Quantcast

VSAT vadas: Baltarusijos pasienyje įstrigusių migrantų grupių šiuo metu nėra

Migrantų grupių, kurios būtų įstrigusios Baltarusijos pasienyje, nes jų neįleidžia nei vienos, nei kitos šalies pasieniečiai, šiuo metu nėra, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Šiandien tokių grupių, kurios būtų užstrigusios pasienio ruože, nėra“, – žurnalistams penktadienį sakė R. Liubajevas.

Jis taip pat pabrėžė, kad šie žmonės būna Baltarusijos teritorijoje.

„Pastaruoju metu labai dažnai naudojama sąvoka „niekieno žemė“ – iš tikrųjų tokios sąvokos nėra ir negali būti, nes valstybės siena pakankamai aiškiai nužymėta. Sienos linija yra pažymėta atitinkamais ženklais ir dažniausiai tie neteisėti migrantai, apie kuriuos kalbama, jie kaip tik laukia Baltarusijos teritorijoje, neturėdami galimybių grįžti į Baltarusiją dėl tam tikrų sienos apsaugos tarnybos pareigūnų veiksmų ir nenorėdami vykti į Lietuvos teritoriją“, – sakė jis.

R. Liubajevo teigimu, Lietuvos pasieniečiai mato tokias migrantų grupes, kartais jos taip įstringa daugiau nei parą, neturėdami galimybių gauti vandens ar maisto.

Kartais mūsų pareigūnai, matydami tokią situaciją, tokią paramą teikia šiems migrantams arba tiesiog įsileidžia į teritoriją, kad suteiktų humanitarinę pagalbą.

„Kartais mūsų pareigūnai, matydami tokią situaciją, tokią paramą teikia šiems migrantams arba tiesiog įsileidžia į teritoriją, kad suteiktų humanitarinę pagalbą ir paramą tiems žmonėms, ir toliau priimami sprendimai dėl jų įleidimo arba grąžinimo“, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per savaitę į Lietuvą neįleista apie 200 neteisėtų migrantų, o nuo rugpjūčio 2-osios tokių migrantų buvo 1340, tačiau tai gali būti ir tie patys žmonės, bandę sieną kirsti kelis kartus.

44 asmenys įleisti dėl humanitarinių priežasčių. Pasak R. Liubajevo, tai ir baltarusių, ir kitų tautybių žmonės.

„Yra Baltarusijos piliečių, kurie, kaip deklaruoja, bėga nuo režimo, yra ir kitų šalių piliečiai. Kiekvienu atveju vertinama jų situacija ir būklė, ir jeigu mūsų pareigūnai mato poreikį suteikti jiems galimybę atvykti dėl to, kad jie turi sveikatos sutrikimų arba priklauso pažeidžiamų asmenų grupei, tokiu atveju tokie asmenys turi galimybę atvykti“, – sakė jis.

Ministrė yra pasirašiusi įsakymą, pagal kurį institucijos, užtikrinančios Lietuvos valstybės sienos su Baltarusija apsaugą, turi pasirūpinti, kad asmenys išorės sieną sausumoje kirstų tik per pasienio kontrolės punktus.

Tai darantieji kitose vietose turi būti neįleidžiami į šalies teritoriją ir nukreipiami į artimiausią veikiantį tarptautinį pasienio kontrolės punktą.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko rekordiškai daug, daugiau kaip 4 tūkst., neteisėtų migrantų.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių