Quantcast

Vyriausybinė darbo grupė spręs dėl lietuvių kilmės asmenų krizių zonose

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis sudarė darbo grupę, kuri diskutuos, kaip iš humanitarinių krizių arba karinių konfliktų apimtų teritorijų galėtų būti perkeliami lietuvių kilmės asmenys.

Šiai darbo grupei iki balandžio pabaigos pavesta įvertinti Lietuvos piliečių ir lietuvių kilmės asmenų bei jų šeimos narių perkėlimo iš krizių zonų poreikį, galimybes jų integracijai.

Darbo grupės vadovu paskirtas Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis BNS sakė, kad diskusiją dabar inicijavo Užsienio reikalų ministerija, gavusi prašymų iš Venesueloje gyvenančių lietuvių kilmės asmenų. Pastaraisiais metais Lietuva jau buvo sudariusi sąlygas persikelti asmenims iš neramumų apimtų Ukrainos regionų.

„Ukraina buvo pirmas pilotinis projektas, bet yra dar ir kitų galimų sudėtingų situacijų, tai yra karo zonų arba humanitarinės krizės apimtų šalių. Pavyzdys galėtų būti Venesuela, kur iš tikrųjų nemažai žmonių domisi sugrįžimo į Lietuvą galimybėmis“, – BNS sakė D. Matulionis.

Ekonominė padėtis Venesueloje jau ne vienerius metus yra itin sunki. Šalyje fiksuojami elektros energijos tiekimo trikdžiai, trūksta pirmojo būtinumo prekių, fiksuojama didžiulė infliacija. Dėl užsienio valiutų trūkumo šalyje smarkiai krito importas, įskaitant ir maisto produktų importą.

Anot D. Matulionio, darbo grupė turėtų pasiūlyti aiškią sistemą, kaip Lietuva priima žmones iš humanitarinių krizių arba karinių konfliktų apimtų teritorijų. D. Matulionis svarstė, kad pabėgėlius priimanti Lietuva turėtų neatsukti nugaros ir sudėtingoje padėtyje atsidūrusiems savo piliečiams ir kitiems iš čia kilusiems asmenims.

„Mes turėtume apsibrėžti, kas yra tie atvejai, kada turime padėti, ir kaip mes tokiems žmonėms turėtume padėti: ar jų grąžinimas turėtų būti vykdomas organizuotai, ar turėtume sudarinėti sutartis su kitų Europos Sąjungos šalių atstovybėmis dėl grąžinimo, jei patys atstovybių neturime. Toliau – kaip juos integruojame, kur juos apgyvendiname, kaip turėtume spręsti kitas problemas. Jeigu mes priimame pagal kvotą pabėgėlius, manau, kad mes turėtume pirmiausia pasirūpinti lietuvių kilmės asmenimis, kurie atsiduria panašioje padėtyje“, – sakė darbo grupės vadovas.

Į darbo grupę premjeras taip pat paskyrė Socialinės apsaugos ir darbo, Užsienio reikalų, Vidaus reikalų, Švietimo ir mokslo, Sveikatos apsaugos ministerijų ir kitų institucijų atstovus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių