Quantcast

Vyriausybė per Velykas uždraudė gyventojams vykti į kitus miestus

Vyriausybė trečiadienį uždraudė per Velykas gyventojams vykti į kitus miestus.

Ribojimas bus taikomas tris šventines dienas – nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 valandos.

Trečiadienį Vyriausybės pakeistose karantino sąlygose numatyta, kad ribojimai nebus taikomi, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties, sunkios ligos ar nelaimės, darbo reikalais, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, ar teikiant būtiną medicinos pagalbą.

Taip pat draudimai negalios gyventojams, jei jie vyksta į kitą, nei savo gyvenamąją savivaldybę, kai toje savivaldybėje turi nekilnojamojo turto.

Judėjimas ribojamas tik į miestus ir miestelius kitose savivaldybėse, nei asmenys gyvena.

Premjeras Saulius Skvernelis po Vyriausybės posėdžio sakė, kad savaitgalį bus vykdoma „ne išvykstančių, o atvykstančių gyventojų kontrolė“, taigi iš miestų žmonės bus išleidžiami, tačiau į kitus miestus jie patekti negalės.

„Tikrai neribojame išvažiavimo į savo sodybas, kažkokias turimas vietas – tą galima padaryti. Į parkus išvažiuoti, prie ežero, laikantis tų sąlygų, kurios numatytos (...). Tačiau yra primygtinis reikalavimas be tų išimčių, be būtinybės nevykti į kitus miestus ir miestelius“, – sakė jis.

Vertins visus atvejus, meluojantiesiems – baudos

Anot jo, policija ir kiti pareigūnai nevykdys visuotinės kontrolės keliuose, o tą darys pasirinktinai, bus pasitelkiamos ir stebėjimo kameros ar kitos techninės priemonės, leidžiančios fiksuoti ir įvažiuojančių automobilių numerius.

Vidaus reikalų ministerija patikino, kad kontrolę vykdys apie 3 tūkst. pareigūnų, jei reikės, bus pasitelkiama ir kariuomenė.

„Daugiausia tai bus fiziniai policijos postai, su pagalba karo policijos ir šauliais, jeigu reikės, bus kelio ženklai, draudžiantys įvažiavimą. Gali būti ir fiziškas užtvėrimas, jei savivaldybių administracijos nuspręstų tokiu būdu suteikti pagalbą ir keletą įvažiavimų, nebūtinų kelių į miestą ar miestelį uždaryti tam laikinam laikotarpiui. Bus naudojamos ir mobilios patikros, techninės priemonės, šiandien plačiai naudojamos policijos veikloje“, – sakė premjeras.

Anot jo, pareigūnai vertins kiekvieną atvejį atskirai, „bus mandagūs, geranoriški ir ras sprendimus kiekvienu individualiu atveju“. Tačiau informacija vėliau gali būti tikrinama, o meluojantiesiems apie savo tikslus gali būti taikomos „įstatymo numatytos sankcijos“.

Pasak Vyriausybės vadovo, pareigūnai baudas skirs tik kraštutiniais atvejais.

„Bet jūs galite pravažiuoti 100, 200, 300 kilometrų, atvažiuoti iki to miesto, į kurį norite patekti, ir galbūt teks grįžti. Galbūt neverta turėti tokių finansinių nuostolių, deginti kurą, benziną, dyzelinį kurą ir po to grįžti atgal“, – tikino premjeras.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla kvietė gyventojus turėti su savimi dokumentus, kurie leistų įrodyti jų teisę vykti į tam tikras vietas, nes taip būtų palengvinta patikra, tačiau policija galės tikrinti duomenis ir valstybės registruose.

„Neatmetu, kad bus ir tokių situacijų, kai policijos pareigūnai patikės mūsų piliečių pasakymais, patikinimais, bet kiekvienu atveju mūsų piliečiai gaus priminimą, kad policija pasilieka teisę tikrinti informaciją vėliau. Jei bus nustatytas melavimo epizodas, natūralu, kad policija taikys griežtas poveikio priemones“, – pabrėžė jis.

R. Požėla vadovas tvirtino, kad policijos tikslas „nėra protokolai“, tačiau siekis užtikrinti, jog būtų laikomasi tvarkos, tačiau jis priminė, kad šiuo atveju galios tokios pat nuobaudos, kaip ir dėl kitų su karantinu susijusių pažeidimų.

„Minimum bauda 250 eurų, jei pirmas tokio pobūdžio pažeidimas, jei tai jau nebe pirmas tokio pobūdžio pažeidimas, bauda yra nuo 500 iki, berods, 1,5 tūkstančio eurų“, – tvirtino R. Požėla

Tuo metu premjeras kvietė gyventojus pakentėti šias kelias dienas, kad karantino sąlygas būtų galima švelninti vėliau.

„Be būtino reikalingumo tikrai tas kelias dienas galime iškęsti, nevažiuoti, kad po to galėtumėme sėkmingai važinėti po visą Lietuvą netrukdomai ir lankyti ne kapus žmonių, bet savo artimuosius, draugus ir pažįstamus“, – sakė S. Skvernelis.

Grįžtantieji gali įstrigti oro uostuose

Vyriausybės vadovas patvirtino, kad dar randantiems galimybių grįžti į Lietuvą automobiliais, keltu iš Kylio ar specialiais lėktuvų reisais, bus taikomi tokie pat reikalavimai, jei „nėra vykstama į darbą arba gyvenamąją vietą“.

„Reikės pasilikti toje vietoje, į kurią pateksite – ar tai būtų oro uostas, ar jūrų uostas, ir nejudėti“, – tvirtino jis.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė paaiškino, kad dalyje kelių eismas bus stabdomas ženklais, kitose vietose patruliuos policija, jai talkins Viešojo saugumo tarnyba, pasieniečiai, ugniagesiai ir net Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai, bus pasitelkiama ir karo policija, šauliai, policijos veteranai, rėmėjai. Ministrė ragino gyventojus būti supratingais ir nesipriešinti pareigūnų nurodymams.

„Prašome, jei norite aplankyti savo šeimos narius, nuvežti jiems maisto produktų, ypač senyvo amžiaus žmonėms, padarykite tai šiomis dienomis ir tikrai neužeikite, nors ir kaip bebūtumėte pasiilgę savo tėvelių ar artimųjų. Bet palikite lauknešėlį ar velykinius sveikinimus iš toli arba pamojuokite per langą. Šios Velykos yra kitokios arba bus kitokios, reikia susitaikyti“, – kvietė ministrė.


Šiame straipsnyje: VelykoskoronavirusasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

intelekto nesužalojoti albajobai sako

intelekto nesužalojoti albajobai sako portretas
Nieko nereikia dariti. Laisvę pusgalviams, kad normalei pagert su giminem begalvem galaletumememe.

Gražias Velykas padarė

Gražias Velykas padarė  portretas
Bezdėti namuose! Panašiai buvo ir su Kovo 11-ąja. Suprantama, saugotis būtina ir privaloma, bet neperžengiant durnumo ribų!!! Kodėl kaimynai latviai per Velykas galės važiuoti į kitus miestus ir iš vis ten mažiau visokių ribojimų, bet ir padėtis pas juos kur kas geresnė, nei pas mus! Žodžiu - liūdna...

Valerijonas Klaipeda

Valerijonas Klaipeda portretas
penktadieni is pat ryto galima vaziuoti.? ar kaip
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių