Quantcast

L. Kukuraitis: jokių išmokų mažinimas šiuo metu nėra svarstomas

Jokių išmokų mažinimas šiuo metu nėra svarstomas, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Noriu pabrėžti, kad jokių išmokų mažinimas nėra svarstomas. O vaiko pinigai, senatvės, netekto darbingumo ir šalpos pensijos karantino metu pasieks visus laiku ir tokios, kokios yra numatytos įstatymuose“, – antradienį spaudos konferencijos metu sakė ministras.

Vyriausybė praėjusią savaitę nutarė pratęsti karantiną iki balandžio 13 d., t. y. Velykų antrosios dienos. Karantinas šalyje įvestas nuo kovo 16 d., primena ELTA.

Nedarbo išmokos nebus didesnės nei išmokos už prastovas

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad nedarbo išmokos nebus didesnės nei išmokos už prastovas.

„Iš tiesų skaičiai, kurie buvo minimi Seimo salėje, ne visai atitinka tikrovę, kiek galima gauti už nedarbo išmoką. Kaip pavyzdys, jeigu žmogus dirbo ir uždirbo minimalų mėnesinį atlygį, tai išėjęs iš darbo ir stojęs į Užimtumo tarnybą, jis gautų apie 370 eurų. Tuo tarpu prastovos, kurias siūlo Vyriausybė, iki minimalus mėnesinio atlyginimo (MMA) savo dalimi prisidėti prie subsidijos kompensavimo, sudaro galimybes 430 eurų ir daugiau gauti“, – antradienį žurnalistams teigė L. Kukuraitis.

Anot jo, nedarbo išmoka mokama ne kiekvienam, kuris išeina iš darbo.

„Atsiranda tam tikra įtampa, jei darbo užmokesčiai didesni nei MMA, bet net ir tuo atveju nedarbo išmoka mokama ne kiekvienam, kuris išėjo iš darbo, nes, pagal Užimtumo tarnybos statistiką, tik trečdalis gauna nedarbo išmokas. Dėl to negalima tiesiogiai lyginti prastovų ir nedarbo išmokų“, – sakė ministras.

Užimtumo įstatyme Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nustatyti didesnį subsidijos darbo užmokesčiui dydį – 70 proc. vietoj šiuo metu nustatytų 60 proc., kuris negalės būti didesnis negu 1,5 MMA (šiuo metu nustatyta – 1 MMA).

kai kurios savivaldybės neaprūpina socialinių darbuotojų reikiamomis apsaugos priemonėmis

Ne visi socialiniai darbuotojai aprūpinti apsaugos priemonėmis

Dalis savivaldybių neaprūpina socialinių darbuotojų reikiamomis apsaugos priemonėmis nuo koronaviruso, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Yra skirtingos grupės darbuotojų, kurios yra skirtingame pavaldume, t. y. ministerijos pavaldume yra 37 įstaigos, kuriose dirba apie 5 tūkst. darbuotojų, ir tai yra globos įstaigos – tiek senelių, tie žmonių su negalia. Tai mes jau esame gavę priemonių šių įstaigų darbuotojams ir artimiausiu metu visas įstaigas pasieks. Ik šiol, kol buvo didelis stygius priemonių, aprūpinome tas įstaigas, kurios yra ten, kur yra židiniai. (...) Dabar visas tas įstaigas pasieks būtinasis kiekis tam, kad bent užtikrintume minimumą“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė jis.

„Vaikų teisių įstaigos, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) taip pat ministerijos pavaldume, šitos įstaigos taip pat gauna minimalų būtiną kiekį, kad užtikrintų būtinąsias funkcijas. VDI gauna ne tik respiratorius, kaukes, bet ir kombinezonus, kad galėtų patikrinti sveikatos įstaigas, jei tai yra būtina“, – teigė L. Kukuraitis.

Pasak ministro, didžiausia problema yra su savivaldybėmis, kurių dalis negali aprūpinti socialinių darbuotojų reikiamomis apsaugos priemonėmis.

„Didžioji problema su savivaldybėmis – kai kurios savivaldybės tvarkosi labai gerai, aprūpina socialinius darbuotojus priemonėmis, bet kai kuriose savivaldybėse jų nėra. Dėl to mes kreipiamės ir prašome, kad, jei savivaldybės pačios nepajėgios užtikrinti priemonių, kad jos fiksuotų poreikius tiek socialinių darbuotojų jiems pavaldžiose įstaigose, tiek nevyriausybinėse organizacijose (NVO), kurios veikia vietoje, nes ir jų socialiniai darbuotojai neturi pakankamai priemonių“, – teigė ministras.

„Kai iš bendrojo rezervo bus aprūpintos visos sveikatos įstaigos, bus galima užtikrinti pagalbą ir savivaldai, ir ten dirbantiems darbuotojams“, – pridūrė L. Kukuraitis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
Jau manau pakako naktinių reformų.Gana mažus skriausti,ir senus .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių