Quantcast

VSD vadovas: konkrečių duomenų, kad mitingas prie Seimo gali virsti riaušėmis, nebuvo

Žvalgyba buvo perspėjusi institucijas ir politikus dėl galimų neramumų per protesto renginius, tačiau konkrečios informacijos, kad prie Seimo pernai organizuotas mitingas gali baigtis riaušėmis, nebuvo, sako Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis.

„Bėgdamas atgal prieš metus aš pasikartosiu, ką sakiau ir anksčiau. Taip, departamentas įžvelgė ir informavo institucijas ir sprendimų priėmėjus apie negeras tendencijas ir buvo pasakyta, kad tai gali išvirsti į smurtą, irgi stebint tam tikrus procesus. Bet vėlgi – konkrečios informacijos tuo metu nebuvo, kad tai gali išvirsti į riaušes“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė D. Jauniškis.

Jis taip pat teigė, kad bendro pobūdžio išankstinė informacija dėl galimų neramumų leido geriau pasiruošti mitingo prie parlamento apsaugai, o po kilusių riaušių „reikėtų išmokti tą pamoką ir nekartoti klaidų ateityje“.

„Konkrečios informacijos tuo metu mes negalėjome numatyt, kad taip (mitingas peraugti į riaušes) gali būti, bet, matyt, galima buvo pagalvoti ir geriau pasiruošti tam. (...)  Buvo įspėta, kad tai gali atsitikt ir buvo įspėta pakankamai anksti. Tai, matyt, mums reikėtų išmokti tą pamoką ir nekartoti klaidų ateityje“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Vyriausybės praėjusią savaitę šalių susitarimu iš pareigų atleistas Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius apkaltino vidaus reikalų ministrę Agnė Bilotaitė nekompetencija bandant suvaldyti prie Seimo pernai rugpjūtį po mitingo kilusias riaušes.

R. Pocius teigė, kad A. Bilotaitė delsė priimti sprendimus, neįvedė plano „Vėtra“, anot jo, būtino malšinant riaušes ir pasitelkiant VST pareigūnus. Buvęs VST vadas taip pat teigė, kad tarnybos ir politikai turėjo informaciją apie galimus neramumus.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla yra sakęs, kad išvakarėse nebuvo informacijos, jog mitinge prie Seimo gali kilti riaušės, buvo tik bendras VSD perspėjimas metų pradžioje apie galimus neramumus. R. Požėla taip pat patvirtino, jog kilus riaušėms buvo svarstoma galimybę įvesti planą „Vėtra“, tačiau to nepadaryta siekiant dar labiau nekaitinti situacijos.

Apie 5 tūkst. žmonių pernai rugpjūtį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Todel ir

Todel ir portretas
perengete savus,kad jas sukeltu!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių