vartais, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai.

Mažuose kontrolės punktuose, kur eismo intensyvumas nedidelis ir tokių vartų nėra, pasieniečiai naudoja nešiojamus radiacijos matavimo prietaisus.

Iš 74 pernai nustatytų atvejų 53 kartus padidintą radiaciją skleidė per sieną gabenami kroviniai, 21 kartą – asmenys. 2011 metais VSAT pareigūnai padidintą radioaktyvią spinduliuotę fiksavo 47 kartus (36 kroviniai ir 11 asmenų).

Daugiausiai - 35 - krovinių, skleidžiančių padidintą radioaktyvią spinduliuotę, pernai pasieniečiai išaiškino Klaipėdos uoste. Tai buvo arba trąšų, arba statybinių medžiagų kroviniai (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai).

Anot VSAT pranešimo, tokie kroviniai grėsmės nekelia. Jie gali būti pagaminti iš gamtinių medžiagų, kurios pačios yra natūraliai susidarę jonizuojančios spinduliuotės šaltiniai, skleidžiantys didesnį nei leistiną foną, tačiau nepavojingi. Tokių natūraliai susidarančių radioaktyvių medžiagų gali būti uolienose, trąšose, molyje, kai kurie augaluose, vaisiuose, sėklose. Didesnės, tačiau nepavojingos spinduliuotės šaltiniai gali būti ir juvelyriniai dirbiniai. Natūraliai susidarančių spinduliuotę skleidžiančių medžiagų gali būti net kai kuriuose maisto produktuose ar tabako gaminiuose.

Kai VSAT pareigūnai nustato padidintos krovinių skleidžiamos jonizuojančiosios spinduliuotės atvejus, jie nustatyta tvarka apie tai praneša Radiacinės saugos centrui. Jo pareigūnai dažniausiai duoda leidimą įvežti tokius krovinius.

Kai pasieniečiai nustato per sieną vykstantį padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžiantį asmenį, jo prašoma pateikti sveikatos priežiūros įstaigos dokumentą. Jame turi būti nurodyta, kad šiam asmeniui gydymo ar diagnostikos tikslais buvo atliekamos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius.

Tokie keleiviai dažniausiai turi reikalingus dokumentus ir be kliūčių kerta sieną. Tarp jų daugiausia yra Rusijos piliečių, kurie po gydymo Maskvoje vyksta į Karaliaučiaus sritį per Lietuvą tranzitu važiuojančiu traukiniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių