Quantcast

VSAT atstovas: vasarą dar daugiau lietuvių vyksta į Baltarusiją

Balandžio viduryje Baltarusijai įvedus bevizį režimą atvykstantiems Lietuvos piliečiams, į šią šalį vykstančių lietuvių skaičius šoktelėjo kone tris kartus, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Anot jo, galima pastebėti, kad vasarą į Baltarusiją vykstančių lietuvių srautas, nors ir nežymiai, tačiau dar labiau padidėjo.

„Balandžio 15 d. buvo įvestas bevizis režimas. Ir, lyginant balandžio pirmą ir antrą puses, tai Lietuvos piliečių, vykstančių į Baltarusiją, skaičius šoktelėjo maždaug tris kartus. Ir tada jis dar augo, bet tai galima sieti su šiltuoju metų laikotarpiu“, – Eltai teigė G. Mišutis.

VSAT duomenimis, kovo mėnesį, kai Baltarusija dar nebuvo įvedusi bevizio režimo, į šią šalį išvyko maždaug 8,5 tūkst. asmenų. Įsigaliojus režimui, gegužės mėnesį skaičius šoktelėjo iki kone 39 tūkst., o vasarą vykstančiųjų srautas dar labiau suintensyvėjo: birželį išvyko maždaug 49 tūkst. lietuvių, liepą – 56 tūkst.

„Kažkiek įtakos gali turėti ir tai, kad šiltuoju metų laiku keliaujama daugiau, tačiau didžiąja dalimi sieną kertančių Lietuvos piliečių skaičiaus augimą lėmė noras pasinaudoti ta bevize tvarka“, – komentavo VSAT atstovas kartu pridurdamas, kad į statistiką taip pat įtraukiami asmenys, turintys vizas, tačiau tokių lietuvių, pasak G. Mišučio, mažuma.

Balandžio 15 d. buvo įvestas bevizis režimas. Ir, lyginant balandžio pirmą ir antrą puses, tai Lietuvos piliečių, vykstančių į Baltarusiją, skaičius šoktelėjo maždaug tris kartus.

Anot VSAT atstovo, dalis lietuvių į Baltarusiją vyksta turistiniais tikslais, tačiau nemaža dalis vyksta ir dėl pigesnių prekių.

„Tai kelionės pas giminaičius, į kapines, aplankyti draugų ir panašiai. Bet nėra paslaptis, kad nemaža dalis vyksta ne turistiniais tikslais, o vyksta tiesiog pirkti pigesnių prekių. Parsivežama leistinais kiekiais litras stipraus alkoholio, du pakeliai cigarečių ir pilni bakai degalų. Tai tokių važinėtojų, ypač gyvenančių pasienio ruože, statistikoje taip pat yra ir jie vyksta ne po vieną kartą“, – aiškino G. Mišutis.

Nors VSAT atstovas pažymi, kad bevizis režimas problemų nekelia, vis tik, jis atkreipia dėmesį, kad vykstantys į Baltarusiją asmenys turėtų įsivertinti galimas grėsmes.

„Dėl važinėjimų jau seniai yra perspėjimų, kad tokioje situacijoje gali būti didesnis pavojus, nes kiekvienas žmogus yra potencialus Baltarusijos tarnybų objektas, o ypač tarp tų dažnai važiuojančių. Aišku, mes neturime labai smulkios informacijos apie visokius patikrų niuansus Baltarusijoje, tačiau tai nėra naujiena, kad rizika yra“, – pažymi VSAT atstovas.

Į Lietuvą atvykstančių Baltarusijos piliečių skaičiai kone dvigubai didesni

Kita vertus, G. Mišutis atkreipia dėmesį, kad baltarusių, kertančių pasienio ruožą yra žymiai daugiau, negu lietuvių.

„Kalbant apie Baltarusijos piliečius, tai taip, skaičiai yra žymiai didesni. Pavyzdžiui vien šį mėnesį į Lietuvą atvyko dvigubai daugiau baltarusių, kone 60 tūkstančių.Tai visus mėnesius tokia tendencija yra, ankstesnius mėnesius gal ne du kartus, bet visada įvažiuoja daugiau negu išvažiuoja“, – teigė G. Mišutis.

Jo teigimu, pagrindinė priežasties yra ta, jog per Lietuvą yra patogu pasiekti kitas Vakarų Europos šalis.

„Jiems yra artimas kelias į visą Vakarų Europą. Aišku, važiuojama ir į pačią Lietuvą apsipirkti, pailsėti ir panašiai“, – komentavo G. Mišutis.

ELTA primena, kad Baltarusija nuo balandžio 15 d. iki gegužės 15 d. įskaitytinai įvedė bevizį režimą Latvijos ir Lietuvos piliečiams. Per šį laikotarpį Latvijos ir Lietuvos piliečiai gali neribotą skaičių kartų pasinaudoti teise įvažiuoti į Baltarusiją ir būti visoje jos teritorijoje.

Gegužės viduryje Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, jog Lietuvos ir Latvijos piliečiams bevizis režimas pratęsiamas iki 2022 metų pabaigos.

Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas įspėjo, kad Baltarusijos režimas gali į šalį atvykstančius žmones išnaudoti propagandiniams tikslams. Lietuvos gyventojams į Baltarusiją vykti patrauklu dėl gerokai žemesnių degalų, tabako ir kitų produktų kainų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių