Quantcast

Žvaigždžių partija – su dvigubu dugnu

Pramogų pasaulio atstovas Arūnas Valinskas kol kas negali pasakyti, kaip jo ir kitų garsenybių kuriama Tautos prisikėlimo partija (TPP) spręs Lietuvą kamuojančias problemas.

TPP pavadinęs centristų politine jėga A.Valinskas tvirtino, kad naujajame Seime ji nebendradarbiaus su populistinėmis Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“. Jis pripažino, kad dalis į Seimą kandidatuosiančių TPP steigėjų neketina tapti parlamentarais. Jų vietas užimtų kiti žmonės, kurie dabar nesiveržia į viešumą.

– Ar Jūsų ketinimai eiti į politiką rimti?
– Turiu nuliūdinti tuos, kurie galvojo, kad nepasitvirtins prieš savaitę pasklidę gandai apie mūsų partijos atsiradimą. Deja, gandai pasitvirtins. Iš tiesų mes skelbiame, kad grupė žmonių, susibūrusių į iniciatyvinę kūrybinę kuopelę, steigs Tautos prisikėlimo partiją.
Prieš tai buvo mėginimų sakyti, kad tai cirkas. Tikrai galiu pasakyti, kad ne. Argi politikoje gali būti dar didesnis cirkas, nei yra dabar, kai valdančiosios daugumos atstovas, jo Vyriausybės vadovui skaitant ataskaitą, girtas šlaistosi po Seimą?
Mes jau turime dešimt pagrindinių nuostatų, kurios vėliau bus išplėtotos ir įtrauktos į mūsų programą. Ją kuria grupė profesionalų.
Apie pusė tūkstančio žmonių padėjo savo parašus ant iniciatyvinės grupės dokumento. Tarp jų yra daug žinomų vardų. Tai visiškai nereiškia, kad mes visus juos tikrai matysime kandidatų į Seimą sąraše. Šie žmonės neabejingi tam, kas dabar vyksta.
– Kodėl anksčiau sakėte, kad niekada nekišite nosies į „tą purviną politiką“, o dabar keičiate savo nuomonę?
– Mes nekeičiame savo nuomonės. Mes neiname į senąją politiką, mes norime galų gale pradėti kurti naują politiką, naują Lietuvą savo vaikams. Didžioji dalis šiame procese dalyvaujančių žmonių yra susikūrę gerovę ir gali ramiai gyventi, kad ir kokia netvarka būtų. Tačiau ateina laikas, kai suvoki, kad gali pasirūpinti ne tik savimi, bet ir savo vaikų ateitimi. Manau, jie yra pasiruošę sujudinti tą absoliutų valdžios liūną, į kurį politikai klimpsta vienas po kito.
Lietuvoje atsiranda nauja jėga, kuri nieko bendra nenori turėti su senosiomis partijomis.
Į mūsų partiją skambina ir beldžiasi kai kurie buvę labai aukšti Vyriausybės atstovai, ministrai, kurie mielai prisidėtų savo patirtimi, bet mes pasakėme: „Ačiū, nereikia“.
– Su kokiomis partijomis bendradarbiautumėte Seime ir kokias norėtumėte eliminuoti?
– Mes norime eliminuoti tuos žmones, kurie atstovauja Darbo partijai ir partijai „Tvarka ir teisingumas“, kadangi jie iš tiesų kelia didelę grėsmę saugumui ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės. Niekam ne paslaptis, kad tas partijas finansuoja artimiausi mūsų kaimynai.
Sistema tokia, kad vadinamosioms tradicinėms partijoms nėra kur įsiterpti tarp tų populistinių, jeigu pastarosios sugalvotų susivienyti.
– Argi Jūsų deklaruojamos nuostatos nėra populistinės?
– Dabar valstybė savinamasi ir valdoma kaip kokia UAB „Lietuva“. Taip neturi būti. Mes nežadame aukso kalnų, kaip per 1111 dienų žadėjo visokie ateinantys mesijai.
Tie, kurie žada didesnį biudžetą, užsiima realiu populizmu. Mes nežadame didesnio biudžeto. Tik jis turi būti racionaliai skirstomas. Manau, dabar 10–15 proc. valstybės biudžeto yra iššvaistoma vėjais.
Jeigu mes ten pakliūsime, tikrai siūlysime Seimo narių skaičių mažinti nuo 141 iki 99, galbūt netgi dar labiau. Tai būtų taikoma kitai kadencijai, nes Seimo nariai perkėloje nekeičiami. Taip pat ir su Seimo viešbučiu. Kai pasižiūri, kiek jis kainuos, plaukai ant galvos šiaušiasi.
– Ar Jūs ir Jūsų kolegos bus tik „kandidatų sąrašo ledlaužiai“, kurie pravalys kelią kitiems eiti į Seimą, o patys pasitrauks?
– Dalis partijos kolegų kandidatuos vienmandatėse apygardose ir tai darys rimtai, nes gavęs tokį mandatą negali pasitraukti iš Seimo. Kiti dalyvaus palaikydami vieną ar kitą kandidatą savo asmeniniu pavyzdžiu. Treti paklius į rinkimų sąrašą. Vieni liks Seime, kiti gal neis į jį. Nebūtina būti Seimo nariu, kad dalyvautum politikoje.
– Taip ir neaišku, kurie iš žinomų žmonių dalyvaus rinkimuose ir paskui pasiliks Seime, jeigu bus išrinkti?
– Jūs užduodate klausimą apie antrąjį etapą. Kai įvyks partijos steigiamasis suvažiavimas, bus patvirtinta partijos programa ir jos įgyvendinimo būdai. Po to bus antrasis etapas, kai partijos nariai spręs dėl tolimesnio dalyvavimo. Norą dalyvauti rinkimuose ir būti Seime išreiškė Marius Berenis, Remigijus Vilkaitis, aš pats. Tikrai bus pakankamai žmonių, kurie ne tik atliks atviruko vaidmenį, bet realiai eis į valdžią, jeigu bus išrinkti.
– Jeigu Jus išrinks į parlamentą, kandidatuosite į Seimo pirmininko ar premjero postą?
– Į Seimo pirmininko – tikrai ne. Valstybę turi valdyti profesionalai. Valdyti mes siūlytume būtent profesionalams, nepaisydami partijos principų. Postus reikia siūlyti tiems, kurie tai gali daryti geriausiai.
– Kas yra tie profesionalai?
– Manau, kad šiuo metu nėra profesionalesnio Seimo nario už Česlovą Juršėną. Kitas dalykas, jis yra vienas iš tų, kurie, deja, jau nelabai nusipelno gyventi geriau, nes ir taip geriau gyvena.
Mūsų sąraše bus profesionalių ekonomistų, teisininkų. Žodžiu, tų, kurie gali valstybę valdyti profesionaliai.
Kita vertus, Seimo nariai nėra tie, kurie tiesiogiai valdo valstybę. Jie leidžia įstatymus. O norint leisti įstatymus, reikia tiesiog norėti tai daryti. Reikia dirbti ir matyti perspektyvą.
– Vadinasi, tikrasis Jūsų tikslas yra „numelžti“ Rolando Pakso ir Viktoro Uspaskicho rinkėjus?
– Mes nesiruošiam nieko melžti. Mes norime, kad ne visi žmonės, kurie jau tiek metų buvo valdžioje, vėl į ją pakliūtų. Mes nutrauksime balsų iš įvairių partijų, ypač iš tų, kurios daug metų žadėjo, bet nieko nepadarė.
Buvo prognozuojama, kad šiemet į Seimo rinkimus ateis apie 40 proc. rinkėjų. Neoficialiai prognozuojama, kad mums dalyvaujant rinkimuose dalyvaus apie 60 proc. rinkėjų. Jau vien dėl to verta dalyvauti rinkimuose.
– Bet vis dėlto rinkėjai iš esmės bus viliojami tik žinomais vardais?
– Nemanau, kad Linas-Ezopas, Tru ar Donalda Meiželytė būtų blogesni Seimo nariai, nei Ona Valiukevičiūtė.
Kodėl visi dalykai turi būti daromi rimtais veidais? Mes nesakome, kad tikrai sugebėsime išgelbėti Lietuvą nuo krizės. Tikrai ne. Krizė gali būti ir neišvengiama. Bet su mumis bus linksmiau tą krizę pergyventi.
– Kas finansuos Jūsų kampaniją?
– Mums reikalingas tik minimalus finansavimas. Didžiąją dalį prieš rinkimus išleidžiamų pinigų sudaro lėšos, kad partijų nežinomi kandidatai būtų žinomi. Mums to nereikia, mus ir taip visi žino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių