Quantcast

VRK ieško naujų IT paslaugų tiekėjų: kilo klausimų, ar viskas skaidru

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ieško naujų informacinių technologijų paslaugų tiekėjų.

Pirkimo dokumentuose VRK nurodo, kad sistemos priežiūros paslaugos, apimančios VRK tinklalapį bei rinkėjo puslapį, būtų reikalingos kitąmet organizuojant Seimo rinkimus ir kitus nevisuotinus rinkimus ar referendumus.

Sutartis būtų sudaroma trejiems metams.

Nuo 2015-ųjų komisijos informacinę sistemą prižiūri bendrovė „iTree Lietuva“. LRT skelbė, kad per daugiau nei trejus metus pagal sutartis su šia bendrove išleista 5,4 mln. eurų.

VRK pirmininkė Laura Matijošaitytė BNS patvirtino, kad šiomis dienomis su bendrove, tęsiant pagrindinę sutartį, pasirašytas naujausias 221 tūkst. eurų vertės susitarimas rudenį vyksiantiems rinkimams į Seimą Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos apygardose, į Europos Parlamentą išrinktiems politikams atlaisvinus vietas parlamente. Pagal sutartį, bendrovė turės teikti paslaugas iki lapkričio pradžios.

L. Matjošaitytė tikina, kad nauju konkursu nustatomos kitos sąlygos, t. y. paslaugos tiekėjui bus mokama ne pagal nustatytą tarifą, o pagal konkrečius darbus pagal valandinį įkainį.

Keista, kad per skirtingas bendroves jis vis patenka ir tampa VRK ekspertu. Jis bus ir konkurso dalyvių vertintojas.

„Skirtumas tarp naujo pirkimo ir seno yra tai, kad pirksime valandas, o pagal senąjį turėjome fiksuotą kainą rinkimams, vykstantiems visoje Lietuvoje, vykstantiems tik keliose apygardose, skirtingų rūšių rinkimams, už politinę kampaniją“, – tikino VRK vadovė.

Anot jos, paslaugoms per trejus metus planuojama skirti apie 2 mln. eurų. Ji tikisi, kad pirkimu susidomės daugiau nei viena įmonė.

VRK narys Vilius Semeška savo ruožtu pažymi, kad konkurso sąlygas rengė VRK samdyti konsultantai „ForIT“, pasirinkę asmenis, rengusius dokumentus ir ankstesniems konkursams, po kurių suabejota įkainių pagrįstumu.

„Kyla daug klausimų dėl parinktos bendrovės, kadangi bendrovė pasirinko tą patį ekspertą, tą patį žmogų, Igną Griškevičių, kuris dirbo ir 2014-aisiais, ir 2016-aisiais. Keista, kad per skirtingas bendroves jis vis patenka ir tampa VRK ekspertu. Jis bus ir konkurso dalyvių vertintojas“, – stebisi V. Semeška.

L. Matjošaitytė žada užtikrinti konkurso skaidrumą.

„Esu ne kartą sakiusi – jei būtų taip, kad sąlygos būtų parengtos vienam tiekėjui išskirtinai, nebūtų sudaryta konkurencinė aplinka, nebūtų sudaryta galimybė rinkos dalyviams varžytis, tas pirkimas būtų nutrauktas. Labai tikiuosi, kad nebus tik vienas tiekėjas“, – tvirtino ji.

Prieš bendrovę „iTree Lietuva“ VRK informacinę sistemą apie dešimtmetį prižiūrėjo „Algoritmų sistemos“. Anot VRK vadovės, šiai bendrovei, nepriklausomai nuo rinkimų tipo ar masto, būdavo mokama pagal vieną įkainį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir

ir portretas
visada išsižiojusi

Jurgita

Jurgita portretas
Įmonė „ITree“ labai nesąžiningai dirba. Norėdami laimėti paslaugų pirkimo konkursą, mūsų atveju, manipuliavo įvairiausiomis priemonėmis, net savo ryšiais.

tai

tai portretas
gan simpatiska ir grazi VRK biorobote ka parodo atvepusi 1 ausis.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių