Quantcast

Žurnalistai piktinasi: valdžios veiksmai riboja žmogaus teises bei laisves

Liberalus jaunimas pirmadienį surengė protesto akciją prie Vyriausybės „Tiesos neužtildysi“.

Apie pusantro šimto piketuotojų Vyriausybės ir visuomenės dėmesį mėgino atkreipti plakatais „Neslėpk tiesos po skverneliu“, „Stop LRT politizavimui“ ir kitais bei uždegtomis žvakėmis, kurios tapo laisvos žiniasklaidos simboliu. Renginio pradžioje buvo surengta simbolinė tylos minutė spaudos laisvei.

Pasak protesto organizatorių, Vyriausybė, nepritarusi įstatymo projektui, leidžiančiam žurnalistams neatlygintinai naudotis Registrų centro duomenimis, varžo žiniasklaidos laisvę.

Žurnalistė Rita Miliūtė sakė, kad šie valdžios veiksmai niekaip nedera su žiniasklaidos laisve, bet taip pat ir su žmogaus teisėmis ir laisvėmis.

„Kiekvienoje valdžioje buvo žmonių, kurie supranta, kokia yra žiniasklaidos reikšmė ir lygiai kiekvienoje, kurie nesupranta. Bet, jeigu kalbėtume apie tendencijas, apie tą sunaikintą įrašą ir registrų centro duomenų ribojimą žurnalistams, nes padaryti juos mokamus tai yra ribojimas, kad ir kas ką besakytų, taip pat ir LRT įstatymo pataisos, tai rodo tendencijas, kad ši dabartinė valdžia įsivaizduoja, kad gali pabandyti kaip toli jai bus leista eiti. Jeigu mes žurnalistai su visuomene neleisime gal ir neis, bet jeigu leisim tai tikrai eis toliau. Aš nežinau, kodėl jie imasi tokių veiksmų aš tik žinau, kad tai niekaip nedera su žiniasklaidos laisve bei su žmogaus teisėmis ir laisvėmis“, - teigė Rita Miliūtė.

Pasak žurnalisto Edmundo Jakilaičio, sprendimas apriboti žurnalistų teisę prieiti prie Registrų centro duomenų, kurie iš tikrųjų yra labai svarbūs visai visuomenei ir tai nėra joks Lietuvos žurnalistų kaprizas gauti tuos duomenis, jie yra vieši visuose civilizuotuose valstybėse. Kad visiems būtų aišku net Rusijoje registrų duomenys yra vieši. Tad žurnalistai turi turėti galimybę prieiti prie tų duomenų ir skleisti visuomenei informaciją apie sprendimų priėmėjų interesus, valdomą turtą ir t. t. Antra garso ar vaizdo įrašo sunaikinimas kaip dabar yra pranešama, tai čia gali būti tam tikra Konstitucingumo problema, nes tokiu sprendimu yra apribojama visuomenės teisė gauti informaciją.

„15 min“ pirmadienį paskelbė, kad Vyriausybės kanceliarija sunaikino garso įrašą, kuriame premjeras Saulius Skvernelis pasisakė apie žodžio laisvę bei Registrų centro duomenų teikimą žurnalistams. Tai padaryta nepaisant žiniasklaidos prašymų bei oficialios valstybinės institucijos vertinimo, jog įrašas turi būti paviešintas.

Protesto dalyviai reikalavo, kad Vyriausybė kuo skubiau atšauktų prieigos prie Registrų centro informacijos apribojimus žiniasklaidai, taip pat atšauktų LRT valdymo politizavimo procesą bei paviešintų Vyriausybės pasitarimo garso įrašą, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl informacijos žurnalistams teikimo iš Registrų centro.

Protesto dalyviai taip pat prašė, kad Vyriausybė pasižadėtų, jog visuomenei ir žiniasklaidos atstovams nebus uždrausta matyti viešų asmenų deklaracijas bei, kad nebus mėginimų kontroliuoti laisvos žiniasklaidos turinį.

Prieš piketą premjeras Saulius Skvernelis patikino, kad įstatymų pataisos dėl nemokamų duomenų žiniasklaidai bus teikiamos ypatingos skubos tvarka. Geriausiai problemas išspręs ypatingos skubos tvarka teikiamos Visuomenės informavimo ir Civilinio kodekso pataisos, o iki jų įsigaliojimo problemą spręs Vyriausybės nutarimas. Abu klausimai derinti darbo tvarka ir trečiadienį bus teikiami Vyriausybės posėdyje.

Pirmadienį poziciją išreiškė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji ragino Vyriausybę surasti politinės valios atverti valstybinių institucijų duomenis visuomenei ir įkurti nemokamą ir laisvai prieinamą atvirų duomenų portalą.

Pasak šalies vadovės, Registrų centro įvesti suvaržymai žiniasklaidai yra dirbtiniai, neproporcingi bei neatitinkantys modernių valstybių standartų.

ELTA primena, kad penktadienį Seimo opozicija kreipėsi į premjerą S. Skvernelį, prašydama pateikti Vyriausybės pasitarimo garso įrašą, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl informacijos žurnalistams teikimo iš Registrų centro.

Trečiadienį vykusio Vyriausybės pasitarimo metu buvo diskutuojama dėl Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo projekto, kuriuo buvo siūloma žurnalistams Registrų centro duomenis teikti neatlygintinai. Susisiekimo ministerijos įstatymo projektas buvo atmestas.

Vyriausybės atstovai tikino, kad pakeitimai buvo atmesti siekiant iki kitos savaitės pataisyti teisinį duomenų teikimo reguliavimą. Tuo tarpu žurnalistai ir visuomenės atstovai įžvelgia valdančiųjų siekį riboti žurnalistų galimybes atlikti daug informacijos reikalaujančius tyrimus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
TO NEAPYKANTA TIESOS PAVIESINIMA APIE NUSIKALTIMA KAZKAIP TAI NIEKAD NESKAICIAU JUSU PAVIESINIMO KAD SIMONYTE IE KUBILIUS PRASKOLINO LIETUVA KAD BANKAI APIPLESE GYVENTOJUS TIK REKLAMUOJAT JUOS IR MELUOJAT TAUTAI KOKIE JIE GERI GAL ANTIEK MUS NUKENTEJUSIUS DURNAIS LAIKOT KLISTAT MES TIESIOG KULTURYNGI KENCIAM NUO JUSU BRUDU IR LAUKIAM KADA I LRT ATEIS KVALIFIKUOTI KULTURINGI VERTI SAVO AMATO ZMONES

natalija

natalija portretas
PASKAITYKIT TAUTA CIA JUK KOMENTARUS RASO PATIS ZURNALIUGOS IR MUS VADINA BACILOMIS IR SUNIMIS MATYT KAM JIE DIRBA LANSBERGUI KURIS MUS VADINA SUNAUJA

VYTAS

VYTAS portretas
JAU SENAI TAUTAI SURENGTI MITINGA PRIE LRT KAD BUTU ATSIZVELGTA I TAUTOS PRASIMA PAKEISTI TUOS KURIE PAVERTE LRT SAVO UAB IR REKIA KAD JUOS VARZO MUSU KANTRYBE IRGI NE GELEZINE KIEK GALIM KLAUSYTI JUSU PROPAGANDOS KIEK GALIT VARZYTI MUSU TEISIAS
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių