Quantcast

„Nemuno žiedo“ karaliavo motociklininkai

Sekmadienio vakarą Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje baigėsi tarptautinės motociklų žiedinės lenktynės „Dolce bankas“ taurei laimėti. Jos kartu buvo ir Lietuvos bei Latvijos motociklų žiedinių lenktynių čempionatų pirmieji etapai, o motoakrobatai Kačerginėje pradėjo Baltijos šalių čempionato pirmąjį etapą. 

Apie keturis tūkstančius susirinkusių šios sporto šakos gerbėjų iš pradžių kiek nusivylė, nes į organizatorių kvietimą atsiliepė tik 32 sportininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos. 24 iš jų varžėsi žiedinių lenktynių trasoje, o 8 motoakrobatai savo meistriškumą demonstravo tik jos atkarpoje, šalia starto-finišo linijos.

Dalyvių gretas dar praretino patyrusio, 32 metų svečio iš Lenkijos Iwo Wawrzyniako trauma, patirta paskutinėje apšilimo treniruotėje prieš kvalifikacines varžybas. Svečias iš Lomžos, gerai neįšildęs padangų, kiek pervertino savo jėgas ir griuvo. Po avarijos sportininkas iškart buvo nugabentas į ligoninę. Laimei medikai didesnių traumų neaptiko, iškyrus bendrą kūno sumušimą ir rankos vieno piršto traumą. Nors sportininkas veržėsi lenktyniauti, tačiau medikai jam to daryti visgi neleido.

Lenktynininkai nenuvylė gerbėjų

Puikus oras, sausa trasa sportininkams leido pademonstruoti visą savo meistriškumą. O jie, tarsi atsidėkodami žiūrovams, nesusigundžiusiems pirmaisiais tikrais vasariškais malonumais ir vietoj išvykos į gamtą pasirinkusiais lenktynes, kovojo itin azartiškai ir padovanojo ne vieną įsimintiną akimirką.

Jau pirmasis finalas, kuriame kovėsi „Pretendent 1000 ir 600” bei „GP 250/400” klasių sportininkai, padovanojo intrigą, pasibaigusią daugeliui kiek netikėta Radviliškio „Iskeros” sporto klubo atstovo, 23 metų lenktynininko Donato Sivickio pergale, kurią jis šventė tarp „Pretendent 1000“ klasės sportininkų.   

Donatas su „Suzuki” pranoko tokį pat motociklą vairavusį uteniškį Židrūną Bukauską ir trečiąją prizinę vietą užėmusį „Dolce Moto” sportininką Mantą Vyborną, kuris vairavo „Yamaha“. Manto komandos draugas Martynas Janušauskas su „Kawasaki“ laimėjo „Pretendent 600“ klasės sportininkų ginčą, pranokęs klaipėdietį Karolį Katkevičių.

Be kovos ant aukščiausiojo nugalėtojų pakylos laiptelio užkopė vyriausiasis šių varžybų dalyvis, 45-erių svečias iš Latvijos Talsas Melkis, vienintelis vairavęs „GP 250/400“ klasės „Aprilia“ motociklą.

Įdomi kova vyko ir „B 600“ motociklų klasėje, kurioje varžėsi aštuoni sportininkai. Ją laimėjo svečias iš Lenkijos, Suvalkų klubo narys Tomaszas Ciszewkis su „Yamaha“. Tačiau patyręs 35-erių sportininkas savo pranašumą įrodė tik paskutiniajame rate iš privalomų šios grupės sportininkams 12-kos ir įgijęs 6,5 sek. persvarą prieš antruoju finišavusį sportininką iš Utenos Tomą Sokolovą, kuris šią savaitę švęs tik 19-ąjį savo gimtadienį. Lenkas visą distanciją įveikė važiuodamas 152,820 kilometro per valandą greičiu, o Tomas su „Honda“ - 151,790 km/val.

Trečiąjį nugalėtojų pakylos laiptelį užėmė vilnietis Vaidas Gaurilčikas, vairavęs „Kawasahi“ ir įrodęs savo pranašumą prieš jį „medžiojusius“ latvį Artūrą Ivanovą ir estą Matį Pollustę.

Persvara, nematuojama sekundėmis  

Nors pirmajame Baltijos šalių „Stund riding“ čempionato etape dalyvavo tik 8 sportininkai (motoakrobatai), tačiau jų virtuoziškas dviratės transporto priemonės valdymas sulaukė bene daugiausia žiūrovų dėmesio.

Tai vienintelė rungtis, kurioje nieko nelemia sekundės. Kiekvienam dalyviui suteikiamas 4 minučių laiko limitas, per kurį sportininkas privalo pademonstruoti kuo daugiau ir sudėtingesnių triukų, jų nekartodamas ir savo programą atlikdamas itin švariai. Neveltui motoakrobatų pasirodymus, tarsi dailiajame čiuožime, vertina net keli teisėjai.

Žiūrovai šios rungties favoritu laikė alytiškį Virginijų Žukauską, su „Kawasahi“ jau ne kartą įrodžiusį savo pranašumą Kačerginėje. Tačiau šįkart Virginijus nepakerėjo teisėjų, pirmąją vietą paskyrusių irgi „Kawasaki“ vairavusiam latviui Janiui Rozičiui.

Antroji vieta atiteko V. Žukauskui, o trečioji „Suzuki“ vairavusiam dar vienam Lietuvos atstovui Arūnui Gibiežai. Beje, Arūnas dar pernai dalyvavo žiedinėse lenktynėse ir sėkmingai pasirodė Europos motociklų žiedinių lenktynių čempionato etape Poznanėje, kur užėmė ketvirtąją vietą.

Eilinė Šarūno pergalė

Daugelis žiūrovų neslėpė atvykę į Kačerginę pasigėrėti pajėgiausiojo šalies žiedininko, vilniečio Šarūno Plado meistriškumu. Ir neapsiriko, nors jau pirmajame rate jo gerbėjų vos neištiko šokas, kai iš pirmosios pozicijos startavęs Šarūnas nukrito į trečiąją.

Tačiau daugiausia patirties turintis 30-metis šalies žiedo meistras įšildė padangas ir labai greitai susigrąžino, ką buvo praradęs. Jis įtikinamai laimėjo jungtinį „Superbike“, „Superstock“ ir „B 1200“ klasių važiavimą ir pirmas kirto 16 ratų distancijos finišo liniją.

52,8 kilometro atstumą Š. Pladas įveikė per 19 min. 58,858 sek., važiuodamas vidutiniu 158, 550 km/val. greičiu. Greičiausiąjį ratą Šarūnas nuvažiavo per 1 min. 12,646 sek. Tai jam garantavo ne tik pergalę „Superbike“ klasėje, bet ir „Dolce banko“ taurę - pagrindinį šių varžybų trofėjų.

Pergalę „Superstock“ klasėje su „Kawasaki“ šventė latvis Dainis Linkis, pranokęs jauniausiąjį varžybų dalyvį, aštuoniolikmetį vilnietį Edgarą Ušakovą su „Suzuki“.

Aukščiausiąjį nugalėtojų pakylos laiptelį tarp „B 1200“ klasės sportininkų užėmė lenktynininkas iš Tytuvėnų Evaldas Juknevičius, aplenkęs latvį Ugį Apsę ir M. Vyborną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių