Quantcast

V.Uspaskichas sugraudino net Lukiškes

Vilniaus apygardos teisme Darbo partijos bylos nagrinėjimas vakar baigtas ginamosiomis kalbomis. Palaikyti teisiamųjų Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės Lukiškių aikštėje susirinko apie pusę tūkstančio piketuotojų.

Gąsdino neramumais

V.Uspaskichas Vilniaus apygardos teisme baigiamąją kalbą vakar pradėjo gąsdindamas – jis kritikavo prokurorą ir teigė, kad teismas gali sulaukti daugiatūkstantinės protestuotojų minios.

"Jūs galite išprovokuoti neramumus, nepasitikėjimą valstybe ir teisėsaugos institucijomis, tai ateičiai. Kaip teisėjai reaguos į kaltinimus dešimčiai tūkstančiui žmonių? Dėl šitų baisių kaltinimų <...> prie teismo rūmų jūs galite sulaukti daugiatūkstantinių minių", – teismui sakė kaltinamasis V.Uspaskichas.

"Galite mane sušaudyti, įkalinti iki gyvos galvos, uždaryti į areštinę, bet iki paskutinės gyvenimo akimirkos neisiu į sandorį su savo sąžine <...>, nepripažįstu prokuroro sukurptos istorijos, kaip niekada nepripažinsiu, kad saulė kyla ir leidžiasi, nes saulė visada šviečia", – mįslingai teisme tęsė vienas pagrindinių kaltinamųjų.

Vėliau jis reikalavo bylą grąžinti prokurorams arba nutraukti, taip pat pageidavo, kad prokurorai nusiųstų atsiprašymą į Europos Parlamentą, kuris prokurorų prašymu panaikino jo paties teisinę neliečiamybę. Politikas taip pat gyrėsi esąs kelių bažnyčių rėmėjas, yra įkūręs labdaros fondą, organizuoja ledų šventes Kėdainiuose. Buvęs Darbo partijos vedlys nevengė užgaulioti prokuroro, tačiau teisėja netrukus jį sudrausmino ir liepė kalbėti tai, kas susiję su byla.

p>Po teismo – į gerbėjų glėbį

Tuo metu Lukiškių aikštėje prieš pat taikaus protesto pradžią susirinkusius apšildė per garsiakalbius leidžiama muzika. Skambėjo ir partijos vado su dainininke Irma Jurgelevičiūte (ji, beje, prieš metus nuteista dėl kelių vagysčių) įrašyti kūriniai, juose buvo raginama "susiburti, kovoti" bei "nepasiduoti". Partijos rėmėjai originalumu nepasižymėjo ir į protestą atsinešė jau matytus plakatus bei transparantus – jie buvo užsilikę dar nuo vasario 27 d. vykusios V.Uspaskicho ir Darbo partijos palaikymo akcijos. Piketuotojai reikalavo "grąžinti tiesą, nepasiduoti teisiniam nihilizmui ir dvejopiems standartams".

Tradiciškai taip pat netrūko kritikos strėlių ir teisėsaugos atstovams. "Norime pasitikėti teismais", "Šalin kišeninę teisėsaugą", – skelbė plakatų tekstai.

Liejosi ašaros

Prieš pat posėdžio pertrauką kelių šimtų žmonių minia turėjo galimybę susipažinti su partijos lyderio V.Uspaskicho ginamąja kalba – jos įrašas buvo paleistas per garsiakalbius.

Palaikyti politinių bičiulių susirinko nemažai Darbo partijos atstovų Seime. Paskelbus teismo posėdžio pertrauką aikštėje pasirodė ir pats buvusios Darbo partijos lyderis, dabartinės Darbo partijos (leiboristų) atstovas V.Uspaskichas ir tarp susirinkusių sukėlė tikrą sumaištį. Skambant dainai "Palaimink, Dieve, mus, Lietuvos vaikus" politikas spaudė rankas susirinkusiems rėmėjams, sveikinosi su sujaudintomis, ašarotomis gerbėjomis ir tęsė savo pasisakymus jau gyvai, ant Lukiškių aikštėje suręstos scenos.

"Jūs visi šioje byloje esate kaltinamieji, visi jūs prokurorų apšaukti tėvynės išdavikais. Pažiūrėkite, kokius nusikaltimus jie jums inkriminuoja, ar nusikaltimas, blyn, skaityti nemokamą spaudą, ar, blyn, klausytis nemokamų koncertų?" – retoriškai susirinkusių teiravosi kaltinamasis.

"Jūs visi mane išrinkote ne kibirų nešioti ar dulkių šluostyti ir ne buhalterijos tvarkyti, o atstovauti partijai, tai aš ir darau. Prokuroras šnekėjo dvi dienas, bet taip ir nesugebėjo parodyti nė vieno dokumento, kuris galėtų patvirtinti, kad gavau bent centą asmeninės naudos iš visų man inkriminuojamų machinacijų", – tęsė V.Uspaskichas.

Ugningoje kalboje jis piktinosi valstybės politika, "Mažeikių naftos" privatizavimu bei visomis kitomis negerovėmis, kurių taip ir nesiėmė tirti prokurorai.

Galutinis nuosprendis Darbo partijos byloje turėtų būti paskelbtas liepos 12 d.


Gali kainuoti 30 mln. litų

Prokuroras Saulius Verseckas iš Darbo partijos teisių paveldėtojų – Darbo partijos (leiboristų) – siūlo konfiskuoti daugiau nei 25 mln. litų nelegalių pinigų ir skirti 1,25 mln. litų baudą, padengti maždaug 3,8 mln. ieškinį Valstybinei mokesčių inspekcijai ir "Sodrai". V.Uspaskichui siūloma atimti laisvę šešeriems, V.Vonžutaitei – penkeriems, V.Gapšiui – dvejiems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių