Quantcast

Žvejai: leidimai nemokamai žvejoti per šventes turi ir privalumų, ir trūkumų

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerijos iniciatyva dvi dienas per metus leisti žvejoti be žvejo bilieto gali paskatinti dalį žmonių susidomėti žvejyba, bet didžiajai daugumai žvejų tokios akcijos nėra aktualios, mano mėgėjiškos žūklės atstovai.

Aplinkos ministerija informavo, kad šį trečiadienį, Mindaugo karūnavimo dieną, kaip ir kasmet bus leidžiama žvejoti be žvejybos leidimų ar meškeriotojo bilietų visuose neišnuomotuose ir išnuomotuose valstybiniuose vidaus vandens telkiniuose, taip pat Nemuno deltos regioniniame parke. Tokia pat akcija galios ir rugpjūčio 15-ąją, per žolinę, kuri, kaip ir liepos 6-oji bus nedarbo diena.

Televizijos laidų vedėjas, žvejas Paulius Korsakas pripažįsta, kad tai aktualiau ne tikriesiems žvejams, o žvejyba dar nespėjusiems susidomėti.

„Žinoma, tikri žvejai turi tuos bilietus metams, tai jiems visiškai neįdomu. Iš kitos pusės, tai yra proga žmonėms, kurie dar nėra apsisprendę, ar jiems ta žvejyba patinka, ar nepatinka, nuvažiuoti su profesionalu ar su draugu, kuris turi meškerę, pabūti tą vieną dieną ir galbūt užsikabinti. Manau, kad nėra blogai bet kas, kas skatina žūklės vystymą, buvimą gamtoje, kad ir minimaliai“, - sako P.Korsakas.

Jam neteko girdėti apie panašias akcijas Europoje ar kitose šalyse, tačiau jis pastebi, kad kai kuriose valstybėse gerokai daugiau dėmesio skiriama žvejų mėgėjų pasirengimui ir keliamiems reikalavimams žvejo bilietui įsigyti.

„Pavyzdžiui, Vokietijoje tai prilygsta vairuotojo teisių laikymui: yra specialūs kursai tris mėnesius, susipažįstama ne tik su žuvimis, jų nerštavietėmis, bet ir su gamta, kaip kas auga, kodėl, kada auga. Paskui yra rimtas egzaminas, kompiuterinis testas, yra tikrai daug žmonių, kurie neišlaiko. Mano nuomone, svarbiausia, kad visi laikytųsi tų žvejybos taisyklių - tai labai svarbu. Ir manau, kad žvejybos taisyklių švietimas yra dar per menkas Lietuvoje. Juk kiek pagaunama brakonieriaujančių, kurie apsimeta, kad taisyklių nežinojo. Galbūt dalis ir nežinojo, bet per mažai informacijos teikiama“, - svarstė žvejybos ekspertas.

Jo nuomone, daugiau informacijos ministerijos iniciatyva galėtų būti, pavyzdžiui, žūklės parduotuvėse ar žvejo bilieto įsigijimo vietose.

Laidų vedėjas, muzikantas Marijus Mikutavičius sako apie tokią inciatyvą negirdėjęs ir abejoja, ar didžiajai daliai žvejų ar ketinančių žvejoti tokios akcijos yra aktualios.

„Labai abejoju, kad staiga visi nežvejojantys dėl to mokesčio staiga tą dieną griebia meškeres ir puola prie ežerų. Daugeliu atveju, rimti žvejai nusiperka metinį žvejų bilietą ir dažniausiai ta diena jų niekaip reikšmingai nepaveikia. O jei tą dieną į rankas meškerę paima koks nors seniokas, kuris anksčiau to nedarydavo, tik dėl to, kad taupo, nemanau, kad čia labai laimės“, - sakė jis.

„Manau, kad čia yra nei paskatinimas, nei ką - koks gi čia paskatinimas, jei daugelis mūsų nė nežino, kad tokia diena egzistuoja. Bet kaip egzistuoja lengvatos ar kažkoks valdžios gerumas kitais atvejais, ar kalbant apie mokesčius, ar apie sveikatos būklę žmonių, ar apie pensijinį amžių - gali būti, ko gero, ir tokia diena. Bet nuolatinio žvejų gyvenimo, manau, tai neveikia, aš abejoju, ar tai veikia ir ne žvejų gyvenimą“, - sakė M.Mikutavičius.

Aplinkos ministerija primena, kad žvejoti privačiuose telkiniuose ir 20-yje šalies telkinių, kuriuose gaudyti žuvis leidžiama tik su žvejybos licencija, tiek liepos 6-ąją, tiek rugpjūčio 15-ąją žmonės turės įsigyti leidimus. Taip pat šiomis, kaip ir kitomis dienomis, draudžiama žvejoti valstybinių gamtinių rezervatų vandens telkiniuose, Kniaupo įlankoje, Nemune 500 metrų žemiau Kauno hidroakumuliacinės elektrinės užtvankos ir kituose telkiniuose, kuriuose žvejyba draudžiama visus metus.

Aplinkos ministerija primena, kad iki liepos 15 dienos draudžiama gaudyti plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius, o lašišas ir šlakius galima žvejoti tik įsigijus meškeriotojo kortelę šių žuvų žvejybai. Baltijos jūroje iki liepos pabaigos draudžiama gaudyti otus.

Privalu laikytis ir kitų reikalavimų – sugauti tik leidžiamo dydžio žuvis ir ne daugiau jų, nei leidžiama, naudojant ne daugiau, nei nustatyta, žvejybos įrankių ir kabliukų. Povandeninė žūklė (medžioklė) leidžiama Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių nurodytuose 7 vandens telkiniuose ir Baltijos jūros priekrantėje. Išnuomotuose telkiniuose ji galima tik suderinus jų nuomininkais.

Be to, žvejai mėgėjai neturėtų pamiršti, kad nuo liepos pirmosios jau draudžiama žvejoti Nemune ties Dubysos, Jūros ir Nevėžio upių žiotimis ir 100 merų žemiau jų (palei dešinįjį Nemuno krantą) bei nuo Kauno žiemos uosto iki Neries žiočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Normalus

Normalus portretas
Debiloidu kompanija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių