Quantcast

Vyriausybė nuo kito rugsėjo siūlo nemokamą maitinimą ir antrokams

Vyriausybė siūlo nuo kito rugsėjo nevertinant šeimos pajamų įvesti nemokamą maitinimą mokyklose visiems antrokams nevertinant šeimos pajamų.

Šiuo metu nemokamą maitinimą gali gauti visi šalies pirmokai ir ikimokyklinukai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtose Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisose nurodoma, kad priėmus pataisas, nemokamą maitinimą gautų apie 26 tūkst. antrokų ir tam, pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, kitąmet prireiks apie 3,6 mln. eurų.

„Tai papildomai įtrauktų į nemokamą maitinimą 26 tūkst. mokinių. Taip pat yra nuostata, kuri iki šiol kėlė tam tikrą nepasitenkinimą tėvų tarpe – siūloma nemokamus pietus nevertinant pajamų skirti be atskiro tėvų ar globėjų kreipimosi, kitaip sakant, kad tai būtų skiriama automatiškai“, – Vyriausybės posėdyje teigė L. Kukuraitis.

Tai papildomai įtrauktų į nemokamą maitinimą 26 tūkst. mokinių.

Nuo šio rugsėjo nemokamą maitinimą jau gauna apie 100 tūkst. arba beveik 29 proc. visų šalies moksleivių, iš jų – apie 70 pradinukų ir priešmokyklinukų – tam šiemet skirta 20,1 mln. eurų, o kitąmet, be antrokų maitinimo, buvo suplanuota skirti 29,1 mln. eurų.

Įstatymas įsigaliotų nuo liepos ir realiai maitinimas būtų skiriamas nuo rugsėjo – nemokamas maitinimas bus skiriamas automatiškai, tėvai galės teikti prašymą atsisakyti šios privilegijos.

Pasak SADM, ši priemonė siūloma siekiant „ir toliau mažinti socialinę atskirtį ir mokinių diferenciaciją“, taip pat kuo ankstesniame amžiuje ugdyti vaikų sveikos mitybos sąmoningumą ir paremti šeimas mažinant koronaviruso pandemijos keliamas socialines pasekmes.

Ministerija anksčiau tvirtino, kad nemokamas maitinimas visiems padeda išvengti ir vaikų iš nepasiturinčių šeimų stigmatizavimo.

Pataisomis taip pat siūloma iki 21-erių pailginti amžių nepasiturinčių  moksleivių, besimokančių  pagal suaugusiųjų mokymo programas, kurie turėtų teisę į nemokamą maitinimą – tam reikėtų dar apie 170 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių