Quantcast

Žmones skatins gyventi sveikiau: pusšimčiui projektų – 3 mln. eurų

Sveikatos stiprinimo fondas šiais metais skirs daugiau nei 3 mln. eurų 52 projektams, kuriais žmonės būtų skatinami gyventi sveikiau ir rūpintis savo psichine sveikata.

„Projektų vykdytojų tikslas yra paskatinti visuomenės narius rinktis gyvenimą, kuris susideda iš įvairių sveiko gyvenimo būdo dalių. Tai mityba, fizinis aktyvumas, socialinė aplinka, psichinė ir emocinė sveikata bei kita. Dažnai tokioms iniciatyvoms ir tyrimams pritrūksta lėšų, tad džiugu, jog fondas gali paskatinti biudžetines ir viešąsias įstaigas bei nevyriausybines organizacijas įgyvendinti teigiamus pokyčius“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Konkurse dėl finansavimo įvairios iniciatyvos dalyvavo ir konkuravo trijose kategorijose: visuomenės psichikos sveikatos stiprinimo, sveikos gyvensenos skatinimo ir socialinės informacinės kampanijos.

Visuomenės psichikos sveikatos stiprinimo kategorijoje finansavimą gavo 22 prevenciniai projektai ir keturi moksliniai tyrimai.

Psichikos sveikatą tikimasi stiprinti kuriant platformas, skirtas krizėms įveikti, mobiliąsias meditacijos programėles, edukuojant visuomenę per festivalius.

Projektų vykdytojų tikslas yra paskatinti visuomenės narius rinktis gyvenimą, kuris susideda iš įvairių sveiko gyvenimo būdo dalių. Tai mityba, fizinis aktyvumas, socialinė aplinka, psichinė ir emocinė sveikata bei kita.

„Tikslas ir toks noras yra pasidalyti garso įrašais, meditacijų įrašais su visuomene, kad jie galėtų juos panaudoti tais tikslais, kam ir yra panaudojama dėmesingo įsisąmoninimo praktika pasauliniu mastu. Pagrindinės temos yra stresas, nerimas, depresijos simptomai ir su tuo susiję psichikos sveikatos sunkumai“, – BNS pasakojo viešosios įstaigos „Laikas pauzei“ direktorius Paulius Rakštikas.

Jo projektas – mobilioji programėlė „Pauzė“ – pateko tarp finansavimo sulaukusiųjų.

Planuojama, kad šią programėlę „Android“ operacinės sistemos naudotojai galės išbandyti po pusmečio.

Fondo lėšų gaus ir trečius metus vykdoma iniciatyva „Saugi erdvė“ – muzikos festivalių lankytojai kviečiami į informacines palapines, kur gali nemokamai pasidaryti greitąjį ŽIV testą, pasitikrinti blaivumą bei gauti greitąją medicinos ar psichologinę pagalbą.

„Tikslas yra sudaryti sąlygas festivalių dalyviams švęsti kiek įmanoma saugiau. Tuo tikslu mes turime info palapinę, kur informuojame apie psichoaktyvias medžiagas, bet nemoralizuojame, negąsdiname, tiesiog objektyviai informuojame“, – BNS teigė iniciatyvos „Saugi erdvė“ koordinatorius Girvydas Duoblys.

Anot jo, tokių festivalių metu ir psichologai, ir medikai įgyja patirties, kokios neįgytų dirbdami didžiuosiuose miestuose. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kasmet vis daugiau žmonių ateina į informacines palapines, pasidaro ŽIV testą ar siekia specialistų pagalbos.

„Ypač lietuviai festivaliuose noriai pasitikrina ŽIV, šniūrais eina tikrintis blaivumą, aišku, eina labiausiai paskutinę (festivalio – BNS) dieną. (...) Per „Sūpynes“ pas mus į info palapinę užsuko beveik 500 žmonių, alkotesteriais pasitikrino 491 ir 105 pasitikrino dėl ŽIV“, – pasakojo G. Duoblys.

Sveikatos stiprinimo fondas skirs lėšų 16-ai prevencinių projektų ir vienam moksliniam tyrimui, kurie rūpinsis sveikesne žmonių gyvensena.

Sveikiau gyventi skatins žygeivių organizacijos, mokyklos, visuomenės sveikatos centrai ir sveikos mitybos iniciatyvos.

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos centras ketina parengti mobiliąją programėlę, kurioje būtų sužymėtos visos miesto sporto komunikacijos, viešai prieinami treniruokliai ir sporto aikštynai.

„Viena iš funkcijų būtų maršrutai, kad žmogus galėtų su mobilumu susijusį fizinį aktyvumą rinktis. Šita programėlė veiktų per „Google maps“ platformą ir generuotų maršrutus. Mūsų tikslas būtų toks, kad būtų vengtini maršrutai pėsčiųjų ir dviračių takais palei didžiuosius kelius, gatves, kad galėtų žmonės kuo daugiau eiti žaliomis zonomis, parkais, mažomis gatvelėmis“, – BNS teigė Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Milda Navaslauskaitė.

Iš viso šiais metais Sveikatos stiprinimo fondas 162 projektų ir mokslinių darbų paraiškų.

Prevencinių projektų rezultatų tikimasi sulaukti per metus, o mokslinių tyrimų – per dvejus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas 2

Anonimas 2 portretas
Kai didžioji dalis gyventojų yra už skurdo ribos, kokie gali būti nurodymai ką valgyti. Žmonės valgo ne tai, kas sveikiausia, o tai ką išgali.

Anonimas

Anonimas portretas
Tikrai zmogui negerai su galvyte. Na ir ministras. Gal galima sukurti kokia nors" kokybisko" maisto ministerija. Prie ko cia sveikatos. Ka noriu, ta valgau. Ar privalau valgyti ta ka pasake visazinis Veryga. Idomu ar domejosi Veryga ka valgo ponas Prezidentas. Galetu ir pas ji nueiti i namus paragauti ar skanu.

liga

liga portretas
visai susipyko su protu o padet nera kam visi savi irgi ligoniai
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių