Quantcast

VRM Baltarusijos sienos apsaugai prašo papildomų lėšų – 11,5 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija prašo Finansų ministerijos skirti papildomų lėšų, kai bus tikslinamas 2021 metų biudžetas. Lietuvos sienos su Baltarusija apsaugai prašoma papildomai skirti 11,5 mln. eurų.

Taip pat prašoma numatyti 2,8 mln. eurų papildomoms Valstybės sienos apsaugos tarnybos išlaidoms, susijusioms su neteisėtai atvykusiais migrantais, padengti bei pasieniečių darbo užmokesčiui. Papildomos lėšos vertimams numatytos ir Migracijos departamentui – 50 tūkst. eurų.

„Nebeturime prabangos dengti viso Lietuvos su Baltarusija sienos ruožo reikalingomis apsaugos priemonėmis dar dešimt metų, kaip buvo numatyta anksčiau. Kaimyninėje Baltarusijoje susiklosčiusi nestabili bei sunkiai prognozuojama politinė padėtis įpareigoja Lietuvą, saugančią ne tik savo, bet ir visos Europos Sąjungos sieną, veikti kuo greičiau ir per patį trumpiausią terminą sustiprinti pasienio ruožą, kad būtų sustabdyti neteisėtos migracijos srautai. Tai mūsų pirmaeilis tikslas ir užduotis. Turėdami tokią kaimynę, privalome išlikti nuolat pasirengę netikėtumams“, – pabrėžia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Šiuo metu sienos su Baltarusija apsauga jau sustiprinta, mobilizuojamos ir įtraukiamos kitos valstybės institucijos ir tarnybos. Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) padeda Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai bei Šaulių sąjungos nariai. Dieveniškių kilpoje, supamoje Baltarusijos teritorijos, artimiausiu metu pradės darbą ir policijos pajėgos, skelbia Vidaus reikalų ministerija (VRM). Taip pat ketinama įtraukti ir savivaldą sprendžiant neteisėtai atvykusių migrantų izoliavimo klausimus. Sienos apsauga veiksminga tuomet, kai kaimyninės šalys imasi koordinuotų bei duodančių geriausią rezultatą veiksmų nusikalstamoms veikoms per sieną užkirsti. Deja, akivaizdu, kad Lietuva turi kompensuoti Baltarusijos indėlį šioje srityje ir užtikrinti tiek nacionalinių, tiek ir Europos Sąjungos interesų apsauga, sakoma VRM pranešime.

„Neteisėtų migrantų srautai sparčiai auga, todėl papildomų lėšų Migracijos departamentui labai reikia, siekiant užtikrinti, kad migracijos procedūros ir toliau būtų vykdomos sklandžiai ir greitai“,– teigia Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti daugiau kaip 300 neteisėtų migrantų, tai daugiausiai Irako piliečiai. Tai keturis kartus daugiau nei per visus 2020-uosius.

Pastaruosius keletą metų pagrindinis į Lietuvą gabenamų kontrabandinių rūkalų srautas irgi yra iš Baltarusijos. 97 procentai visų VSAT sulaikytų rūkalų buvo gabenta iš šios valstybės, pažymi VRM.

Įdiegus stebėjimo priemones prie valstybės sienos su Rusija, bandymų pažeisti sieną gabenant kontrabandą beveik nepasitaiko. Vienas veiksmingiausių valstybės sienos kontrolės būdų yra stebėjimo sistemų naudojimas. Būtinumas didinti Europos Sąjungos išorės sienos kontrolės veiksmingumą, stiprinti neteisėtos migracijos prevenciją ir kontrolę yra įtvirtintas ir 2021–2030 metų nacionaliniame pažangos plane.

Šiuo metu 61 procentas Europos Sąjungos išorės sienos, t. y. Lietuvos dalis, stebima naujoviškomis sienos stebėjimo technologijomis: 100 procentų – jūros sienos (119,65 km), 100 procentų – išorės sienos su Rusijos Federacija, 38,62 procento – išorės sienos su Baltarusijos Respublika. 2014–2020 metais sistemoms įrengti ir atnaujinti buvo skirta 47,84 mln. eurų, iš jų: 32,3 procento – Europos Sąjungos lėšų, 67,7 procento – biudžeto lėšų.

Lietuva su Baltarusija turi 678,8 km ilgio sieną. Lietuvos valstybės sienos ilgis yra 1 763 km, iš jų Europos Sąjungos išorės siena su Rusija, Baltarusija ir siena jūra sudaro 1 070 km.

Biudžeto pakeitimams dar turi pritarti Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių