Quantcast

Studento pažymėjimo gali tekti palaukti ir ilgiau

Kaip ir kasmet stringa Lietuvos studentų pažymėjimų (LSP) gamyba dėl esą didelės sistemos apkrovos. Yra tikimybė, jog ne visi gaus pažymėjimus iki lapkričio pirmosios dienos, kai viešajame transporte nustos galioti universitetų ir kolegijų išduotos pažymos, leidžiančios studentams važinėti pigiau.

Į studentų atstovybes plaukia skundai dėl LSP išdavimo, Klaipėdos valstybinėje kolegijoje net pakabino skundų dėžutę dėl pažymėjimų.

„Rugsėjo 6 dieną užsiregistravau LSP gamybai. Iš pradžių sistema priėmė mano duomenis ir nuotrauką, tačiau atėjus laikui pasiimti išduotą pažymėjimą gavau žinutę, jog jis nebus išduotas dėl netinkamos nuotraukos. Pakartojau veiksmus studento pažymėjimo išdavimui, bet situacija pasikartojo: man liepta vėl iš naujo užsakyti pažymėjimą dėl esą netinkamo nuotraukos formato“, – pasakojo studentė Viktorija.

Nuo studijų pradžios ji viešuoju transportu važinėja su universiteto išduota pažyma, įrodančia merginos teisę į transporto lengvatą. Tačiau taip važinėti ji galės iki lapkričio pirmosios – po to Viktorija ir visi be pažymėjimo važiuojantys studentai turės susimokėti baudą arba tiesiog mokėti visą kainą. Talonėlis studentui pabrangs nuo 1.20 iki 2.40, o mėnesinis transporto bilietas kainuos maždaug penkis kartus brangiau.

Lietuvos studentų sąjungos prezidento Dainiaus Dikšaičio teigimu, užsisakydamas LSP kiekvienas studentas pateikia savo nuotrauką, kuri turi atitikti daugumai dokumentų nuotraukų keliamus reikalavimus – asmuo turi būti aiškiai matomas ir lengvai atpažįstamas. Jeigu šio reikalavimo nesilaikoma, tuomet studentas gauna pranešimą, kad nuotrauką reikia pakeisti. Pateikus kokybišką fotografiją, pažymėjimo gamyba įvykdoma ir jis išduodamas studentui.

„Žinoma, kiekvieną atvejį reikėtų tirti atskirai, tačiau labai mažai tikėtina, kad nuotrauka buvo atmesta dėl kokių nors kitų priežasčių“, – komentavo D. Dikšaitis.

Šiemet ženkliai išaugus pažymėjimą Lietuvos studentų sąjungoje užsisakiusių studentų skaičiui, nuspręsta kreiptis į Susisiekimo ir Švietimo ministerijas, kad studentams rugsėjį išduodamos pažymos, užtikrinančios jiems priklausančias lengvatas, galiotų net iki lapkričio pirmos.

„Tokiu būdu apsidraudėme dėl galimų trukdžių, tačiau kol kas matome, kad LSP išdavimo procesas juda gana sparčiai ir dokumento išdavimas studentams, kurie juos užsisakė šį rugsėjį ir spalį, turėtų būti baigtas sklandžiai“, – tikisi Lietuvos studentų sąjungos prezidentas D. Dikšaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių